پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

لبنان و خواب های آشفته غرب


لبنان و خواب های آشفته غرب
بی شك وضعیت سیاسی اخیر در لبنان را نمی توان معلول رویدادهای صرفا محلی و درون كشوری دانست بلكه ریشه در قدرت های خارجی و به ویژه غرب دارد.
لبنان از دیر باز به خاطر موقعیت حساس و ژئوپلوتیك آن و تعدد گرایش های سیاسی و مذهبی صحنه دخالت بیگانگان در زمینه های سیاسی امنیتی و حتی اقتصادی بوده و این امر به ویژه در سه دهه اخیر تجلی بیشتری یافته است .
در جنگ های داخلی لبنان از ۱۳۵۴ تا ۱۳۶۹ ماهیت اغلب گروه های داخلی و وابستگی و یا گرایش آنها به قدرت های مختلف هویدا شد كه این خود در تحلیل رویدادهای اخیر لبنان تاثیر بسزایی دارد.
غربگرایی شدید حزب كتائب به رهبری امین جمیل وابستگی القوات اللبنانیه به رهبری سمیر جعجع به غرب و همكاری آن با اسرائیل (به ویژه در جریان ربودن چهار دیپلمات ایرانی و ورود نیروهای اسرائیلی به لبنان ) گرایش رفیق حریری نخست وزیر فقید لبنان به غرب و به ویژه فرانسه و عربستان سعودی و در پی او پسرش سعد الحریری رهبر « جریان آینده » و همچنین حضور معنوی ایران و سوریه و تاثیرگذاری انقلاب اسلامی ایران بر جامعه مسلمان لبنان باعث شد تا هركدام از این كشورها به نحوی حضور خود را در صحنه لبنان فعال كنند.
در میان گروه های فعال در صحنه لبنان حزب الله توانست فعالیتی فراتر از حزب و گروه از خود نشان دهد و رهبران این تشكل با حكمت و درایت نه تنها پایگاه مردمی گسترده ای در لبنان برای خود فراهم كرده اند بلكه با اجرای عملیات امنیتی سیاسی و جهادی خود مردم خاورمیانه و حتی برخی دولتمردان آنها را نیز شگفت زده كرده اند.
به اسارت گرفتن جاسوس اسرائیلی و مبادله آن با اسیران لبنانی دربند رژیم صهیونیستی اخراج اشغالگران اسرائیلی از خاك جنوب لبنان حضور فعال سیاسی در دولت رفع تنش ها و ایجاد اتحاد با جنبش امل به رهبری نبیه بری و مقاومت پیروزمندانه در برابر ۳۳ آذر تهاجم زمینی دریایی و هوایی علیه لبنان برگ های زرینی از كارنامه حزب الله را در برابر افكار عمومی دنیا گشود تا جایی كه حتی برخی عرب های ناسیونالیست سید حسن نصرالله را به الگویی فراتر از جمال عبد الناصر پذیرفته اند.
از زمان پیروزی اخیر مقاومت اسلامی و ملی به رهبری حزب الله در برابر اسرائیل این رژیم از آمریكا برای اجرای راهبردهای استعمار پیر (انگلیس ) مبنی بر تشكیل « خاورمیانه بزرگ » استمداد كرد و سردمداران واشنگتن از تمام توان سیاسی فكری و رسانه ای خود و با همراهی كردن فرانسه و همچنین شورای امنیت سازمان ملل در این راه استفاده كرده اند تا چهره حزب الله را خدشه دار كنند.
غرب و به ویژه آمریكا و برخی كشورهای عرب از جمله مصر اردن و عربستان به خواست خود و یا تحت فشار همپیمانان غربی همگی همت گماشته اند تا مقاومت اسلامی را كه اساس بیداری مردم خاورمیانه است تضعیف كنند و لذا تهمت هایی از قبیل وابستگی حزب الله به سوریه و ایران تلاش برای ایجاد فتنه مذهبی و طایفه ای و... وارد كردند و آمریكا نام حزب الله را به لیست سیاه خود افزود برخی از كشورهای غربی از پخش شبكه تلویزیونی المنار در كشورهای خود جلوگیری كردند.
گروه های لبنانی وابسته به خارج نیز پس از هر بار سفر به آمریكا فرانسه و برخی از كشورهای منطقه سوغات تهمت برای حزب الله به ارمغان می آورند! كه آخرین آنها « تلاش حزب الله برای تشكیل دولت در دولت فعالیت به نفع ایران و سوریه و بی اهمیت بودن به سرنوشت و استقلال لبنان » است .
متاسفانه رسانه های تبلیغاتی غرب و به تبع آنها برخی از رسانه های عرب چنین وانمود كرده اند كه حزب الله در پی ایجاد هرج و مرج است و هدف آنها از این تهمت تسلیم این حزب در برابر حاكمیت لبنان موسوم به جریان ۱۴ مارس است (جریانی كه پس از قتل رفیق حریری از برخی گروه های مسیحی دروزی و سنی تشكیل شده است ).
حزب الله لبنان معتقد است كه بر اساس ماده ۹۵ از قانون اساسی لبنان مبنی براینكه (طوایف لبنانی باید به طور عادلانه در تشكیل دولت شركت كنند) باید دولت وحدت ملی بر اساس جمعیت طوایف تشكیل دهنده لبنان برپا شود اما جریان ۱۴ مارس با مطرح كردن پیش شرطهایی از این امر سرپیچی می كند چه در این صورت اهداف نهان و آشكار غرب غیر قابل تحقق خواهد ماند.
حزب الله همچنین معتقد است كه دولت فعلی باید مواضع خود را در قبال دشمن صهیونیستی و حفظ استقلال لبنان از نفوذ بیگانگان مشخص و « راهبردفاعی » خود را تبیین كند.
با اعلام حزب الله برای برگزاری تظاهرات مسالمت آمیز به منظور احقاق حقوق خود در چارچوب دولت وحدت ملی و یا برگزاری انتخابات زود هنگام ایادی مرموزی پیر جمیل وزیر صنایع و فرزند امین جمیل رئیس جمهور پیشین لبنان را به قتل رساندند تا بار دیگر همچون جنایت قتل رفیق حریری آن را به گردن سوریه و جریان مخالف حاكمیت لبنان بیاویزند و گامی بزرگ در راه تضعیف حزب الله و در مقابل تقویت نفوذ غرب و تامین امنیت اسرائیل بردارند.
با این وجود حزب الله با تكیه بر درایت سران خود و پایگاه قوی مردمی اعلام كرده است كه از حق مسلم خود در برگزاری تظاهرات مسالمت آمیز در زمان مناسب تا احقاق حقوق خود در دولت و یا برگزاری انتخابات مجدد صرف نظر نخواهد كرد.
بسیاری از ناظران بر این باورند كه حزب الله جنبش امل و دیگر گروهای هوادار آنها با توجه به عقلانیت زمان سنجی و همه جانبه نگری سران آنها بار دیگر قدرت خویش را به نمایش خواهند گذاشت و به قدرت های بیگانه و وابستگان آنها ثابت خواهند كرد كه « آزموده را آزمودن خطاست
منبع:moqavemat.ir
منبع : خبرگزاری فارس