یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مطالعه باکتریهای‌ بی هوازی‌ جدا شده‌ و برخی‌ از عوامل‌ مستعد کننده‌ عفونتهای‌ گوش خارجی‌ (شهر تبریز ـ سال‌ ۱۳۷۷)


مطالعه باکتریهای‌ بی هوازی‌ جدا شده‌ و برخی‌ از عوامل‌ مستعد کننده‌ عفونتهای‌ گوش خارجی‌ (شهر تبریز ـ سال‌ ۱۳۷۷)
● زمینه و اهداف:
اوتیت‌ خارجی‌ یک‌ عفونت‌ معمول‌ و درد ناک‌ گوش است‌ که‌ در مناطقی‌ با آب‌ و هوای‌ گرم‌ و مرطوب‌ بیشتر اتفاق‌ افتاده‌ و با فاکتورهای‌ مختلف‌ مستعد کننده‌ در ارتباط‌ می‌باشد. باکتریهای‌ هوازی‌ در ایجاد اوتیت‌ خارجی‌ نقش مهمی‌ ایفا می کنند اما در سالهای‌ اخیر نشان‌ داده‌ شده‌ است‌ که‌ باکتریهای‌ بی هوازی‌ نیز به عنوان‌ پاتوژن‌ در عفونتهای ‌گوش خارجی‌ می توانند مسوول‌ باشند. هدف از این مطالعه‌ نشان‌ دادن‌ نقش‌ بی هوازیها و اثرات‌ بعضی‌ از عوامل‌ مستعد کننده‌ در ایجاد عفونت‌ گوش خارجی است.
● روش بررسی:
با استفاده از روشهای بی‌هوازی، باکتریهای بی هوازی جدا شده‌ بر روی‌ محیط‌ کشتهای‌ مختلف‌، از ۷۵ بیمار مبتلا به‌ اوتیت‌ خارجی‌ شامل‌ ۳۳ نفر (%۴۴) مذکر و ۴۲ نفر (%۵۶) مونث‌ تحت‌ مطالعه‌ قرار گرفتند. جهت جمع آوری برخی اطلاعات از پرسشنامه مخصوص استفاده گردید.
● یافته ها:
از ۸۸ ارگانیسم‌ جدا شده‌ فقط‌ ۹ گونه‌ باکتری‌ بی هوازی‌ بودند وباکتریهای‌ بی هوازی‌ اکثرا از کشتهای‌ مخلوط‌ به دست‌ آمدند و شامل‌ ۲ گونه‌ باکتروئید و ۷ گونه‌ از فوزیفورمها بودند. بالاترین‌ درصد ابتلا مابین‌ سنین‌ ۴۰ـ۳۰ سالگی‌ و بالاترین‌ درصد شیوع‌ در فصل‌ پاییز مشاهده‌ گردید. مطالعه ‌برخی‌ از فاکتورهای‌ مستعد کننده‌ اوتیت‌ خارجی‌ مثل‌ وجود بیماری‌ مزمن‌، استفاده‌ از آنتی‌ بیوتیکها، عادت‌ به‌ خراشیدن گوش، پاک‌ کردن‌ گوش، ورزش‌ شنا، کشیدن‌ سیگار، استفاده‌ از گوشی‌ و هر گونه‌ وسایل‌ مسدود کننده‌ گوش، همگی نشان دهنده ارتباط‌ معنی ‌دار با اوتیت‌ خارجی‌ بودند (p=۰.۰۰۰۱) .
● نتیجه گیری:
باکتریهای بی هوازی مخصوصا فوزیفورمها در عفونتهای گوش خارجی نقش داشته و فاکتورهای متعددی در ابتلا به این عفونت موثر می باشند.
محمدتقی اخی
عطااله احمدیان
محمد نژادکاظـم
رشید رمضان زاده
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید