پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 16 May, 2024
مجله ویستا

نگاهی به ضعف های موجود در وبلاگ های قرآنی


نگاهی به ضعف های موجود در وبلاگ  های قرآنی
اگرچه حضور مفاهیم قرآنی در اینترنت به ویژه در وبلاگ ها كه از آن به «محیط من» تعبیر می شود به یك امر جدی تبدیل شده است ولی هنوز برای رسیدن به وضع مطلوب و تطابق فن (وبلاگ) و محتوا (مفاهیم قرآنی) راهی در پیش داریم كه نیازمند نزدیكی بیشتر كارشناسان ارتباطات و متخصصان قرآنی است. در این گزارش به بررسی ضعف های موجود در این عرصه می پردازیم. وبلاگ ها را به عنوان مجموعه یادداشت های آرشیو شده در اینترنت تعریف می كنند كه با متن های كوتاه وارد شده با نظم زمانی معكوس و به طور كلی لینك هایی به دیگر سایت هایی كه توسط نویسنده پیشنهاد شده اند.
بعضی از وبلاگ ها از تصاویر و دیگر رسانه ها نیزاستفاده می كنند و وبلاگ ها بی واسطه بودن یادداشت های لحظه به لحظه را به این صورت كه آخرین یادداشت اولین یادداشت نمایش داده شده است با این حس قوی از شخصیت، مهارت و نقطه نظر نویسنده هم تركیب می كند. (حاج جعفری، انجمن علمی مطالعات فضای مجازی) به گزارش ایكنا در كنار پیشرفت هایی كه در وبلاگ ها صورت گرفته، ضعف هایی نیز به چشم می خورد كه وبلاگ های قرآنی نیز از این امر مستثنی نبوده و شناسایی و رفع این ضعف ها برای رسیدن به نقطه ای كه وبلاگ های قرآنی درصد مهمی از حجم وبلاگستان را تشكیل دهد، موضوع مهمی است كه آن را در بین فعالان عرصه مجازی پی گیری كرده ایم.
● تبدیل فرهنگ شفاهی قرآنی به شكل مكتوب
«بهمن هدایتی» بلاگر وبلاگ «كلاشینكف دیجیتال» درباره ضعف های موجود در فضای مجازی گفت: مشكل عمده ای كه در حوزه فعالیت های قرآنی كشورمان داریم این است كه فرهنگ قرآنی ما بیشتر شفاهی است و تاكید بسیاری بر روی قرائت می شود و این وظیفه وبلاگ نویسان است كه برای پیشرفت در تولید محتوا با رویكرد مفاهیم قرآنی در فضای مجازی، فرهنگ قرآنی را از شكل شفاهی به شكل «مكتوب» تغییر دهند.
وبلاگ «كلاشینكف دیجیتال» را اینجا كلیك كنید!
«هدایتی» با تاكید بر متنوع دانستن و گسترده فرض كردن مباحث و مفاهیم قرآنی خاطر نشان كرد: طرح و بیان ژانرهای مختلف قرآنی در محیط وبلاگستان از زبان و دیدگاه انسان های مختلف با اندیشه های گوناگون، باعث پیشرفت و پربار شدن وبلاگ نویسی قرآنی می شود اما متاسفانه هنوز این تنوع ایجاد نشده و درعرصه وبلاگ های قرآنی نیازمند نوعی نوشتار قرآنی جدید با نگاه به رشته های تخصصی مختلف و ورود و تعامل این دو با یكدیگر هستیم.
بلاگر «كلاشینكف دیجیتال» فعالیت در عرصه قرآنی را مستلزم توجه و كار بیشتر دانست و افزود: با توجه بیشتر به فعالیت های قرآنی و با شناسایی دقیق كسانی كه در زمینه وبلاگ نویسی قرآنی حرفی برای گفتن دارند و علاقه مند به چنین بحث های هستند و همچنین برگزاری جلسات هم اندیشی با علمای قرآن پروژه و عالمانی كه دغدغه های قرآنی دارند كه كمبودش نیز بسیار حساس می شود، می توانیم نقص های موجود را برطرف كنیم.
● انتظار زیاد از وبلاگ های قرآنی
«مهدی بوترابی» مدیر گروه سایت های پرشین بلاگ انتظار زیاد از وبلاگ های قرآنی را آفت پیشرفت این وبلاگ ها دانست و اظهار كرد: از بلاگرهای قرآنی نباید توقع داشت كه بیشتر از حد توانشان محتوای مرتبط با قرآن تولید كنند زیرا بلاگرهای بسیاری در حال حاضر پست ها و یادداشت های قرآنی تولید می كنند و زمانی كه موضوعات قرآنی شفاف تر و واضح تر شود آفت های زیادی آن را تهدید خواهد كرد.
«بوترابی» حضور متخصصان قرآنی و حضور آن ها و موسسات قرآن پژوهی را در تولید محتواهای قرآنی ضروری برشمرد و بیان كرد: حضور افراد متخصص در زمینه قرآنی و موسساتی كه در این حوزه فعالیت می كنند ضروری بوده زیرا جلوی بسیاری از كج فهمی ها را گرفته و باعث تعاملات اندیشه ها، نظرات و تفسیرات مختلف می شود، همچنین امكان دستیابی به دیدگاه های مختلف صاحبان اندیشه در محیط وب فراهم می شود.
وی با بیان این كه در حال حاضر بیشتر فعالیت های قرآنی در وبلاگستان از انعكاس آیات مستقیم قرآنی فراتر نرفته است اذعان داشت: بیان مفاهیم و آیات قرآنی نقطه آغاز حركتی بزرگ در عرصه فعالیت های قرآنی بوده و این روند هر روز رو به بهبود است و یك سیر صعودی را طی می كند و مطمئناً با حضور كارشناسان و موسسات قرآن پژوه بهتر و موثرتر از پیش خواهد شد و با استقبال بیشتری از سوی مخاطبان مواجه می شود.
● تبحر در مسایل قرآنی
حجت الاسلام «احمد نجمی» معاون ارتباطات دفتر توسعه وبلاگ های دینی و بلاگر وبلاگ «منبرنت» با اشاره به این كه بیشتر بلاگرهای قرآنی دانشجویان و مدرسانی هستند كه اطلاعات عمیقی درباره مسایل قرآنی ندارند اظهار كرد: تبحر در مسایل قرآنی امر بسیار مشكلی بوده چون از طرفی بسیاری از وبلاگ نویسان قرآنی دانشجویان و مدرسانی هستند كه از مسایل قرآنی اطلاع كافی و ریشه ای ندارند و نتوانسته اند به شكل مناسب وارد مسایل قرآنی شوند و به تخصص و مرحله تاثیرگذاری برسند و از طرفی دیگر قرآن موضوع جامع و كاملی است. مدیر ارتباطات دفتر توسعه وبلاگ های دینی دلیل عدم تخصص بلاگرها در زمینه مسایل قرآنی را گستردگی قرآن دانست و خاطر نشان كرد: نوشتن در موضوع قرآنی كار مشكلی است و اگر شاهد تاثیرگذاری و جذابیت لازم در وبلاگ های قرآنی نیستیم مربوط به دقیق و مهم بودن این مفاهیم است.
این وبلاگ نویس طلبه با تاكید بر هنر نوشتن و ادبیات وبلاگ نویسی بلاگر علاوه بر احاطه همه جانبه بر موضوع قرآن به عنوان مهم ترین عوامل موفقیت وبلاگ های قرآنی یادآور شد: مهم ترین چیزی كه می تواند باعث موفقیت وبلاگ قرآنی شود هنر نگارش وبلاگ و بیان یك مفهوم قرآنی با هنر خاص و ادبیات مربوط به وبلاگ ها و چگونگی انتقال آن به نحوی كه مطابق با خواست مخاطب باشد دلایلی بوده كه یك وبلاگ را در راه رسیدن به موفقیت یاری می كند. این طلبه بلاگر نبودن بلاگرهایی كه به هنر و ادبیات وبلاگ نویسی با رویكرد قرآنی آشنا باشند را از ضعف های موجود در عرصه وبلاگ های قرآنی قلمداد كرد و اظهار داشت: توجه به این نكته كه حتی به فرض بلاگری با احاطه كامل به موضوعات قرآنی وجود دارد اما هنر و ادبیات خاص وبلاگ نویسی و جذب مخاطب را ندارد باعث ضعیف و كم مخاطب بودن وبلاگ می شود و متاسفانه هنوز در عرصه وبلاگ های قرآنی بلاگرهایی را نداریم كه بتوانند مسایل قرآنی را با زبانی شیوا و مخاطب پسند به یك موضوع جذاب قرآنی تبدیل كنند.
«نجمی» بزرگترین رسالتی كه برعهده وبلاگ قرار دارد تصریح كرد: وظیفه ای كه برعهده وبلاگ ها در وبلاگستان قرار داده شده؛ اطلاع رسانی و برقراری ارتباط بین نویسنده و مخاطب بوده همچنین زبان ساده و گویای یك نویسنده وبلاگ و انتخاب موضوع نیز در این میان نقش اساسی را ایفا می كند.
● پیروی از روند نشریات و مجلات در وبلاگ های قرآنی
مهندس «علیرضا شیرازی» مدیر سرویس دهنده فارسی بلاگفا درباره عمده ترین ضعف وبلاگ های قرآنی خاطر نشان كرد: مهمترین ضعفی كه در وبلاگ های قرآنی وجود دارد این است كه این وبلاگ ها دقیقاً از همان روند نشریات و مجلاتی كه در محیط واقعی منتشر می شوند پیروی كرده و مطالبی را كه قبلاً وجود داشته در محیط وب بازنویسی و بازنشر می كنند. وی عامل پیشرفت وبلاگ های قرآنی را انتخاب موضوعاتی دانست كه هم باعث جذب مخاطب و هم باعث علاقه نویسندگان به نوشتن در فضای مجازی شوند برشمرد و افزود: وبلاگ های قرآنی در صورتی كه بتوانند بحث و موضوع جدیدی را در وبلاگ هایشان شروع كنند و حرف تازه ای را در این عرصه بزنند موفق خواهند شد، زیرا فضای مجازی عرصه مناسبی برای به بحث گذاشتن و بیان بسیاری از مسایلی است كه طرح یا نوع پرداخت به آن ها در فضای واقعی امكان پذیر نیست.
شیرازی پرداختن به شبهات و بحث های موجود در مورد مفاهیم قرآنی را از وظایف وبلاگ های قرآنی برشمرد و خاطر نشان كرد: قرآن موضوع گسترده و عمیقی بوده و به همین دلیل ممكن است شبهات و بحث های مختلفی در آن به وجود آید و یكی از وظایف وبلاگ های قرآنی این بوده كه به این مسایل و شبهات پاسخ دهند.
مدیر سرویس دهنده فارسی بلاگفا نام «قرآن» را حافظ وبلاگ های قرآنی از آفت های موجود در فضای مجازی دانست و بیان كرد: خود نام «قرآن» باعث می شود كه وبلاگ های قرآنی از بسیاری از آفت هایی كه در وبلاگستان برای وبلاگ هایی با موضوعات مختلف دیگر وجود دارد مصون بماند. وی یادآور شد: یكی از مهمترین آسیب هایی كه ممكن است وبلاگ های قرآنی را تهدید كند نوع برداشت مخاطب از نحوه بیان و ادبیات نگارشی بلاگر از مسایل قرآنی است در حقیقت نوع نگارش بلاگر و نحوه پرداختن او به مسایل قرآنی تاثیر بسیاری بر برداشت، نگرش و حتی جذب یا طرد مخاطب از مفاهیم قرآنی را دارد و باید در بیان مفاهیم قرآنی بسیار دقت شود.
● استفاده نكردن بلاگرها از منابع دقیق و موثق قرآنی
«مریم میراحمدی» بلاگر وبلاگ «كوچه سید مهدی هاشمی ارواحنافداه» در بیان مسایلی كه ممكن است سلامت وبلاگ های قرآنی را تهدید كند خاطر نشان كرد: استفاده نكردن بلاگرها از منابع دقیق و موثق قرآنی باعث می شود كه از اعتبار پست ها كاسته شود و همچنین بیان اختلاف نظرهایی كه در زمینه شیعه و سنی وجود دارد باعث ایجاد تفرقه و اختلاف می شود.
وبلاگ «كوچه سید مهدی هاشمی ارواحنافداه» را اینجا ببینید!
این وبلاگ نویس مهدوی ادامه داد: یكی دیگر از شرایطی كه یك بلاگر قرآنی با توجه به حساس بودن موضوع قرآن باید رعایت كند دخیل نكردن نظرات و عقاید شخصی خود در مطالب قرآنی است و اگر هم در این باره اظهار نظر كند باید فقط در حد نظر باقی بماند زیرا وبلاگ های قرآنی مانند همه ژانرهای اجتماعی، سیاسی و... ممكن است با ورود یك عقیده باطل در قالب یك وبلاگ قرآنی باعث تلقین عقاید نادرست و ایجاد یك وبلاگ مخرب شود.
منبع : روزنامه جوان