دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

قربانی مسائل فرهنگی شدم


قربانی مسائل فرهنگی شدم
عملكرد فرهنگی فدراسیون فوتبال در جام جهانی بدتر از بازی ها و نتایجی بود كه تیم ملی در مسابقات به یاد گذاشت و پیش از آن كه ایرادهایی از نحوه بازی تیم ملی گرفته شود، پیكان انتقادات جامعه فوتبال ایران فعالیت های معاونت فرهنگی را نشانه گرفت. این نگاه منفی طوری است كه امروز حتی پس از توضیحات علیرضا علیپور در مورد دخل و خرج های صورت گرفته و امور فرهنگی انجام شده در جریان مسابقات، این نگاه های منفی تغییر نمی كند. در جایی از این كنفرانس علیپور در صحبت های خود اشاره كرده است كه ۱۹ نفر از ایرانی ها در مسابقه با مكزیك بلیت های خود را به فروش رساندند.
ظاهرا معاون فرهنگی فدراسیون با برشمردن عدد دقیق این بلیت های فروخته شده، تلاش كرده دیگران را متوجه دقت نظر خود بر تمام اتفاقات رخ داده پیرامون این مسائل كند. در حالی كه با حسابی سرانگشتی و طبق دیده ها و شنیده ها در شهر نورنبرگ مشخص است كه این تعداد بسیار فراتر از عددی است كه علیپور برشمرده است. بنابراین بر همین حساب می توان به عدد و رقم های دیگری كه از سوی معاونت در جریان این مصاحبه خبری گفته شده، چندان دل نبست و آن را جدی نگرفت. در عین حال باید یادآور شد كه بخشی از اظهار نظرات انجام شده را می توان به پای تسویه حساب با مسئولین ارشد سابق فدراسیون گذاشت.
علیرضا علیپور، معاون فرهنگی فدراسیون فوتبال عصر یكشنبه درباره مشكلات و هزینه های فرهنگی جام جهانی ۲۰۰۶ به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد. در این نشست كه با حضور تعدادی از نمایندگان رسانه های گروهی و معاون فرهنگی فدراسیون فوتبال برگزار شد، پیرامون شبهات و مشكلات در مورد هزینه ها و برنامه های فرهنگی فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان بحث و گفت وگو شد. ساختار و نحوه شكل گیری ستاد جام جهانی، حاشیه ها و مسائل فرهنگی جام جهانی، بررسی آماری هزینه های صورت گرفته، مواضع نمایندگان مجلس و سیاست های فرهنگی فوتبال كشور، عملكرد دادكان، وضعیت علی دایی در فوتبال ایران و... از جمله مطالبی بود كه علیپور از آنها سخن گفت.
در حالی كه برخی از این موارد ارتباطی با شرح وظایف تعریف شده این معاونت نداشت. علیپور در ابتدای این نشست اظهار كرد: امیدوارم ورزش ما به جایی برسد كه مدیریت های با برنامه جای فردگرایی را بگیرد و با یك تغییر در راس فدراسیون تمامی برنامه ها از میان نرود. از روزی كه این مسئولیت را در فدراسیون فوتبال پذیرفتم، می دانستم كه در پایان این كار قربانی می خواهد. اكنون اگر قرار است هزاران علیپور در این راه از بین بروند، مشكلی نداریم.
وی كه اشاره ای نكرد چگونه خود را قربانی فوتبال ایران می داند در ادامه با بیان مسائل پیش آمده بر سر راه تیم ملی امید در رقابت های مقدماتی المپیك آتن خاطر نشان كرد: مسائل حاشیه ای كه این روزها فوتبال ما را آزار می دهد از همان زمان آغاز شد و ما زنگ خطر را به صدا درآوردیم اما در فدراسیون فوتبال كسی به این موضوع توجه نكرد.
علیپور با اشاره به تشكیل ده كارگروه در زمان پیش از آغاز رقابت های جام جهانی به فعالیت های انجام شده در كمیته های عملیات روانی، رسانه ها رسانه های دیداری و شنیداری، همبستگی ایرانی ها، كارگروه چاپ و نشر كتاب، گنجینه فوتبال ایران، موسیقی و سرود فوتبال ایران، امور فرهنگی تیم ملی فوتبال، كارگروه ویژه اقلام فرهنگی و جشن ایرانیان به همراه كمیته های امنیت و كمیته فنی اشاره كرد.
