سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا


مشارکت مردمی اوج مصرف انرژی را درهم شکست


مشارکت مردمی اوج مصرف انرژی را درهم شکست
مشاركت مردمی همواره مسایل و مشكلات را در تمامی عرصه‌ها و حیطه‌ها برطرف می‌كند. این اتفاق مهم در كاهش نرخ مصرف برق در سال جاری به وقوع پیوسته است و این بیانگر حركت مثبتی است كه از اطلاع‌رسانی دقیق و مناسب و نقش سازنده توانیر در این ارتباط حكایت دارد.
معاون وزیر نیرو در امور برق با تكیه بر این مساله از كاهش ۴ درصدی رشد مصرف برق از ۱۰ درصد به ۶ درصد در سال جاری خبر داده است و آن را نتایج مشاركت‌مردمی‌و اطلاع‌رسانی دقیق می‌داند.
به گفته كارشناسان و متخصصان ۹۰ ساعت در ۹۰ روز پرمصرف برق در تابستان هر سال به عنوان مشكل‌و مساله اساسی قلمداد می‌شود. این دوره بسیار پرمصرف برق همه ساله از ۱۵ خرداد شروع شده و به پانزدهم شهریور ختم می‌شود كه این دوره برای مدیریت عرضه برق ساعات بسیار دشواری است.
بررسی‌های كارشناسی حاكی از آن است كه حدود ۳ هزار مگاوات برق در ۹۰ ساعت پرمصرف در تابستان مصرف می‌شود و در حقیقت از میزان تولید برق ۳ هزار مگاوات آن صرف اوج مصرف برق می‌شود و هر قدر در زمینه كاهش مصرف برق در زمان پیك بار از طریق صرفه‌جویی عمل شود نقش بسیار مهمی در مدیریت تولید و عرضه برق خواهد داشت.
نكته دیگری كه افزایش گرما بر روی شبكه و خطوط نیروگاهی دارد این است كه در تابستان با بالارفتن هریك درجه دما، به میزان ۴۰۰ مگاوات میزان مصرف برق افزایش می‌یابد و حدود ۱۰۰ مگاوات نیز از توانایی تولید نیروگاهها كم می‌شود.
به هرصورت در تابستان سال جاری، افزایش مصرف برق مانند سال گذشته بی‌رویه نبوده و تا حد منطقی میزان مصرف با همكاری مردم و مشتركان افزایش یافته است. به عبارت دیگر- همانگونه كه اشاره شد- به میزان ۴ درصد در مقایسه با سال گذشته از میزان افزایش مصرف برق كاسته شده كه حركتی سازنده و مثبت در صنعت برق كشور به شمار می‌آید.
با تكیه بر این مساله و همانگونه كه بارها در این ستون به آن اشاره شده بهترین راهكارها و استراتژیها برای كاهش‌میزان مصرف و ارایه الگوی صرفه‌جویی، دادن آموزش و اطلاع‌رسانی به مردم و مشتركان‌است.
تداوم آموزشها و ارایه فعالیتهای فرهنگی – تبلیغاتی در زمینه مصرف بهینه برق از طریق رسانه‌های همگانی می‌تواند در بالابردن سطح آگاهی‌های مردم در زمینه مدیریت مصرف برق بسیار موثر باشد.
در همین زمینه بحث مدیریت بار به منظور كاستن از هزینه‌های تولید و كاهش سرمایه‌گذاری برای ایجاد نیروگاههای جدید مطرح است. علاوه بر آن كاهش مصرف انرژی الكتریكی به معنای حفظ و صیانت از منابع زیرزمینی انرژی بوده و این مساله كاستن از وابستگی تكنولوژیك را به خارج از كشور مدنظر دارد.
در نگاهی كلان و استراتژیك، پایین‌آمدن نرخ رشد مصرف انرژی الكتریكی امتیازاتی همچون تخصیص بهینه منابع به منظور سرمایه‌گذاری در صنعت برق، آزادكردن سرمایه‌ها به منظور بهبود كیفی امكانات موجود و افزایش استانداردهای خدمات‌رسانی به مشتركان را دربر خواهد داشت. كاستن از آلودگی‌ محیط زیست از طریق كاهش تولید انرژی الكتریكی حاصل از سوخت فسیلی، حفظ و نگهداری منابع زیرزمینی انرژی و ... جزو مزایای دیگری است كه كاهش نرخ رشد مصرف انرژی الكتریكی به دنبال خواهد داشت.
كاهش نرخ رشد مصرف انرژی الكتریكی همچنین كمك به اشاعه فرهنگ بهره‌وری بوده و از آن گذشته ایجاد سیاستهای مناسب تولیدی در صنایع را به منظور كاستن از هزینه مصرف برق به دنبال خواهد داشت.
منبع : ماهنامه پیک برق