شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

از آشپزخانه خود چگونه استفاده کنید؟


بیشترین اوقات روز و شب یک خانم خانه‌دار در آشپزخانه صرف می‌شود و عمدتاً مربوط به پخت و پز و کارهای دیگر مربوط به آن می‌باشد و دلیل آن بیشتر باید در این امر جستجو کرد که خانم‌های ایرانی ترجیح می‌دهند، مواد اولیه جهت طبخ را به‌طور تازه نه کنسرو و یا خشک استفاده نمایند.مهندسین و معماران ضمن طراحی و ساخت، بایستی این نکته مهم را مد نظر داشته باشند و مکانی را جهت قرار گرفتن آشپزخانه درنظر می‌گیرند، حتی‌الامکان پنجره‌ای روبه آفتاب داشته و منظره‌ای زیبا از آن قابل رؤیت باشد. مساحت آشپزخانه نیز بایستی متناسب با موارد استفاده گوناگون آن مثل اتو کردن، مکانی برای غذاخوری و غیره در نظر گرفته شود. آشپزخانه حتی اگر تنها جهت پخت و پز طراحی شود، باز هم مساحت آن باید ۸ مترمربع کمتر نباشد. زیرا در غیر این صورت جای کافی برای سطح کار و قرار گرفتن کابینت‌ها در دسترس نخواهد بود. براساس ملاحظات فوق و نیز با در نظر گرفتن اصول ارگونومیکی، مساحت‌های زیر برای خانواده‌های سه الی چهار نفره پیشنهاد می‌گردد:
آشپزخانه بدون داشتن محل غذاخوری، حداقل ۸ مترمربع و در حالت مطلوب ۱۰ مترمربع و آشپزخانه با محل غذاخوری حداقل ۱۲ مترمربع و در حالت مطلوب‌تر ۱۵ مترمربع. تنها داشتن امکانات لازم متضمن رفاه و آسایش نیست، بلکه انتخاب مکان‌های مناسب جهت قرار دادن آن‌ها خود از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است.
نحوه قرار گرفتن تجهیزات آشپزخانه:
رعایت ترتیب و نیز فواصل مطلوب، موجب آن می‌گردد که خانم خانه به‌راحتی و بدون انجام حرکات اضافی وقت‌گیر و خسته کننده کار انجام دهد.
بهتر است که محل وسایل اصلی (آشپزخانه ظرفشوئی و...) طوری درنظر گرفته شود که تشکیل یک مثلی کار را بدهد و بدین ترتیب حرکت بین این سه قسمت اصلی به حداقل ممکن برسد.
علاوه براین، مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که ارتفاع ۸۵ سانتی‌متر برای هر یک از محل‌های کار مناسب بوده و جهت جلوگیری از برخورد ظروف با لبه‌های برجسته و نیز راحتی بیشتر خانم خانه، این تجهیزات باید از ارتفاع یکسانی برخوردار باشند.
کابینت:
تعداد کابینت‌های بالا و پائین بایستی طوری انتخاب شوند که حداکثر بهره‌دهی را دارا بوده و متناسب با نیازهای فردی باشد. خانم خانه بایستی لوازم و ظروف آشپزخانه را برحسب تعداد دفعاتی که از آن‌ها استفاده می‌کند، مرتب سازد و آن‌هائی را که بیشتر مورد استفاده است، در جائی قرار دهد که به سادگی و بدون زخم و راست شدن در دسترس باشند.
بالعکس، ظروفی که کمتر به کار برده می‌شوند را در گوشه‌هائی دورتر قرار دهند. فاصله مناسب بین کابینت‌های دیواری بالا و پائین حداقل ۴۰ و حداکثر ۵۰ سانتی‌متر می‌باشد. مساحت کل کابینت‌های آشپزخانه باید حداقل ۶ مترمربع باشد.
بالکن آشپزخانه:
وجود بالکنی در جلو آشپزخانه جهت نگهداری ظروف خاکروبه و سایر وسایل اضافی کمک مؤثری به خانم خانه است. حداقل مساحت آن ۶۰ ٭ ۱۲۰ و اندازه مطلوب آن ۱۰۰ ٭ ۱۵۰ سانتی‌متر پیشنهاد می‌گردد. در این صورت ارتفاع نرده آن جهت جلوگیری از سقوط کودکان ۱۰۰ الی ۱۱۰ سانتی‌متر توصیه می‌شود.
پوشش کف آشپزخانه:
رعایت قواعد کلی زیر برای کف آشپزخانه توصیه می‌گردد:
- سطح شیب‌دار نباشد.
- عایق حرارتی مناسب باشد.
- به سادگی قابل شستشو باشد.
- وجود کلاهکی که به‌منظور خروج دود ناشی از پخت و پز در قسمت بالای اجاق گاز نصب می‌گردد لازم بوده و علاوه بر آن محلی که برای قرار دادن اجاق درنظر گرفته می‌شود، بایستی دور از کوران هوا باشد


همچنین مشاهده کنید