جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


مراسم «تبرک انگور» ، استان اصفهان


انگور برای آشوریان، مانند گندم ارزش غذایی بسیاری دارد؛ زیرا از روزگاران قدیم پرورش تاك و گندم، حرفه و شغل اصلی آنان بوده است. به همین دلیل، برای انگور مراسم خاصی به جای می‌آورند و تا نخستین محصول خود را تبرك نكنند، از آن نمی‌خورند.
آشوری‌ها، جشن تبرك انگور را در روز «شارادمارتی ماریام»؛ یعنی همان روزی كه حضرت مریم (س) رحلت كرد، انجام می‌دهند. این روز برابر با پانزدهم ما «آب» و تقریباً مصادف با بیست و چهارم مردادماه است. آشوری‌ها در این روز به كلیسا می‌روند و مراسم مخصوص هر یكشنبه را انجام می‌دهند و به همراه آن، دعاهای ویژه‌ تبرك انگور را می‌خوانند. پس از ایراد خطبه و آوازها و سرودهای مذهبی كه همه به زبان آشوری است، كشیش سه بار بر ظرف محتوی انگور، صلیب رسم می‌كند و با این كار، انگور متبرك می‌شود. در پایان مراسم، نان مقدس و نیز مقداری انگور میان مؤمنان كلیسا تقسیم می‌شود.
ارمنیان، مراسم تبرك انگور را كه به آن «خاقوق اورهنگ» می‌گویند، در روز عید حضرت مریم انجام می‌دهند. در این روز، در كلیسا، ابتدا شاراگان خاصی به نام «پارك سورب خاچی» اجرا می‌شود و سپس آیاتی از انجیل تلاوت می‌شود.
شاراگان را كشیش یا بالاترین فرد روحانی و مذهبی، با هم‌آوازی گروه كر می‌خواند و احیاناً برخی از مردم حاضر در كلیسا نیز، شاراگان را همراه آن‌ها زمزمه می‌كنند. در پایان، از درگاه الهی مسئلت می‌شود كه روح و جسم آدمیان را از گناهان پاك سازد و برای شركت در مراسم تبرك انگور آماده كند. سپس طی تشریفاتی، سه بار انگور متبرك می‌شود و در میان حاضران تقسیم می‌گردد.
درباره چرایی تبرك انگور، می‌گویند كه طبق روایات، حضرت مسیح (ع) خود را به انگور تشبیه می‌‌كرد و می‌فرمود : «همان‌گونه كه انگور ذره‌ای فساد را تحمل نمی‌كند، من هم نمی‌كنم.» و این گفته، علت احترام انگور از جانب كلیسا عنوان شده است.
مراسم آب‌پاشان و تبرك انگور مخصوص مسیحیان نیست. زرتشتیان و شماری از مسلمانان ایران نیز عید «آب‌پاشان» را جشن می‌گیرند و عده كثیری از كشاورزان آذربایجانی هم‌ نخستین محصول انگور خود را متبرك می‌دانند.