دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

رخنه در عراق


رخنه در عراق
برای اثبات نفوذ روزافزون رژیم اسرائیل در عراق نیازی به ارائه دلیل و برهان نیست زیرا اظهارات برخی رهبران این رژیم ما را از این مهم بی نیاز کرده است همانگونه که ما را از زحمت جستجو برای یافتن رگه های حقیقی چشمداشت های اسرائیل در عراق و منطقه عربی هم بی نیاز کرده است حقایقی که البته برخی ها سعی دارند همچنان آنرا توجیه کنند. این گروه سعی دارند نقش اسرائیل را در تجاوزی که ایالات متحده علیه عراق سامان داد کمرنگ کرده و دست آوردهای رژیم صهیونیستی را در حمایت از امنیت خود قبضه کردن نفت عراق تسلط نظامی و سیاسی مستقیم بر آبراه ها و راه های ترابری جهانی و دست آخر حذف عراق از جبهه مقابله با اسرائیل را کمرنگ جلوه دهند. البته این بخشی از نتایج و دست آوردهایی است که اشغال عراق برای اسرائیل به دنبال داشته است تا دیگر ذهن ها نیاز چندانی به تلاش برای یافتن برنده بزرگ این جنگ نداشته باشد.
با توجه به داده های فوق می توان گفت پژوهش ما در رابطه با نقش اسرائیل در عراق یک مسئله مسلم و بدیهی بوده و نیازی به دلیل و برهان برای آن وجود ندارد بلکه هدف اصلی به جای اثبات این حضور اشاره به دنباله های کشف شده ای این جنایت بین المللی علیه عراق می باشد و رو کردن دست طرف های عراقی است که زمینه این نفوذ را فراهم کرده و در زمینه سازی این حضور در عراق سهیم بودند. این تلاشی است که امیدوارم بتواند مقداری از احساس عربیسم را در میان آنانی که همچنان چنین حسی را در خود دارند و خود را متعلق به این هویت می یابند برانگیزد.
بدون آنکه در تاریخچه رخنه اسرائیل به عراق نوین توقفی داشته باشیم تنها به نشان دادن مراحل اولیه که تاثیر مستقیمی بر اشغال و حمله به عراق در سال ۱۳۸۲ داشته اشاره خواهیم کرد . ما از مرحله ضعفی که دولت عراق دچار آن شده آغاز می کنیم در آن دوره بخش هایی از خاک عراق از زیر سلطه دولت مرکزی خارج شد تا سازمان های اطلاعاتی بیگانه و از جمله اسرائیل به شکل راحت تری برای تضعیف عراق فعالیت کند فعالیتی که منجر به سقوط بغداد شد.
● روابط با کردستان عراق
ریشه روابط اسرائیل با اقلیم کردستان عراق و دقیقا با رهبران کرد عراقی به پیش از تشکیل دولت اسرائیل و به سال ۱۳۲۲ بازمی گردد و این روابط تا به امروز هم ادامه دارد. این روابط بر محور مبادلات اطلاعات در مورد وضعیت نیروها و ارتش عراق و شرایط عمومی عراق استوار بود و کردها هم که برای استقلال می جنگیدند در مقابل این امر سلاح و پول دریافت کرده و گاهی هم از آموزش های نظامی بهره مند می شدند. منافع اسرائیل حرف اول و آخر را در این رابطه می زد و نقش کردها تنها در چارچوب خواسته ها و اهداف سیاسی و منافع اسرائیلی قرار داشت . از اینرو با وجود قدمت روابط دو طرف اما هیچگاه به شکل و ساختار مطلوبی پیشرفت نکرد. اسرائیل همواره به این روابط از زاویه منافع خویش می نگریست و با توجه به اینکه می دید با وجود دیرینه بودن روابط چندان به سوی تحقق منافعش پیش نمی رود لذا همواره سعی می کرد این روابط در پایین ترین سطح ممکن باقی بماند.
این روند تا سال ۱۳۸۲ که عراق به اشغال درآمد ادامه یافت از این تاریخ دیپلماسی اسرائیلی فعالتر شد آنها رسما خبر از برقراری تورهایی برای سرمایه داران اسرائیلی به منطقه کردستان دادند در حالیکه در همان زمان سیاست اسرائیل نیز از طریق بازوهای اقتصادی و امنیتی اش (موساد) برای فعالیت در شمال عراق به شکل وسیعتری فعال گردید. اسرائیلی ها در داخل عراق فعال شدند این فعالیت در زمان محاصره اقتصادی عراق در شمال عراق بود و با استفاده از نبود حاکمیت دولت مرکزی بر آن در این منطقه بود اما بعد از فروردین ۱۳۸۲ به تمام خاک عراق رسید . اکنون نه تنها شمال عراق بلکه تمامی خاک این کشور جولانگاه فعالیت سازمان های اطلاعاتی بین المللی از جمله موساد اسرائیل به شمار می رود.
محور اصلی روابط اسرائیل در روزهای اولیه جنگ به طور کلی اطلاعاتی بود سازمان اطلاعات اسرائیل راهکارهای زیادی را درمورد نحوه مدیریت امور در عراق ارائه کرد. بزرگترین خطری که دولت آمریکا و اسرائیل را در آن مرحله تهدید می کرد نفوذ اطلاعاتی ایران یا عناصری از مقاومت خارجی به داخل عراق بود. به دلایل مختلفی از جمله مسایل امنیتی و نیز کاربردی آمریکایی ها به پیشنهادهای اسرائیل چندان توجهی نکردند. مسئله ای که باعث شد تا عملیات مقاومت در عراق افزایش یابد همچنین سیل فزاینده زائران ایرانی نیز ناگهان به سوی عراق سرازیر شد. این مسایل باعث شد تا اسرائیل با استفاده از روابط تاریخی و استراتژیک خود با کردها اقدام به دخالت در امور عراق کرده و بدور از آمریکایی ها برنامه های خود را در راستای منافع خود در عراق به اجرا گذارد.
ابتدا اقدام به آموزش نیروهای پلیس برای نظارت مرزی کرده و آنها را مجهز به دستگاه های پیشرفته مرزبانی کرد علاوه بر آن اقدام به آموزش نیروهای کماندو برای مراقبت از مرزهای ایران و سوریه چه به طور علنی و چه با لباس مبدل و بدون همراه داشتن پاسپورت های اسرائیلی کرد.
● ناخرسندی همسایگان
رخنه اسرائیل در عراق همواره در راس دستور کار تمامی کنفرانس هایی بود که در کشورهای همسایه عراق برگزار شده است . گزارش های اطلاعاتی عربی حکایت از فعالیتهای گسترده اطلاعاتی و جمع آوری اطلاعات کمک به سرمایه داران اسرائیلی برای خرید زمین و مستغلات در کردستان عراق و دیگر مناطق این کشور دارد. اسرائیل همچنین از گروه های کرد جدایی طلب سوری و ایرانی حمایت کرد.
سازمان های اطلاعاتی اسرائیل با آموزش کماندوهای کرد آنها را برای مقابله با نفوذ شیعیان در عراق آماده کرده و دقیقا به دنبال آن هستند تا این جنگجویان در مقابل جریان « مقتدی صدر » که در مناطق شمال عراق از فعالیت چشمگیرتری نسبت به بقیه سازمان های شیعه برخوردار است قرار دهند. همچنین این کماندوها موظف هستند در مقابله با اهل تسنن یا گروه های مقاومت در عراق هم قرار گیرند.
● چهره اصلی این روابط
اسرائیلی ها همواره سعی در آموزش نیروهای پیشمرگ کرد دارند تا از برتری بیشتری نسبت به نیروهای ارتش عراق که از اهل تسنن و تشیع تشکیل شده اند برخوردار شوند. این رویکرد باعث اعتراض بسیاری از طرف های بین المللی و منطقه ای و بخصوص کشورهای همسایه عراق شده است از میان این کشورها ترکیه است که نسبت به حضور اسرائیل در کردستان عراق احساس خطر کرده است و آنرا عاملی برای جدایی طلبی کردها و تشکیل دولت مستقل آنها می داند. حادثه ای که در صورت وقوع بازتاب مستقیمی بر ثبات سیاسی در جامعه ترکیه با بیش از ۴ میلیون کرد به وجود خواهد آورد . ترک ها این مسئله را به طور مستمر به اسرائیلی ها هشدار داده و بر اهمیت حفظ تمامیت ارضی عراق از دیدگاه آنکارا تاکید کردند و ظاهرا اسرائیلی ها هم به تدریج به نصیحت های دولتمردان ترک گوش فرا می دهند.
دروازه نفوذ اسرائیل در عراق از طریق کردستان است « مسعود بارزانی » رئیس منطقه خودمختار کردستان عراق چندی پیش اعلام کرد هیچ اشکالی در برقراری روابط کردی ـ اسرائیلی نمی بیند با این حال تحقق این مسئله را منوط به میزان گسترش روابط عراق و اسرائیل دانست . به گفته بارزانی اگر سفارت اسرائیل در بغداد افتتاح شود کنسولگری (این رژیم ) هم در اربیل گشوده خواهد شد. « هوشیار زیباری » وزیر امور خارجه عراق که یک کرد است نیز در حاشیه نشست دافوس که در « بحرالمیت » برگزار شد با وزیر اقتصاد اسرائیل دست داد بدون آنکه توجهی به انتقادات داخلی این اقدام داشته باشد.
برخلاف سخنان محتاطانه بارزانی جلال طالبانی رئیس جمهوری عراق از تمامی خطوط قرمز عبور کرده و روابط عراق یا کردستان را در بعد اقتصادی با اسرائیل از طریق مصاحبه ای که با تلویزیون اسرائیل انجام داد افتتاح کرد. او در پاسخ به یکی از سئولات گفت : دروازه های کشورش در مقابل سرمایه گذاران اسرائیلی باز است و هر نوع ابتکاری را برای فراهم شدن مبادلات تجاری با عراق به صورت علنی استقبال می کنند. طالبانی رسما از سرمایه گذاران اسرائیلی برای سرمایه گذاری در عراق دعوت کرد. در مقابل می توان گفت که برقراری روابط با رژیم صهیونیستی در میان برخی از جریان های عراقی از نوعی مقبولیت برخوردار شده است . سفر « مثال الالوسی » عضو فعلی پارلمان عراق به اسرائیل تاکیدی بر این نگاه است گرچه او ادعا کرد که حضورش در فلسطین اشغالی برای شرکت در فعالیت های دانشگاهی و پژوهشی بود اما وی هرگز برقراری روابط با اسرائیل را در آینده محکوم نکرد.
● شرکت های فعال اسرائیلی در عراق
اخبار رسیده حکایت از آن دارد که یکی از شرکت های اسرائیلی چندی پیش دو قرارداد مهم را در رابطه با حفاری و اکتشاف نفت در عراق با وزارت نفت این کشور به امضا رساند. براساس گزارش های موجود شرکت « سرسل » که یک شرکت متعلق به رژیم صهیونیستی و در لیست سیاه کشورهای عربی برای عدم همکاری قرار دارد از طریق یک شرکت عراقی دو قرارداد اکتشاف و حفاری نفتی را به امضا رساند.
برخی از اقتصاددانان عراقی خبر از نفوذ گسترده چند شرکت صهیونیستی در عراق می دهند. نام برخی از این شرکت ها به ترتیب زیر است :
۱ ) شرکت « شریوت حوسم » : سازنده دستگاه های امنیتی فلزی و پلاستیکی است . « افینوعام شکید » مدیرکل این شرکت گفت : ما در کار بازاریابی تولیدات خود در عراق فعالیت می کنیم همچنین بعنوان مجریان ثانوی پروژه های آمریکایی نیز فعال هستیم .
۲ ) شرکت « عیتس کرمئیل » در حال ساخت چهار پایانه مرزی است که در چارچوب آن ۱۲ هزار نقطه نگهبانی دفاع غیرنظامی عراق را به ارزش ۱ و ۶ دهم میلیون دلار می باشد .
۳ ) شرکت « تامی ۴ » لوازم تصفیه آب ارتش آمریکا را تامین می کند .
۴ ) شرکت « ترلیدور » متخصص در تولید پنجره برای ساختمان های دولتی درعراق
۵ ) شرکت « تنورگاو » تولیدکننده وسایل آشپزخانه های کامل است که میزان سود آن به یک میلیون دلار رسیده است .
۶ ) شرکت « نعان دان » در حال تلاش برای امضای قرارداد تامین دستگاه های آبیاری به قیمت ۱۵ میلیون دلار است رئیس این شرکت رون گافنی است و اکنون در حال اجرای برخی از خدمات برای نیروهای آمریکایی می باشد.
۷ ) شرکت « نطافیم » در زمینه آبرسانی فعالیت کرده و طرح های در حال اجرایش در عراق به ارزش ۸ میلیون دلار می باشد .
۸) شرکت جهانی « نختال » که در امور زیربنایی تخصص دارد .
۹ ) شرکت « بونیت » که مقر آن در ویرجینیا بوده و موفق شد برنده مناقصه بازسازی اقتصادی و تامین رشد شود ارزش این قرارداد ۴۷ میلیون دلار است .
۱۰ ) شرکت « سونول » که ریاست آنرا آمنون شاحاک فرمانده سابق ارتش اسرائیل برعهده داشته و اکنون کار تامین گاز و بنزین ارتش آمریکا را عهده دار است .
۱۱ ) شرکت « ریبنتکس بیسان » کار این شرکت تامین جلیقه های ضدگلوله برای نیروهای آمریکایی است .
۱۲ ) شرکت « ترانسکلال » مدیر آن شلومو شارون است و به عراق وسایل الکترونیکی صادر می کند صادرات این شرکت از طریق بازرگانی در کشورهای همجوار عراق صورت می پذیرد.
۱۳ ) شرکت « اگیش » مدیریت آن به عهده « شلومو شائول » است که به عراق از طریق واسطه های مواد مصرفی صادر می کند این شرکت از « شای سوریک » از کارمندان وزارت بازرگانی اسرائیل هم کمک می گیرد.
۱۴ ) شرکت « لاکروب » که تزیل گولدنبرگ آنرا از تل آویو هدایت می کند این شرکت اقدام به خرید وفروش املاک برای افراد و شخصیت های خاصی می کند بدلیل حساسیت فعالیت های آن این شرکت از برخی از شخصیت های عراقی هم کمک می گیرد برخی از منابع از دست داشتن « سالم چلبی » برادرزاده احمد چلبی در این امر سخن می گویند.
برخی ها حجم سرمایه گذاری های اسرائیلی را در عراق بیش از مجموع سرمایه گذاری های عربی می دانند شاید این تخمین ها صحیح باشد با توجه به سیاست های کلی حاکم بر این کشور این مسئله چندان هم دور از ذهن نیست .
با توجه به احتیاط بسیار زیادی که شرکت های عربی در همکاری با عراق از خود نشان می دهند شرکت های غیرعربی این خلا را در بعد اقتصادی پر کرده و در بخش سیاسی نیز این مسئله چندان تفاوتی نمی کند و در انجماد فعالیت های سیاسی عربی این مسئله هم کاملا قابل پیش بینی است .
اسرائیل ISI شرکت حفاظتی
یکی از مهمترین شرکت هایی است که اقدام به استخدام بادیگارد از اسرائیل می کند . پنتاگون در سندی که در ISI شرکت آمریکایی اواسط ۱۳۸۲ در رابطه با شرکت های امنیتی فعال در عراق منتشر کرد به این شرکت اشاره داشت و در آن آورده بود : این شرکت یکی از مهمترین شرکت های امنیتی ارتش آمریکا در زمینه جمع آوری اطلاعات است و امنیت را در اطراف بغداد و دقیقا در کاخ کنفرانس ها که مقر اصلی این مرکز است تامین می کند.
براساس گزارش پنتاگون ماموران این شرکت با توجه به شناختی که از عراق در اختیار دارند اطلاعات ذیقیمتی را در مورد اوضاع محلی عراق در اختیار این وزارتخانه قرار میدهند. با وجود آنکه در این گزارش اشاره ای به ملیت این ماموران نشده است اما سایت رسمی این شرکت تاکید دارد که مامورانش از نخبگان سازمان های امنیتی رژیم صهیونیستی و از نظامیان تعلیم دیده این رژیم می باشند که در واحدهای مبارزه با تروریسم و پلیس و سازمان های اطلاعاتی همچون « شین بیت » خدمت کرده اند. بدیهی است چنین مامورانی اطلاعات گسترده ای در مورد واقعیت های سیاسی و امنیتی کشورهای خاورمیانه و بخصوص کشورهایی همچون عراق که تهدیدی برای امنیت رژیم صهیونیستی محسوب می شدند دارا هستند اطلاعاتی که ارتش آمریکا در عراق نیاز مبرمی به آن دارد.
رسانه های گروهی همچنین از حقیقت دیگری هم پرده برداشتند. خانم « چانیس کاربینسکی » افسر سابق مسئول زندان ابوغریب در گفتگو با رسانه ها تاکید کرد که دلایل کافی در مورد دست داشتن اسرائیلی ها در بازجویی از بازداشت شدگان عراقی در مراکز بازداشت در اختیار دارد و خود وی در دیداری که از مرکز اطلاعاتی در بغداد داشته با یکی از آنها دیدار کرده است . به گفته کاربینسکی وی هنگامی که با یکی از ژنرال های آمریکایی سرگرم دیدار از مرکز بود با این فرد اسرائیلی ملاقات کرده و این اسرائیلی تاکید کرده است که بعنوان مترجم در این محل مشغول به کار بوده و در برخی از بازجویی ها هم شرکت می کند.
همچنین برخی از بازداشت شدگان عراقی که در زندان ابوغریب نگهداری می شدند هم بعد از خروج از عراق در اردن به خبرنگاران گفته اند که برخی از بازجویانشان به زبان عربی کاملا مسلط بوده و از اوضاع عراق و منطقه اطلاعات کاملی دارند. به گفته زندانیان این بازجویان حاضر نبودند ملیت خود را به آنها بگویند اما اکثر بازداشت شدگان اعتقاد داشتند که این افراد ملیتی اسرائیلی دارند.
برخی از سازمان های امنیتی قبرس هم فاش کردند برخی از اسرائیلی های کارشناس در امور امنیتی و اطلاعاتی در چارچوب شرکت های حفاظتی خصوصی به عراق منتقل شده اند به گفته این سازمان ها ابتدا گمان می رفت که این افراد برای انجام پاره ای از عملیات ترور علیه شخصیت های برجسته حزب الله عازم لبنان هستند اما بعد از مدتی با سفر به سوی عراق همه را غافلگیر کردند.
اکنون نه تنها شمال عراق بلکه تمامی خاک این کشور جولانگاه فعالیت سازمان های اطلاعاتی بین المللی از جمله موساد اسرائیل به شمار می رود
گزارش های اطلاعاتی عربی حکایت از فعالیتهای گسترده اطلاعاتی و جمع آوری اطلاعات همچنین کمک به سرمایه داران اسرائیلی برای خرید زمین و مستغلات در کردستان عراق و دیگر مناطق این کشور دارد
اسرائیلی ها همواره سعی در آموزش نیروهای پیشمرگ کرد دارند تا از برتری بیشتری نسبت به نیروهای ارتش عراق که از اهل تسنن و تشیع تشکیل شده اند برخوردار شوند. این رویکرد باعث اعتراض بسیاری از طرف های بین المللی و منطقه ای و بخصوص کشورهای همسایه عراق شده است
دروازه نفوذ اسرائیل در عراق از طریق کردستان است « مسعود بارزانی » رئیس منطقه خودمختار کردستان عراق چندی پیش اعلام کرد هیچ اشکالی در برقراری روابط کردی ـ اسرائیلی نمی بیند
جلال طالبانی رئیس جمهوری عراق تاکید دارد که دروازه های کشورش در مقابل سرمایه گذاران اسرائیلی باز است و از هر نوع ابتکاری را برای فراهم شدن مبادلات تجاری با عراق به صورت علنی استقبال می کند
برخی ها حجم سرمایه گذاری اسرائیل را در عراق بیش از مجموع سرمایه گذاری های عربی می دانند با توجه به سیاست های کلی حاکم بر عراق این مسئله چندان هم دور از ذهن نیست
رائد فوزی احمود
منبع : نشریه نداالقدس
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی


همچنین مشاهده کنید