یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

۲۱ اردیبهشت ـ ۱۱ می ـ گزارش مصور شگفتی آور یک تلویزیون آمریکایی که دستگاه امنیت دولت سعودی را در برابر علامت سئوال قرار داده بود


نهم ماه مه ۲۰۰۴ شبكه نلویزیونی سی بی اس آمریكا مصاحبه با تنی چند از متهمان خارجی حادثه انفجار سال ۲۰۰۰ ریاض را كه سالها در كشور سعودی زندانی بودند در مجله تلویزیونی خود، « ۶۰ دقیقه» پخش كرد. از این خارجیان پنج تن انگلیسی، دو نفرشان كانادایی و فرد دیگر بلژیكی است. یكی از متهمان، دكتر سامسون (تبعه كانادا و فعلا مقیم انگلستان) در این مصاحبه گفت كه در كشور سعودی در امور بازرگانی فعالیت داشت.
چند روز پس از وقوع حادثه انفجار، او را در خیابان گرفتند و در زندان شكنجه بسیار كردند، از جمله هفت روز به زنجیر كشیدند و به یك در آهنین بستند و مانع خواب رفتن او شدند. وی افزود: آنان (ماموران سعودی) می خواستند كه صریحا اعتراف كنم كه در حادثه انفجار دست داشته و این كار را طبق نقشه دو تن از دیپلماتهای سفارت انگلستان در ریاض انجام داده بودم، و من كه سرانجام طاقت مقاومت را از دست داده بودم هرچه را كه آنان دیكته كردند نوشتم و امضاء كردم و بعد شنیدم كه بازجوی مرا به خاطر گرفتن این اعتراف به درجه سرگردی ترفیع داده بودند. من و دیگران در زندان در انتظار گردن زده شدن در میدان معروف ریاض بودیم كه نخست وزیر انگلستان شخصا مداخله كرد و عفو ما را از پادشاه سعودی دریافت داشت و خلاص شدیم.
سایر مصاحبه شوندگان هم مطالب مشابهی بیان داشتند و گفتند كه هنوز به درستی برایشان روشن نشده است كه چرا از میان آن همه خارجی، تنها آنان را متهم كرده بودند و چه اصراری داشتند كه بگوییم از جانب سفارت انگلستان ماموریت این انفجار را داشتیم.
«اد بردلی» روزنامه نگار كهنسال (سیاهپوست) آمریكایی كه این گزارش را تهیه كرده بود ضمن مصاحبه با ناراضیان سعودی كه در انگلستان اقامت دارند سبب را به دست داد. یكی از فعالین ضد دولت سعودی گفت: چون دولت سعودی نتوانست از طریق مذاكرات دیپلماتیك دولت انگلستان را وادار به اخراج ما از این كشور كند آن نقشه را كشید و از فرصت به دست آمده از انفجار ریاض كه توسط مخالفان داخلی سیاستهای دولت سعودی انجام شده بود بهره گرفت و خارجیان را متهم، و آنان را وادار به اعتراف بر ضد سفارت انگلستان كرد تا از این راه این دولت را تحت فشار بگذارد كه ما را دیپورت كند و ....
این گزارش مصور مجله تلویزیونی «سی.بی.اس» پس از پخش شدن، در جهان تولید شگفتی كرد و دستگاه امنیتی دولت سعودی را كه ساختمان مقر آن در ریاض چند روز پیش از پخش این برنامه در یك انفجار انتحاری تخریب شده بود در برابر یک علامت سئوال بزرگ قرار داد.
همچنین افشاگری های بهار سال ۲۰۰۴ در رسانه ها كه دولت آمریكا نقشه اشغال نظامی عراق را قبلا به اطلاع مقامات سعودی رسانیده بود و دولت سعودی كه با دولت بوش روابط بسیار نزدیك دارد قول داده كه در صورت بالا رفتن بهای نفت خام در تابستان و پاییز سال ۲۰۰۴ ، تولید نفت در آستانه انتخابات نوامبر ۲۰۰۴ آمریكا را با هدف پایین نگهداشتن قیمت در جایگاههای بنزین بالا ببرد تا جورج بوش باردیگر پیروز شود؛ سران سعودی را در جهان عرب دچار ضعف موضع كرده بود.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید