سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

۸ دی ـ ۲۹ دسامبر ـ درگذشت "تک مرد " دنیای روزنامه نگاری


۸ دی ـ ۲۹ دسامبر ـ درگذشت "تک مرد " دنیای روزنامه نگاری
۲۶ دسامبر ۲۰۰۳ جهان یكی از بزرگترین روزنامه نگاران خود و به نظر برخی، وفادار ترین فرد به حرفه روزنامه نگاری را از دست دادكه بسیاری از روزنامه ها برای اعلام درگذشت او تیتر « تك مرد روزنامه نگاری » را انتخاب كرده بودند.
آی. اف. ستونI.F.Stone پریروز در ۸۱ سالگی بر اثر حمله قلبی در بوستون( آمریكا ) درگذشت ـ روزنامه نگاری كه مصاحبه های عمومی را « شستشوی مغزی مردم » خوانده بود. «ستون» كه شش دهه روزنامه و كتاب نوشت « فلسفه روزنامه نگاری » را تنظیم كرد كه پیش از وی وجود نداشت و برپایه نظر او، مدارس روزنامه نگاری به پذیرش دانشجو تنها پس از «آزمایش استعداد» پرداخته اند .
به عبارت دیگر ؛ مدرسه روزنامه نگاری « كارخانه دیپلم سازی » نباید باشد و هركس بدون داشتن استعداد ویژه نمی تواند روزنامه نگار شود. به نظر« ستون » روزنامه نگار در درجه اول باید تبلیغ ، تحریف و دروغ را از « خبر مطلق » تشخیص دهد و گزارش ها را برحسب توجه و میزان خواننده ردیف بندی كند.
وی كه هشت روزنامه معروف آمریكا را سردبیری كرده بود و به مدت ۱۸ سال هم ناشر یك هفته نامه به نام خود ( ستون ویكلی ) بود با اختصاص دادن هر صفحه روزنامه به یك نوع مطلب مخالف بود و براین مخالفت آنقدر پافشاری كرد تا روزنامه ها هركدام دارای چند سكشن ( لائی ) شدند و سكشن اول ( آ ) اختصاص به خبرهای روز یافت.
ستون روزنامه نگاران را به « امین (آنست ) » ، نیمه امین، و غیر امین تقسیم كرد و گفت كه روزنامه نگار غیر امین باید طرد و نیمه امین به مردم شناسانده شود تا در قبول مطالب او احتیاط كنند. ستون نوشته است: بدون داشتن روزنامه واقعا مستقل ، هر كشور را كه دارای انتخابات و مجلس است نمی توان « دمكراسی » نامید ، زیرا كه ستونهای روزنامه( نه رادیو ـ تلویزیون ) باید كارنامه هر نماینده باشد و این كارنامه ملاك قضاوت مردم برای تجدید انتخاب آن نماینده باید قرار گیرد و كارنامه« حاصل كار» است نه « نطق پیش و پس از دستور».
برای مردم مهم است كه بدانند آیا نماینده آنان همیشه در دسترسشان بوده ، و تماس تلفنی، دریافت و پاسخ نامه و تماس حضوری مردم با نماینده و یا رئیس جمهور ( نماینده كل جامعه )چگونه بوده است. روزنامه های حزبی و دولتی باید با علامت خاص ( لگو) از روزنامه های مستقل مشخص شوند. روزنامه دولتی نباید اعلان و تكفروشی داشته ( تجاری باشد) و روزنامه حزبی در نیوزستاند ( كیوسك عمومی ) فروخته شود.
« ستون » بود كه« ژورنالیسم كمباتیو » را ابتكار كرد. وی هر روز ده روزنامه مختلف را دقیقا می خواند و در ستون ( مقاله ) همان روز خود ، تفاوت انشاء و عناصر، و اختلاف در عرضه خبرهارا كه در آنها به دست آورده بود می نوشت و این كار خود را « افشاء روزنامه ها » عنوان داده بود.
« ستون » درپایان هر سفر یك كتاب نوشت. در سال ۱۹۵۶ از شوروی دیدن كرد و نوشت كه در شوروی مردم بیش از كشورهای كاپیتالیست استثمار می شوند و رهبران شوروی به سوسیالیسم مومن و صادق نیستند و در حالی كه از برابری حرف میزنند برای خود بیمارستان و فروشگاه اختصاصی دارند. پس از دیدار از اسرائیل نوشت كه فلسطین باید به صورت فدراسیونی از اعراب و یهودیان درآید تا درآرامش بسر برد.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید