پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بهانه‌ای برای ماندن در عراق


بهانه‌ای برای ماندن در عراق
ایالات متحده آمریکا مدتهاست که خود را شکست خورده میدان عراق می داند.در این راستا جمهوریخواهان سنتی و دموکراتها با یکدیگر متفق القول هستند. اوباما و مک کین محور مناظرات سیاست خارجی خود را بر پایه شکست واشنگتن در بغداد تنظیم نموده اند، این تفاوت که مک کین مدیریت بوش در عراق و اوباما کلیت این جنگ را مورد انتقاد قرار میدهد.در هر صورت،ارتش ایالات متحده آمریکا هم اکنون به دنبال بهانه ای جهت ماندن در این کشور می باشد و سعی دارد با طبیعی و مساعد جلوه دادن اوضاع این بهانه را ایجاد نماید.
اخیرا دانا پرینو سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به این پرسش که آیا نیروهای آمریکایی در صورت درخواست دولت عراق، این کشور را ترک می‌کنند یا نه، گفته است که ما این کار را انجام می دهیم اما در خصوص نحوه آن سخنی به میان نیامده است.
پرینو مدعی شده است که کاخ سفید سعی دارد نیروهای رزمی بیشتری را به آمریکا بازگرداند و ماموریت خود در عراق را به نقطه واحدی برساند. نکته جالب توجه اینکه پرینو ادعا کرده است که ادامه حضور آمریکا در عراق به علت در خواست مردم این کشور است!
اما فرافکنی مقامات نظامی آمریکا در خصوص عراق به این نقطه ختم نمی گردد.رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده آمریکا اخیرا مدعی شده است:
“ما در حال حاضر به طور جدی با شهروندان عراقی همکاری می‌کنیم و رهبران عراق در راستای پیشرفت سیاسی که ما به آن نیاز داریم عمل می‌کنند. همچنین اوضاع اقتصادی نیز نسبت به گذشته بسیار بهبود یافته است. می‌توانم بگویم پیشرفت‌هایی را که در عراق حاصل کرده‌ایم در برخی مواقع با مشکلاتی روبرو شده اما من هرگز تصور نمی‌کنم که ما در شرایط کنونی در افغانستان متضرر شده‌ایم!”ادعای مایکل مورن در حالی مطرح می شود که ایالات متحده آمریکا سخت ترین ماههای حضور خود در عراق و افغانستان را سپری می کند.این سختی به اندازه ای بوده است که واشنگتن حاضر شده است خروج عده ای از نیروهای خود را آغاز نماید.ابتلای سربازان آمریکایی در عراق و افغانستان به انواع امراض روحی و جسمانی نیز مزید بر علت شده است تا طرفداران انبوه ضدجنگ در آمریکا خواهان بازگشت نیروها به کشورشان شوند.
حتی بسیاری از متحدان ایالات متحده آمریکا مانند استرالیا و لهستان نیز با تغییر دولتهایشان تصمیم به خروج نیروهای خود از عراق گرفته اند.در چنین شرایطی ایالات متحده خود را تنها تر از هر زمان دیگری یافته است.
از سوی دیگر،ایالات متحده آمریکا به دنبال شکست در افغانستان مجبور شد تا ناتو را وارد معادلات سیاسی کابل نماید.این در حالی‌است که کشورهای عضو ناتو نیز دیگر توان همراهی بیشتر با واشنگتن در امور داخلی افغانستان را ندارند.در چنین شرایطی ادعای مایکل مورن مبنی بر عدم متضرر شدن ایالات متحده آمریکا در افغانستان مضحکانه به نظر می رسد.از سوی دیگر،رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده آمریکا از همراهی این کشور با مردم عراق خبر داده است.این در حالی‌است که میزان مخالفت با اشغالگری عراق هر لحظه در این کشور بیشتر می شود.هم اکنون،مطابق آخرین نظرسنجیها اکثر مردم عراق خواهان خروج فوری و بی قید و شرط نیروهای آمریکایی از کشورشان هستند.جالب توجه اینکه مردم آمریکا نیز در نظرسنجیها بر لزوم ترک فوری عراق توسط آمریکا تاکید نموده اند. یک نظر سنجی که در نیویورک تایمز منتشر شده است، نشان می دهد اکثریت آمریکایی ها معتقدند جنگ عراق یک اشتباه بوده است حتی اگر به نظر برسد اوضاع این کشور در حال بهبودی است.
بر اساس این نظرسنجی پنجاه و نه درصد پرسش شوندگان اعلام کردند آمریکا نباید در عراق مداخله نظامی می کرد. فقط سی و شش درصد ارزیابی کرده اند که جنگ اجتناب ناپذیر بود. پنجاه و یک درصد آمریکایی ها ارزیابی کردند که اوضاع در عراق به سوی وخیم تر شدن می رود اما چهل و پنج درصد تائید کرده اند که امنیت در عراق بهبود می یابد.حتی افراد اندکی که کلیت جنگ عراق را اجتناب ناپذیر می دانند،مدیریت بوش پسر در این جنگ را به شدت مورد انتقاد قرار داده اند.در چنینی شرایطی مایکل مورن چگونه می تواند واقعیات را نادیده انگاشته و اوضاع پیش روی واشنگتن در عراق را طبیعی و مساعد جلوه دهد؟ افرادی مانند رایان کراکر،دیوید پترائوس و مایکل مورن همواره در نقش توجیه کنندگان اشتباهات و خطاهای واشنگتن در عراق و افغانستان ظاهرشده اند.از این رو اظهارات آنها در این خصوص هیچ‌گاه از سوی ملتهای جهان قابل اعتبار نیست.
در نهایت اینکه واشنگتن هیچ گونه بهانه ای جهت ماندن در عراق ندارد و باید به زودی خاک این کشور را به طور کامل ترک نماید.مسلما تا آن زمان فاصله زمانی زیادی باقی نمانده است.
صادق سعیدی نیا
منبع : روزنامه رسالت