پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


جهانی‌سازی به سبک کسب‌وکارهای کوچک


جهانی‌سازی به سبک کسب‌وکارهای کوچک
گرچه محمدحسن خان فقط ۱۹سال دارد اما در مورد کارآفرینی بسیار جدی است. او درس خود را درباره کسب و کار سال پیش شروع کرد و کمی بعد از آن شرکت خود را تاسیس کرد.
اکنون شرکت او ۱۰نفر کارمند دارد، و خدماتی از مشاوره در مورد نرم‌افزار گرفته تا طراحی نام تجاری و گرافیک ارائه می‌دهد. نظریه کسب و کار او اشتیاق، بلندپروازی و قابلیت او را نشان می‌دهد. خان در یک نامه الکترونیک نوشت: ممکن است برای یک کارآفرین جوان از یک خانواده طبقه پایین صرف وقت برای کارآفرینی همزمان با درس خواندن دشوار باشد، اما غیرممکن نیست. امیدوارم همه دانشجویان شغلی برای خود پیدا کنند یا شرکت خود را تاسیس نمایند».
چیزی که خوش‌بینی او را جالب می‌کند، مکان خان است. او و شرکتش زوها اینویشن در فیسل‌آباد پاکستان قرار دارد. پاکستان کشوری است که طی ماه‌های گذشته به علت آشوب سیاسی از جمله ترور بی‌نظیر بوتو نخست‌وزیر سابق در ماه دسامبر، ناآرام است. مشکلات سیاسی خان را به طور مستقیم تحت‌تاثیر قرار نداده است او می‌نویسد «بحران سیاسی در برخی نقاط در سطح بالاتر تاثیر گذاشته است اما ما امیدواریم شرایط به زودی بهبود یابد، ما با مشکل خاصی ناشی از بحران سیاسی روبه‌رو نمی‌شویم».
● روند جهانی
آدام تورن، رییس سایت کارآفرینان جوان، سایتی که کارآفرینان را در سراسر جهان هماهنگ می‌کند، می‌گوید «خان بخشی از یک روند بین‌المللی است. طی ۹سال گذشته ما شاهد رشد زیاد اعضای کارآفرین از سراسر جهان بودیم. در یکی دو سال گذشته متوجه شدیم اعضای بیشتر و بیشتری ‌از کشورهای کمتر توسعه‌یافته در سایت کارآفرینان جوان عضو می‌شوند».
آناند شارما، رییس دفتر مشاوره بین‌المللی کسب و کار تی‌بی‌ام کانسالتینگ گروپ با این امر موافق است. او می‌گوید: «من در مورد آنچه در بسیاری نقاط جهان مثل هند، چین، مکزیک و برزیل می‌بینم خوش‌بینم».
البته اینترنت است که مرزها را برای ورود به کسب و کار در هر گوشه جهان برداشته است. خان می‌نویسد: «در پاکستان امکانات اینترنت همه جا با قیمت مناسب موجود است. انجام کسب و کار از طریق اینترنت بسیار ساده و آسان است. اکنون هر کسی می‌تواند به آن دسترسی داشته باشد زیرا کامپیوتر محصولی اعیانی نیست و همه می‌توانند به راحتی یک کامپیوتر داشته باشند».
● چگونه اینترنت درها را می‌گشاید
تورن می‌گوید: تا زمانی که کارآفرینان به اینترنت دسترسی داشته باشند مهم نیست کجا باشند، آنها می‌توانند کسب و کاری آنلاین به وجود آورند. شرکت‌ها گستره‌ای از سایت های موفق تجارت الکترونیک که محصولات محلی می‌فروشد گرفته تا کسب درآمد از تبلیغات، به وجود می‌آورند. تورن می‌گوید: «متخصصان وب و طراحان از کشورهای کمتر توسعه‌یافته کسب و کارهای کوچک اما با رشد سریع به وجود آورده‌اند که به کسب‌وکارهای کوچک و متوسط با طراحی وب‌سایت، کدگذاری، تصاویر و حتی پشتیبانی فنی کمک می‌کنند. اینترنت همه کشورها، نژادها، شهرها و دهکده‌ها را به هم و به شبکه جهانی تجارت و ارتباطات متصل می‌کند».
ولادمیر میشو که در مقدونیه زندگی می‌‌کند به پدرش در تاسیس یک شرکت کمک‌ کرد و قبل از آنکه سال گذشته به شرکت نرم‌افزار بپیوندد، به مدت ۱۵سال با پدرش کار کرد. او در یک نامه الکترونیک نوشت: «پدرم از صفر شروع کرد و من در جریان رشد شرکت با او کار کردم. از زمانی که درسم را تمام کردم به همراه پدرم کار کردم. برایم خیلی سخت بود و زمان زیادی برای گذراندن با دوستانم نداشتم.»
میشو فکر می‌کند کارش در شرکت خانوادگی به او کمک کرده است موقعیت کنونی را در شرکت کار‌آفرینی تکنولوژی اطلاعات به‌دست آورد. او می‌نویسد: «من ۲۵ساله هستم و پر از بلند‌پروازی، می‌خواهم دانش خود را افزایش دهم و به همه اهدافم برسم.»
خان در مقایسه، اولین کار‌آفرینی در خانواده‌اش است. او می‌نویسد: «هیچ‌کس در خانواده من کار‌آفرین نیست. اکثر آنها شغل‌های خدماتی دارند.» او تصمیم گرفت کار‌آفرینی کند زیرا او تصور می‌کند توانایی اداره کسب و کار را دارد. او می‌نویسد: «زمانی که فشارهای اقتصادی و اجتماعی مربوط به شغل را می‌بینم، آرزو می‌کنم محیطی آرام بدون هرگونه تنش مربوط به کسب درآمد داشته باشیم.»
شارما می‌گوید، آرزوهای او غیرمعمول نیست و برای کار‌‌آفرینان نو‌پا و جامعه جهانی مفید است. به نظر من رفاه اقتصادی زیربنای ایجاد ثروت و صلح جهانی است. امنیت زمانی به وجود می‌‌آید که مردمی که در پله پایین نردبان قرار دارند، بتوانند موفق شوند و رشد کنند. زمانی که رفاه اقتصادی وجود داشته باشد مردم به افراط‌گرایی رو نخواهند آورد. اگر اجازه دهید انسانی که مشتاق است کار متفاوتی انجام دهد، رشد کند آن وقت تغییر رخ خواهد داد. در مورد افراط‌گرایی در خاورمیانه چیزهایی به گوش ما می‌رسد، اما زمانی که مردم شانس سهیم‌شدن در رفاه را داشته باشند، دیگر در مورد افراط‌گرایی نخواهیم شنید. این امر یک معادله اساسی است که به کشور ما کمک می‌کند موفق شوند.
خان می‌گوید ترسی از شکست یا مرکب کسب و کارش توسط مقامات دولتی یا افراط‌گرایان مذهبی ندارد. «من برای شغلم و برای خانواده‌ام کار می‌کنم. ما شغل‌های جدید برای مردم ایجاد می‌کنیم و برای فقرا نیز مفید هستیم. من ترسی ندارم، فقط بر بلند‌پروازی‌هایم اعتماد می‌کنم.»
مترجم: رفیعه هراتی
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد