شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

اسیدهای چرب امگا ۳ و توقف سرطان کبد


اسیدهای چرب امگا ۳ و توقف سرطان کبد
اسیدهای چرب امگا ۳ كه به میزان زیادی در روغن‌ ماهی و دانه‌های روغنی یافت می‌‌شود، می‌‌تواند رشد سلول‌های سرطان كبد را متوقف كند. در دو تحقیق جداگانه در كنفرانس سالانه محققان سرطان (‏AAGR‏) در واشنگتن مطرح شدند، محققان اظهار داشتند كه اسیدهای چرب امگا ۳ می‌‌تواند هم در درمان و هم در پیشگیری از بروز سرطان كبد بسیار مؤثر باشد.
در این تحقیقات، سلول‌های كارسینوم را به مدت ۱۲ تا ۴۸ ساعت با اسید چرب امگا ۳ (‏DHA‏) و اسید ‏EPA‏ و اسید چرب امگا ۶ (‏AA‏) مخلوط كردند.‏
‏(كارسینوم یك توده رشد یابنده جدید و بدخیم است كه متشكل از یاخته‌های پوششی است و گرایش به ارتشاح در بافت‌های پیرامون و فرستادن متاستاز دارد.)
تأثیر اسید چرب امگا ۳ بر روی سلول‌های سرطانی به‌طور واضح با كاهش و حتی مرگ سلول‌های سرطانی همراه بود.
در واقع ‏DHA‏ موجب شكاف برداشتن آنزیمی در هسته سلول موسوم به (‏ADP-Ribose‏) می‌‌شود كه در ترمیم ‏DNA‏ آسیب‌دیده نقش مهمی دارد و پاسخ‌های ایمنی را تنظیم می‌‌كند. شكاف این آنزیم می‌‌تواند به عنوان شاخصی برای شناسایی روند رفتار اسیدهای چرب امگا ۳ به‌كار رود. علاوه بر این، ‏DHA‏ و ‏EPA‏ به‌صورت غیرمستقیم میزان یك پروتئین خاص به نام بتا كاتینن را كاهش می‌‌دهد كه در هنگام پیشرفت تومورهای سرطانی به میزان زیادی تولید می‌‌شود. این پروتئین باعث افزایش رشد سلول‌های سرطانی می‌‌شود و اسیدهای چرب امگا ۳ می‌‌تواند میزان این پروتئین و تركیبات آن را كاهش دهد.
در ادامه این تحقیقات سلول‌های كولانژیوكارسینوم را به مدت ۱۲ تا ۴۸ ساعت با اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ مخلوط كردند. كولانژیوكارسنیوم یك نوع سرطان خاص كبد است كه معمولاً از مجراهایی كه صفرا را از كبد خارج می‌‌كند آغاز می‌‌شود و یكی از علل شایع مرگ و میر است. نتیجه این تحقیق نشان داد كه تأثیری كه اسید چرب امگا ۳ (‏DHA‏) بر روی این سلول‌های سرطانی داشت، بسیار چشمگیر بود. اما اسید چرب امگا ۶ تأثیر چندانی نداشته است.‏
اسیدهای چرب امگا ۳ نه تنها می‌‌تواند در درمان سرطان كبد موفق عمل كند بلكه می‌‌توانند راهی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان كبد باشد.
منبع : مجله مهندسی پزشکی و تجهیزات آزمایشگاهی