پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بحرین، استان جدا شده ای از ایران


بحرین، استان جدا شده ای از ایران
سرمقاله چند روز قبل كیهان كه بسیار مستند و با ارائه ادله متقن برای اثبات ادعای وی نگاشته شده بود با واكنش پرحجم و شدید مقامات، مسئولان و رسانه‌های دولتی كشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس و به خصوص بحرین مواجه شد.
سرمقاله روز ۱۸ تیر روزنامه كیهان، حداقل به ۹ سند مبنی بر تعلق جزایر سه‌گانه خلیج‌فارس به جمهوری اسلامی ایران اشاره و اثبات كرده است كه جزایر سه‌گانه هیچ‌گاه از تملك ایران خارج نشده، همواره ایرانی بوده‌اند و ادعاهای امارات درباره آنها كاملاً واهی است.
كیهان در ادامه به حمایت شیخ‌نشین كوچك بحرین از ادعاهای غیرقانونی و واهی امارات علیه مالكیت كشورمان بر جزایر سه‌گانه ایرانی در خلیج‌فارس اشاره كرده و می‌نویسد: «در میان كشورهای عضو شورای همكاری خلیج‌فارس، همراهی بحرین با سایر كشورهای عضو حساب جداگانه‌ای دارد، زیرا بحرین بخشی از خاك ایران بوده است كه در جریان یك زد و بند غیرقانونی میان شاه معدوم و دولت‌های آمریكا و انگلیس از ایران جدا شده است و امروزه اصلی‌ترین خواسته مردم بحرین بازگشت این استان جدا شده از ایران به سرزمین اصلی و مادری آن، یعنی ایران اسلامی است و بدیهی است كه این حق مسلم ایران و مردم استان جدا شده آن نباید و نمی‌تواند نادیده گرفته شود».
واكنش پرحجم و شدید مقامات مسئول و رسانه‌های دولتی بحرین به این نوشته حاكی دو پیام است؛ اول آنكه حاكمیت بحرین بعد از چهار دهه چنان متزلزل است كه چند خط نوشته یك روزنامه می‌تواند اساس آن را به شدت به لرزه درآورد و در ادامه باعث آن شود كه مقامات و رسانه‌های دولتی آن كشور پا را از حریم خود فراتر گزارده، به خود آن‌چنان جسارت و گستاخی بدهند كه به اساسی‌ترین اعتقادات و داشته‌های یك ملت بزرگ اهانت كنند. البته اینكه دولت‌مردان، مسئولان دولتی و رسانه‌های دولتی بحرین با همه تلاش خویش نتوانستند خیل مردم بحرین را در اعلام مخالفت با جمهوری اسلامی ایران با خود همراه كنند، نشان دهنده اثبات ادعای مدیر مسئول روزنامه كیهان مبنی بر تمایل مردم بحرین در بازگشت به آغوش مام میهن است.
همچنین اینكه چند خط نوشته باعث شود كه دولتی حاكمیت خود بر كشوری را در خطر ببیند، نشان‌دهنده میزان عمق ثبات حاكمیت و حكومت آن دولت است.
پیام دوم این واقعه اما بیشتر متوجه دولت‌مردان، مسئولان دولتی، رسانه‌ها، فعالان سیاسی، نخبگان، دانشجویان و عموم مردم كشورمان است. سال‌هاست كه اماراتی‌ها به صورت مستقل و یا در قالب شورای همكاری خلیج‌فارس و حتی چند بار در قالب گروه «۲ + ۶» یعنی كشورهای شورای همكاری خلیج‌فارس به اضافه مصر و سوریه در سال‌های قبل، ادعای نقض حاكیمت جمهوری اسلامی ایران بر جزایر سه‌گانه خلیج‌فارس را داشته و به علاوه در سال‌های اخیر به همراه هم‌پالگی‌های خود در شورای همكاری خلیج‌فارس سعی در جعل نام خلیج همیشه فارس داشته‌اند. اینها در حالی است كه این ادعاها عموماً با واكنشی در خور از سوی ایران مواجه نشده‌اند كه این مسئله گستاخی رهزنان پوشالی عزت ایران را بیشتر كرده است.
البته هر چند چنین ادعاها و جعل عناوینی هر قدر هم بزرگ و وسیع باشند و هر قدر هم در طول زمان تكرار شوند، هیچ خدشه‌ای بر مالكیت همیشگی جمهوری اسلامی ایران بر جزایر سه‌گانه وارد نمی‌آورد اما واكنش بحرین به چند خط از سرمقاله یك روزنامه كه هم توسط نویسنده و مدیر مسئول روزنامه و هم از سوی مسئولان جمهوری اسلامی ایران اعلام شد صرفاً نظر شخصی بوده است باید برای ما عبرت‌آموز باشد كه از كنار هیچ گوشه چشمی به خاك وطن نمی‌شود و نباید بی‌تفاوت گذشت.
اما مسئله دیگر و مهم‌تر این است كه آقای منوچهر متكی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در فاصله چند روز بعد از انتشار این مطلب در روزنامه كیهان و آغاز هجمه رسانه‌ای و سیاسی مقامات و رسانه‌ای دولتی بحرین علیه كشورمان سفری به این كشور می‌كند كه در داخل كشور عنوان می‌شود این سفر، از قبل برنامه‌ریزی شده بوده است ولی خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری كویت «كونا» از وزیر امور خارجه بحرین نقل قول می‌كند كه «سفر كنونی وزیر امور خارجه ایران برای تفهیم مواضع، پایان دادن به سر و صدا و هیاهوی مطبوعات و پیامدهای اظهارات یك مقام ایرانی در نقض حاكمیت بحرین و استقلال آن صورت گرفته است».
آقای متكی نیز در دیدار با وزیر امور خارجه بحرین اعلام می‌كند كه «ایران موضع روشن خود را در به رسمیت شناختن بحرین به عنوان یك دولت دارای حاكمیت كامل تغییر نداده و به همكاری با آن در تمامی عرصه‌ها چشم دوخته است».
این نوع رفتار وزیر امور خارجه كشورمان، به وزیر امور خارجه بحرین اجازه این جسارت و گستاخی را می‌دهد كه در ادامه كنفرانس مطبوعاتی مشترك خود به همراه منوچهر متكی اینگونه اظهار كند كه «اظهارات یك مقام ایرانی درباره حاكمیت بحرین و استقلال این كشور تحریك‌آمیز و اقدامی مغرضانه است. رهبران ایران درباره روابط دوستانه میان دو كشور به بحرین اطمینان‌ داده‌اند و دو طرف تمایل شدید خود را برای ارتقا و پیشرفت روابط در تمامی عرصه‌ها و زمینه‌ها اعلام داشتند».
وی در پایان نیز تاكید می‌كند كه «روابط میان دو كشور عمیق‌تر از آن است كه افراد مغرض بتوانند به آن لطمه بزنند».
همه این مواضع گستاخانه ناشی از كوتاهی‌های یكایك ما ایرانیان است كه به كوتوله‌هایی چون بحرین چنان گستاخی و جسارتی داده است تا با ادعاهای غیرقانونی، واهی و گاه و بی‌گاه امارات كه با خیال نقض حاكمیت جمهوری اسلامی ایران بر جزایر سه‌گانه عنوان می‌شوند، همراه شده و اگر هم اعتراضی به او شود به همه اعتقادات و داشته‌های ما توهین كرده و ما را تهدید كند.
وزیر امور خارجه و نیز سخنگوی وزارت امور خارجه به جای آنكه سخنانی در مقابل سرمقاله روزنامه كیهان بزنند كه بعد از هرگز، شجاعانه ضرب‌شستی اساسی به كوتوله‌های حاشیه خلیج‌فارس نشان داده است، بهتر بود در قبال هرگونه سوال و موضعی از سوی بحرینی‌ها یا هر فرد، ارگان، رسانه یا نهاد دیگری صرفاً عنوان می‌كردند كه سرمقاله این روزنامه یك واكنش طبیعی از سوی حداقل بخشی از مردم ایران به حمایت بحرین از ادعاهای غیرقانونی و واهی امارات عربی متحده بوده است و شرط عدم تكرار آن از سوی ایشان عدم تكرار حمایت بحرین از ادعاهای واهی امارات متحده عربی است. همچنین باید پاسخ می‌دادند كه ما نمی‌توانیم مانع از اعتراض مردم كشورمان به ادعاهای نقض حاكمیت آنها بر خاك سرزمینی‌شان شویم.
اگر مسئولان سیاست خارجی و سایر بخش‌های كشورمان در مواقعی كه كسی یا دولتی به خود جرات می‌دهد نگاه ناصوابی به عزت یا تمامیت ارضی كشورمان بكند واكنش مناسبی نشان دهند و همچنین نخبگان و رسانه‌های كشور نیز در اینگونه مواقع هوشیار عمل نمایند آن وقت خبرنگار شبكه خبری الجزیره به خود اجازه نمی‌دهد برای سخنگوی وزارت امور خارجه كشورمان تعیین تكلیف كند كه «چرا با روزنامه كیهان برخورد نمی‌كنید؛ شما كه راحت با روزنامه‌هایتان برخورد می‌كنید».
پژوهشگر: وحید عسگرخانی
به نقل از : رجانیوز
منبع : رجا نیوز