علیپور در كنفرانس با اشاره به دستور رئیس جمهور برای تشكیل ستاد فرهنگی جام جهانی یادآور شد: سازمانی متشكل از سازمان تربیت بدنی، وزارت ارشاد و سازمان گردشگری تشكیل شد و كمیته های فرهنگی و تبلیغی شروع به كار كردند. كمیته رسانه ها زیر نظر وزارت ارشاد، كمیته امنیت زیر نظر وزیر كشور، كمیته ساماندهی مشوقین با مسئولیت پهلوان دبیركل فدراسیون فوتبال، كمیته عملیات روانی با مسئولیت وزارت اطلاعات و كمیته ای در خارج از كشور با مسئولیت سفیر ایران به منظور هماهنگی های لازم تشكیل شد.
علیپور به بیان جزئیات قرارداد فدراسیون فوتبال با شركت ایران خودرو پرداخت و تصریح كرد: «با توجه به آن كه ایران خودرو حاضر نشد در قبال مسئولیت هایی كه پذیرفته است تعهداتش را اجرا كند و در قبال آن از ما خواستار پول شد در نتیجه با مشكل برخورد كردیم و حتی در بسیاری از موارد مجبور به پرداخت هزینه ها به صورت شخصی شدیم.»
البته نباید فراموش كرد كه ستاد فرهنگی ویژه جام جهانی كه به كمك وزارت ارشاد برپا شده بود بسیاری از هزینه ها را متقبل شده بود ولی باز هم مسئولین فرهنگی فدراسیون مجبور به پرداخت هزینه ها به صورت شخصی شده اند كه بسیار عجیب است. در عین حال علیپور در بخشی دیگر از صحبت های خود در مورد سهمیه بلیت های فدراسیون فوتبال نیز یادآور شد: «سهمیه بلیت های فدراسیون فوتبال سه هزار و ۵۰۰ عدد بود كه ۶۰۰ بلیت در اختیار گروه تورهای ورزشی قرارگرفت كه از این میان ۸۶ نفر به دلیل آماده نشدن ویزا نتوانستند همراه این گروه به آلمان بروند.»
این تعداد بلیت در حالی از سوی ایشان برشمرده شده است كه فیفا طبق مذاكرات خود با فدراسیون سهمیه ای به اندازه شش هزار بلیت برای فوتبال ایران در نظر گرفته بود. با این وجود علیپور سپس به بیان هزینه های فرهنگی صورت گرفته در جام جهانی پرداخت: برای برگزاری كنسرت در جام جهانی تنها با محمد اصفهانی صحبت شد و مبلغی كه به این خواننده پرداخت شد كاملا متعارف با دستمزد وی در ایران است. علیپور كه گویا مشتاق همكاری با كادر جدید فدراسیون فوتبال است با اشاره به حضور رئیس جمهور در تمرینات تیم ملی تاكید كرد: «پس از دستورات رئیس جمهور ستادی با حضور سعیدلو، مشایی و صفارهرندی شكل گرفت كه در نهایت این ستاد عملكردی موفقیت آمیز داشت.»
او درخصوص ابهام در نحوه هزینه های ستاد فرهنگی نیز خاطرنشان كرد: «این موضوع را قبول ندارم، تمام هزینه های انجام شده در جام جهانی با اطلاع كمیته های تشكیل شده بوده است و از آغاز فعالیت ستاد بازرس ویژه ای از طرف رئیس سازمان گردشگری و میراث فرهنگی در جریان كار بوده است. كل اعتبارات فرهنگی ستاد در جام جهانی به صورت حساب شده و با اطلاع دقیق ستادها و سفارت ایران در آلمان خرج شد. حتی مامور ستاد حق خرج كردن نداشت و پس از آن كه درآمدها به طور كامل از سوی كمیته ها و ذی حساب سفارت مورد بررسی قرار می گرفت هزینه ها انجام می شد. برآوردهای اولیه ستاد برای اجرای امور فرهنگی جام جهانی و هزینه كردها در برخی موارد متفاوت با پیش بینی های اولیه درآمد، به گونه ای كه برای برگزاری مراسم فرهنگی در آلمان و یا اجاره سالن های مورد نظر با مشكلاتی روبه رو شدیم.» علیپور البته اشاره ای نیز به برپایی نمایشگاه های دائم فوتبال ایران در شهرهای مختلف جام جهانی كرد كه كمتر كسی این نمایشگاه ها را در جام جهانی به چشم دید.
«برپایی ۱۲روز نمایشگاه دائم در ۱۱ شهر آلمان ایجاد یك وفاق ملی را برای ایرانیان فراهم كرده بود. كارهای فرهنگی ای كه در جام جهانی ۲۰۰۶ انجام شد بسیار چشمگیر بود. هرچند كه خیلی از برنامه های مورد نظر ما اجرا نشد، اما توانستیم كنسرت ها و نمایشگاه هایی را در آلمان برپا كنیم.» بعد از موضوع نمایشگاه، معاون فرهنگی فدراسیون به مسئله توزیع پرچم سه رنگ ایران اشاره كرد. چیزی كه دغدغه اصلی ایرانی های مقیم در خارجی بود كه برای تشویق تیم ملی آمده بودند: «پیش از حضور ستاد فرهنگی جام جهانی در آلمان تنها می توانستیم پرچم ایران را در سردر سفارت ایران در آلمان ببینیم اما عملكرد این ستاد به گونه ای بود كه در جریان بازی های جام جهانی پرچم ایران در تمام مكان ها و در میان تمام افراد وجود داشت.
این حركت عمل بسیار پسندیده و قابل قبولی است كه توانستیم برای اولین بار پس از ۲۷ سال پرچم سه رنگ جمهوری اسلامی ایران را در اروپا و در میان علاقه مندان به فوتبال به طور گسترده توزیع كنیم.» ضمنا علیپور در اظهار نظری جالب ادعا كرد: «برخلاف مقررات فیفا موفق شدیم در آلمان تمامی ایرانیان حاضر را در یك نقطه جمع كنیم و این اقدام شایسته ای بود كه در سازماندهی افراد نیز بسیار موثر بود.» وی هم چنین در خصوص برخی از حاشیه های فرهنگی جام جهانی نیز گفت: متاسفانه به رغم اتحاد و انسجام كاری موجود در ستاد جام جهانی بعضی از موارد نیز خارج از برنامه ریزی انجام می شد.
فروش بلیت معضلی بود كه در جام جهانی با آن روبه رو بودیم. از همه افرادی كه در جام جهانی حضور داشتند كسانی بودند كه بلیت های مسابقات را فروختند. برخی از خبرنگاران، مدیران، مربیان و حتی افراد عادی نیز در مواردی اقدام به فروش بلیت كردند. لیست تمام كسانی كه این بلیت ها را فروخته اند در اختیار داریم و به همه آنان نیز تذكر داده ایم. وی افزود: در بازی برابر مكزیك جمعیت اندكی از ایرانیان به استادیوم آمده بود به گونه ای كه در مواردی نیز برخی بلیت های مربوط به ایرانیان در اختیار مكزیكی ها بود.
در این بازی ۱۹ بلیت از طرف ایرانیان به مكزیكی ها فروخته شده بود، ولی تاكید می كنم كه به رغم شایعات موجود هیچ كدام از لیدرهای مربوط به ستاد فرهنگی جام جهانی در فروش بلیت ها نقشی نداشتند. در مورد لیدرهای فوتبال به گونه ای عمل می كردیم كه تا زمانی كه داخل استادیوم نشده بودند، هیچ گونه بلیتی را تحویل آنان نمی دادیم.
وی هم چنین در خصوص پرداخت مبلغی از اعتبارات ستاد فرهنگی جام جهانی به رئیس سابق فدراسیون فوتبال و بازیكنان تیم ملی گفت: به دلیل برآورد نادرست هزینه های فوتبال در جام جهانی در برخی موارد فدراسیون فوتبال با كمبود بودجه روبه رو شد كه در این راستا دادكان در پی درخواستی تقاضای صد هزار یورو به صورت قرض از ستاد فرهنگی جام جهانی كرد كه چون این موضوع خارج از تعهدات و پیش بینی های ستاد فرهنگی بود نتوانستیم به آن عمل كنیم و در نهایت نیز هیچ پولی پرداخت نشد.
علی استیلی
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید