سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

تلاش اصولگرایان برای انشعاب اصلاح طلبان


تلاش اصولگرایان برای انشعاب اصلاح طلبان
«بد اخلاقیهای انتخاباتی» عنوانی است که چندی پیش مقام معظم رهبری درباره برخی رویدادهای غیراخلاقی در عرصه انتخابات به کار برد و توصیه کرد، جریانهای سیاسی جلوی این «بداخلاقی ها» را بگیرند.
در واقع «بد اخلاقیهای انتخاباتی»، مفهومی است که درباره جناح مدعی اصولگرایی به خوبی مصداق پیدا میکند. این جریان سیاسی که فاقد اصول تعریف و تدوین شدهای است، در طول همه سال های گذشته به جای اثبات تواناییهای خود سعی زیادی را برای حذف رقبای سیاسی به خرج داده است. انتخابات خرداد ۷۶ نمونه بارز و آشکاری بود از بد اخلاقیهای انتخاباتی جناحی که از ترس «بنیادگرا» خوانده شدن، عنوان «اصولگرایی» را برای خود برگزیده است.
این جریان سیاسی در انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری نیز به طور گستردهای تلاش کرد تا بد اخلاقیهای انتخاباتی را در کشور نهادینه کند. این بد اخلاقی به گونه ای بود که نزدیکان آیت الله هاشمی رفسنجانی مدعی شدند، برای تخریب او در حدود ۱۴ میلیارد تومان هزینه شده است. اما او که از چهرههای مشهور نظام جمهوری اسلامیدر دورههای ایجاد و تثبیت بوده است چنان در مقابل این بد اخلاقی ها و تخریب ها، ناتوان بود که تنها اعلام کرد، شکایت از بانیان چنین رفتاری را به درگاه احدیت میبرد.
اما در آستانه انتخابات مجلس هشتم نیز به نظر میرسد بد اخلاقیهای انتخاباتی و سیاسی جناح مدعی اصولگرایی روند رو به افزایشی پیدا کرده است. به گونه ای که پیش بینی میشود تازه به دوران رسیدههای اصولگرا، در حق دوستان سابق خود نیز هیچ رحمی به خرج ندهند و همه رقبای اصلاح طلب و اصولگرا را از لبه تیز تیغ تخریب خود بگذرانند.
به کار بردن تمامیابزارهای رسانه ای و تبلیغاتی این جریان نو ظهور سبب شده است نگرانیهای عمیقی در میان افکار عمومی پدید آید. برخی خبرگزاری هایی که ظاهرا با پول بیت المال اداره میشوند معرکه گردان این بد اخلاقی ها شده اند. آنها که رسالت اطلاع رسانی خود را به کلی فراموش کرده اند، از سوی کمیته جنگ روانی برخی جریانهای اصولگرا ماموریت دارند تا میان اصلاح طلبان اختلاف ایجاد کنند و البته این امر، هوشیاری هر چه بیشتر همه طیفهای اصلاح طلب را میطلبد. اصلاح طلبان باید ضمن حفظ هوشیاری و پرهیز از مصاحبه با رسانههای تفرقه افکن رقیب، تلاش بیشتری در تعامل و مذاکره به خرج دهند و بدانند که جز با اتحاد نمی توانند از پس رقیب قدرتمند و ثروتمند خود برآیند.
این در حالی است که با آغاز نیمه دوم سالی که در روزهای پایانی آن قرار است انتخابات مجلس هشتم برگزار شود، جنگ روانی اصولگرایان علیه اصلاح طلبان نیز وارد مرحله ای جدید شده است. در این دور، بازوهای رسانه ای، حزبی، سیاسی و نظامیاصولگرایان به سازماندهی حملات همه جانبه ای علیه اصلاح طلبان پرداخته اند که در روزهای اخیر با نطق پیش از دستور دبیرکل جمعیت ایثارگران در مجلس و نیز خبرسازی های پیاپی خبرگزاری های رسمی وابسته به اصولگرایان علیه جریان اصلاح طلب به اوج رسید.
حسین فدایی، دبیرکل جمعیت ایثارگران و عضو شاخص فراکسیون اصولگرایان که از تهران به مجلس هفتم راه یافته است، در نطق پیش از دستور به شدت به اصلاح طلبان حمله کرد و آنها را به ایجاد بحران در راستای اهداف استکبار جهانی و صهیونیزم بین الملل، جاسوسی مدرن در پوشش تشکل های مدنی و غیر دولتی(NGO)، انتقال اسرار نظام به دشمنان، تخریب دولت نهم، تلاش برای تغییر جهت انقلاب، ایجاد تشنج و... و در نهایت چند بار به «خیانت» متهم کرد.
اصلاح طلبان که در نطق پیش از دستور فدایی، گناه همه بحران های سال های اصلاحات از جمله حادثه کوی دانشگاه، حادثه قتل های زنجیرهای، دامن زدن به اختلافات قومیو مذهبی، از بین بردن نمادهای ارزشی جامعه و صدها موضوع دیگر به گردن ایشان انداخته شد و حتی به حذف «عناصر موثر» از طریق راه اندازی بحث عالیجناب سرخپوش متهم شدند، به سخنان این نماینده محافظه کار واکنش نشان دادند.
«محمدعلی سعدایی»، نماینده اصلاح طلب مردم در مجلس ششم، این سخنان را «نشان دهنده هراس جناح راست از رای مردم در انتخابات مجلس هشتم و بازگشت اصلاح طلبان به قدرت» دانست و گفت: «اتهام راه اندازی فجایع جانگاهی مانند حمله به کوی دانشگاه تهران یا قتل های زنجیره ای به اصلاح طلبان آن هم توسط جناح راست هم مایه تاسف و هم خنده آور است.»
«جلال جلالیزاده»، دیگر نماینده اصلاح طلب مردم کردستان در مجلس ششم نیز در واکنش به فدایی به این مقدار بسنده کرد که «قضاوت نهایی درباره عملکرد اصلاح طلبان و اقتدارگرایان بر عهده مردم است» و افزود: «بد نیست آقای و اصولگرایان مدعی حمایت از ایشان پاسخ دهند که نتیجه آن همه وعده هایی که در دوران تبلیغات انتخابات به مردم کردستان دادند، چه شد؟»
اما در همین حال «ناصر قوامی»، رئیس کمیسیون قضایی مجلس ششم، خواستار واکنش عملی اصلاحطلبان شد و از ایشان خواست در واکنش به اتهامات فدایی، بیانیه ای را تنظیم و به رئیس مجلس ارایه کنند تا وی طبق قانون آن را از تریبون مجلس قرائت کند.
شایان ذکر است بر اساس ماده ۷۷ آیین نامه داخلی مجلس، اگر از تریبون مجلس به کسی توهین یا نسبت ناروایی داده شود، وی حق دارد به میزان اتهامیکه به وی منتسب شده، پاسخ خود را از همین تریبون (بسته به تشخیص رئیس مجلس، به طور شفاهی یا کتبی) اعلام کند.
قوامی در واکنش به نطق توهین آمیز فدایی، همچنین گفت: «این اتهامات تازگی ندارد و در زمان مجلس ششم نیز مرتبا تهمت های ناروایی را به اصلاح طلبان می زدند و بحث آمریکایی بودن نمایندگان و چمدان های دلار را مطرح می کردند. اکنون هم که تریبون مجلس را در دست دارند و به آن کار ادامه می دهند. متاسفانه اینان خود را مسلمان و متعهد می دانند. اما من نمی دانم که چگونه یک انسان متعهد و مسلمان می تواند این سیل اتهامات را به سوی سالم ترین و متعهدترین نیروهای این کشور سرازیر کند.»
در همین حال بسیاری از تحلیل گران سیاسی اصلاح طلب معتقدند جریان اصولگرا که در ماه های اخیر، ورود به عرصه رقابت های انتخاباتی را همراه با بار سنگین ناکامی دولت و مجلس یکدست از حل مشکلات عمومی کشور تجربه کرده و در همین حال با وجود تلاش های بسیار از برقراری وحدت نسبی در درون جبهه اصولگرایان نیز ناکام بوده است، به فرافکنی روی آورده و با استفاده از تریبون های گسترده و فضای نابرابر رسانه ای در صدد انتقال توجهات به سمت اصلاح طلبان و القای اختلاف درون این جریان بوده است.
از این روست که در ماه های اخیر، سایت های خبری اصولگرا و خبرگزاری های وابسته به این جناح، به طور گسترده و عجیبی به خبرسازی درباره وجود اختلاف در درون جبهه اصلاحات و گروه های پیرامونی می پرداختند.
شایعه وجود «کمیته تصمیم» در جبهه اصلاحات که توسط خبرگزاری مهر مطرح و اگرچه از اساس تکذیب شد، هنوز هم در رسانه های اصولگرایان تکرار می شود. اما در دور جدید حملات اصولگرایان به اصلاح طلبان، ایجاد خبر و شایعه درباره وجود جریان های موازی و ستادها و لیست های متعدد در جریان اصلاح طلب به موارد پیشین اضافه شده است.
یک خبرگزاری مدعی اصولگرایی چند روز پیش خبری منتشر کرد مبنی بر اینکه «ستاد «اصلاحطلبان معتدل خط امامی»، سومین ستاد انتخاباتی اصلاح طلبان پس از ستاد انتخاباتی اعتماد ملی و ستاد ائتلاف اصلاح طلبان خواهد بود.»
این خبر که به نقل از یک «منبع آگاه» اما بی هویت منتشر شده بود، در ادامه خبرسازی های رسانه ای اصولگرا درباره جدایی حزب اعتماد ملی از جریان اصلاحطلب بود که اگرچه بارها از سوی این حزب تکذیب شده، اما باز هم بنا به رویه پیشین از سوی رسانه های اصولگرا تکرار می شود. حزب اعتماد ملی از ابتدا تصریح کرده است که همانند دیگر احزاب اصلاح طلب، یک ستاد حزبی برای فعالیت در انتخابات تشکیل خواهد داد اما لیست انتخاباتی این حزب با جریان اصلاح طلب متفاوت نخواهد بود. غیر از اعتماد ملی، چند حزب دیگر اصلاح طلب نظیر مشارکت، مردم سالا ری، مجاهدین انقلا ب، کارگزاران، گروه های خط امام(ره)، حزب اسلامیکار و احزاب کوچکتر دیگری هم تشکیل ستاد حزبی مستقل خود را تاکنون اعلام کرده اند; بدون اینکه این کار به معنای انشقاق در اصلاح طلبان تلقی شود.
اکنون خبرسازی جدید سایت های رسمی و غیررسمی اصولگرا نیز باید چیزی از همین جنس ارزیابی شود; گو اینکه فعالان انتخاباتی اصلاح طلبان نیز این خبر را کاملا دروغ و «فارس» را یک «بنگاه خبرپراکنی» نامیده اند.
در این خصوص «علی تاجرنیا» نماینده اصلاح طلب مجلس ششم و عضو شورای مرکزی جبهه اصلاحات گفت: «سایت های رسمی و غیررسمی اصولگرایان، یک بنگاه خبرپراکنی هستند و اخبارش را نیز با یک سری اهداف خاص و ویژه برای ایجاد جنگ روانی در مجموعه اصلاح طلبان شکل می گیرد. تاکنون هیچ تشکل شناخته شده ای از جبهه دوم خرداد جدا نشده است.»
«محمدرضا تابش» نماینده اصلاحطلب مجالس ششم و هفتم نیز خاطرنشان کرد: «سیاست سایت های اصولگرا، دلخوش کردن به ایجاد اختلاف در میان اصلاح طلبان و سرپوش گذاشتن بر روی اختلافات فراوان اصولگرایان است. در مورد خبر انشعاب جدید هم باید گفت هیچ انشعابی در جبهه اصلاحات رخ نداده است. ممکن است تا زمان انتخابات دور هشتم مجلس شورای اسلامی، ده ها ستاد دیگر هم در شهرستان ها تشکیل شود، اما اینها هیچ کدام انشعاب نیست، و همه این ستادها و گروه ها در جهت همگرایی حرکت می کنند.»
اما با وجود همه این تکذیب ها، بسیاری از ناظران معتقدند رسانه های محافظه کار باز هم به تکرار این گونه خبرها ادامه می دهند و خواهند داد، همان طور که در موارد قبلی این گونه عمل کرده اند و به نظر می رسد ریشه ارزیابی و نگرانی تحلیل گرانی که آن نماینده شاخص اصولگرا را پشت تریبون فرستادند تا به اصلاح طلبان حمله کند و خبرهای این چنینی را نیز می سازند و منتشر می کنند، همان باشد که آن نماینده اصلاحطلب گفت: «هراس از رای مردم در انتخابات مجلس هشتم به بازگشت اصلاح طلبان».
منبع : روزنامه مردم سالاری


همچنین مشاهده کنید