یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

بهداشت نامطلوب دهان و دندان عامل بروز بیماری ها


بهداشت نامطلوب دهان و دندان عامل بروز بیماری ها
اغلب اوقات وقتی سخن از بهداشت نامطلوب و ناصحیح دهان و دندان به میان می آید، مشكلاتی چون پوسیدگی دندان ها، لثه های ناسالم و بوی بد دهان به ذهن ما خطور می كند.اما متخصصان با تكیه بر مدارك و شواهد علمی و تحقیقاتی معتقد هستند كه دهان غیر بهداشتی و مملو از باكتری، می تواند علاوه بر موارد بالا عامل بروز مشكلات و ناراحتی های دیگری در سایر نقاط بدن از قبیل بروز بیماریهای داخلی از جمله بیماریهای قلبی، دیابت، عفونت خون و حتی تولد نوزاد كم وزن باشد. یكی از معمول ترین این مشكلات بهداشتی، بیماری لثه است.به گفته متخصصان آمریكایی، اغلب افراد مبتلا به بیماری لثه مبتلا به عفونت های مزمن درجه خفیف در این عضو هستند.
بخش عمده ای از تحقیقات نشان می دهد كه ابتلا به بیماری لثه می تواند طیف وسیعی از مشكلات دیگری را برای سلامتی به همراه داشته باشد و در واقع بیماری لثه از آن دسته از بیماری هایی نیست كه تنها به بخش خاصی از بدن محدود شود.طبق آمار منتشر شده از سوی موسسه ملی دندان و تحقیقات جمجمه ای - چهره ای كه زیر مجموعه موسسه ملی بهداشت در آمریكاست، از هر پنج آمریكایی چهار نفر به نوعی از بیماری های لثه ای دچار هستند.
تصور می شود كه بیماری لثه در ابتلا به بیماری هایی كه میكروب آن ها در جریان خون وجود دارد، نقش داشته باشد.
باكتری های موجود در دهان وارد دستگاه گردش خون می شوند و به سایر نقاط بدن منتقل شده و منجر به گسترش یافتن عفونت و التهاب می شوند.یكی دیگر از احتمالات این است كه عفونت های دهانی وارد دستگاه ایمنی شده و می توانند در هر نقطه از بدن باعث بروز عفونت شوند.وقتی انگشت شما عفونت می كند و شما آن را بدون توجه به حال خود رها می كنید، در نهایت ممكن است همین عفونت فراموش شده به سایر قسمت های بدنتان سرایت كند. در مورد دهان هم همین اتفاق می افتد.
مطالعات اخیر نشان داده است كه خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سكته در افرادی كه دچار عفونت های لثه هستند بیشتر است.بیماری لثه مقادیر زیادی باكتری تولید می كند. اگر شما از ناحیه قلب دچار ناراحتی خاصی باشید، این باكتری به قلب حمله كرده و این عضو را عفونی می كند.همچنین تحقیقات نشان می دهد كه ابتلا به عفونت های لثه و دیابت با هم در ارتباط است چرا كه اغلب بیماران دیابتی دچار بیماری های لثه نیز هستند.محققان در حال حاضر در تلاش برای كشف روش بهتری برای كنترل بیماری دیابت از طریق درمان بیماریهای لثه هستند.همچنین بخش دیگری از مطالعات حاكی از آن است كه عفونت موجود در خون به دلیل ابتلا به بیماری لثه می تواند عمل پیوند مفاصل را با شكست مواجه كند چرا كه تلاش های بدن را در پس زدن عضو مصنوعی پیوند زده افزایش می دهد.
علاوه بر این ها محققان می گویند كه احتمال زایمان زودهنگام در زنان بارداری كه به انواع خفیفی از بیماری های لثه مبتلا هستند، افزایش پیدا می كند. این مشكلات از تولد نوزادان كم وزن گرفته تا تولد نوزادان نارس و یا دچار نارسایی و نواقص مادرزادی را شامل می شوند.اگر شما باردار هستید و لثه های بیمار دارید ممكن است این امر حاملگی و زایمان شما را با مشكل مواجه كند و به همین دلیل باید هر چه زودتر برای درمان بیماری لثه خود اقدام كنید.
اولین گام برای دفاع از لثه در برابر عفونت ها مسواك زدن و كشیدن نخ دندان به طور منظم است.همچنین یك رژیم غذایی مناسب كه شامل پرهیز از مصرف میان وعده های قندی، شیرین و نوشابه های گازدار است، در حفظ سلامت لثه موثر است.اسید این قبیل نوشیدنی ها می تواند به دندانها و لثه حمله ور شده و باعث بروز بیماری شود.بهتر است دفعات مصرف تنقلات و میان وعده ها را نیز در طول روز كاهش دهید. از میوه ها و سبزیجات سرشار از فیبر خوراكی مصرف كنید كه برای حفظ سلامت دهان و دندان ها مفیدست.
همچنین با تحریك ترشح بزاق به از بین رفتن مواد از سطح دندان هایی كه در مراحل اولیه پوسیدگی هستند، كمك كنید.به علاوه محققان هشدار می دهند كه والدین باید مراقب نوشیدن مایعات از ظروف مشترك با كودكانشان باشند. برخی از افراد بزرگسال كه مبتلا به بیما ری های لثه هستند ممكن است حتی با انجام یك عمل ساده مانند فوت كردن برای خنك كردن غذای كودكشان باكتری را به غذای فرزند خود منتقل كنند.از مصرف دخانیات نیز باید پرهیز كنید. تحقیقات نشان می دهد كه استعمال دخانیات هفت برابر احتمال ابتلا به بیماری ها لثه را افزایش می دهد.و در نهایت نیز به خاطر داشته باشید كه به طور منظم باید به دندانپزشك مراجع كرده و معاینه كلی از لثه و دندان ها به عمل آورید تا در صورت مشاهده هر گونه مشكل در مراحل اولیه به درمان اقدام كنید و مانع از پیشرفت آن شوید.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید