دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


پیشینه تاریخی


درباره قشقائی‌ها تا پیش از روی كار آمدن سلسله صفویه مدارك روشن و دقیقی وجود ندارد، اما از كوچ‌كنندگان ترك زبان منطقه فارس از جمله طایفه قشقائی «فارسیمدان» نام برده شده است، به همین دلیل نمی‌‌توان باور كرد كه قشقائی‌ها به شكل امروزی به منطقه فارس مهاجرت كرده باشند، بلكه این مهاجرت در طی دوران بعد و احتمالاً به تدریج صورت گرفته است.
برای نخستین بار نسبت قشقائی از نام «جانی آقا قشقائی» از صاحب منصبان شاه‌عباس اخذ شده است (1629-1587 م). وی از جانب شاه صفوی به حكومت قبایل مختلف فارس مأمور شده بود. «جانی آقا قشقائی» تا آنجا كه می‌توانست در راه خدمت به اقوام قشقائی كوشش كرد. پس از سقوط سلسله صفویه و ظهور سلسله زندیه و انتخاب شیراز به مركز حكومت، قدرت و موقعیت ایل قشقائی تحت‌‌الشعاع قوای متمركز زندیه در شیراز قرار گرفت، ولی برخی از رؤسای قبایل مختلف قشقائی در دربار زندیه به مقاماتی دست یافتند.
با شكست سلسله زندیه و روی كار آمدن قاجاریه، پایتخت از شیراز به تهران منتقل گردید و در این زمان ایل قشقائی به قدرت محلی تبدیل شد، چنانكه این ایل در اواخر دوره قاجار دارای قدرت بلامنازع منطقه‌ای بود. قدرت ایل قشقائی در نیم قرن اخیر همواره روی به كاهش بوده است.


همچنین مشاهده کنید