جمعه, ۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 10 May, 2024
مجله ویستا


دنیای پر از بله و نه!


دنیای پر از بله و نه!
کلمه «نه» واژه ای است که به راحتی می توان آن را ادا کرد. فرزندتان اغلب این واژه را از زبان شما می شنود و شما هم حتما این واژه را متقابلا از زبان او شنیده اید. بعضی وقت ها ضروری است که والدین به فرزندانشان نه بگویند تا آنها هم در آینده بتوانند این واژه را به راحتی بر زبان آورند. شما می توانید با امتحان کردن روش های زیر در مواقع مناسب از کلمه «نه» و یا حتی «بله» استفاده کنید.
نه و یا بله گفتن های زیاد نظم و انضباط بچه ها را از بین می برد. باید توجه داشته باشید که با در نظر گرفتن موقعیت به موقع از این واژه ها استفاده کنید. اگر به ندرت به او «نه» بگویید، فرزندتان عادت به ترسیدن و دستپاچه شدن را یاد نمی گیرد، اما اگر در طول روز از صبح که از خواب بیدار می شوید به او نه بگویید او فکر می کند که اصلا دنیا برای زنده ماندن و زندگی کردن جای بدی است و طبعا در آینده به یک آدم منفی تبدیل خواهد شد.
در صورتی که دنیای حقیقی پر از «نه و بله» گفتن ها است. در بسیاری از خانه ها بچه ها خیلی زود متوجه می شوند که از میان پدر و مادرشان کدام یک بیشتر کلمه «نه» و کدام یک کلمه «بله» را بر زبان می آورد.
در طول چند سال اول تولد فرزندتان شما اغلب مادری هستید که به همه چیز بله می گویید، چون نیازها و خواسته های او با هم یکی است. سال دوم تولد خواسته های فرزندتان اغلب سالم و امن نیست. بنابراین، شما با توجه به خواسته هایش از هم دو کلمه بله و نه استفاده می کنید. او آنقدر این کلمه را از زبان شما می شنود که در ۲ سالگی خودش در نه گفتن ماهر می شود.
خیلی وقت ها هم مادران و هم فرزندان از گفتن و شنیدن کلمه «نه» خسته می شوند، بخصوص اگر فرزندتان آنقدر کنجکاو است که مجبور می شوید هر روز به دنبالش بدوید و به پرسش هایش پاسخ دهید یا دائما به او «نه» بگویید، اگر می خواهید از شر این مشکل خلاص شوید او را به محیط امن بیرون از خانه ببرید تا با خیال راحت بازی کند و بدود. از همان ابتدای تولد نشانه ها و علائم بدن را که نشان دهنده گفتن کلمه «نه» است به او نشان دهید.
بچه ها قبل از اینکه این کلمه را از زبان مادرانشان بشنوند نیاز دارند با علامت های زبان کلمه «نه» آشنا شوند و حتی فرزندتان برای نخستین بار به سمت چیز خطرناکی می رود و به صورت شما نگاه می کند، با زبان بدن نه آشنا می شود.
«نه» گفتن های شما زمانی معنا پیدا می کند که او با زبان بدن بله گفتن های تان بیشتر آشنا شود. مثلا اگر او را در آغوش بگیرید، بخندید او در می یابد که شما از زبان مثبت بدن که نشان دهنده بله است استفاده می کنید. هیچ گاه فکر نکنید که نشان دادن یک حالت بازدارنده برای محدود کردن یا باز نگه داشتن فرزندتان از کار خطرناکی کافی است. به کار بردن کلام نیز در کنار زبان تن ضروری است، اما خیلی وقت ها هم بدون گفتن حتی یک کلمه با نگاه غضبناک و خشمگین می توان به بچه ها یاد داد که چه کاری را باید یا نباید انجام دهند.
خیلی از والدین به دلیل استفاده مکرر از کلمه «نه» دچار مشکلات بسیار زیادی می شوند. مثلا دیگر قادر نیستند فرزندشان را از انجام کارهای خطرناک باز دارند چون نه گفتن های بسیار زیاد دیگر اثرش را از دست داده است. با مواجه شدن با چنین موقعیتی بهتر است به جای استفاده از این واژه، کلمه های مشابه آن را که با موقعیت سازگار است، به کار ببرید. مثلا اگر او خواست غذای ریخته شده روی زمین را در دهانش بگذارد به او بگویید «نه، کثیف است» و یا «مریض می شوی». بنابراین، اگر دفعه بعد قصد انجام این کار را کرد یاد جملات شما می افتد و دلیل منع شدن از انجام این کار را یاد می گیرد.
به خاطر داشته باشید که لحن صدای مناسب هنگام «نه» گفتن بسیار ضروری است. اگر فرزندتان را از انجام کاری منع کردید در کنارش پیشنهاد انجام کار دیگری را به او دهید. مثلا بگویید اجازه نداری چاقو را برداری اما توپ را می توانی برداری.
یکی دیگر از مشکلات والدین هنگام خرید از مغازه اسباب بازی چهره می کند. پیش از رفتن به مغازه اسباب بازی به او بگویید که تنها قرار است یک اسباب بازی از اینجا بخریم نه همه اسباب بازی ها را. به این ترتیب او خودش را تنها برای خرید یک اسباب بازی آماده می کند نه همه اسباب بازی ها.
هرگاه فرزندتان به شما «نه» گفت، سعی کنید متوجه دلایل پنهان شده پشت کلمه «نه» شوید. بسیاری از والدین فکر می کنند نه گفتن های فرزندانشان نشان دهنده این است که آنها نمی دانند چه کسانی رئیس خانواده هستند و شروع به لج و لجبازی با فرزندان می کنند، اما بر زبان آوردن کلمه «نه» برای رشد و شکل گیری هویت بچه ها لازم است، اما باید یاد بگیرید که به آرزوها و نظرات آنها نیز باید احترام گذاشت.
حتما در بسیاری از روزها متوجه شده اید که از همان روز صبح شما با لج و لجبازی و دعوا و مرافعه شروع می شود، خیلی از شما مادران در حسرت یک روز آرام زندگی تان را سپری می کنید. در چنین مواقعی به فرزندتان دقیقا بگویید که از او چه می خواهید مثلا بگویید «من دوست دارم یک مادر شاد و خوشحال باشم نه یک مادر عصبانی» یا اینکه از لحن سوالی استفاده کنید. مثلا «تو یک مادر شاد را دوست داری یا یک مادر عصبانی؟»
اگر بعضی وقت ها مجبور شدید رفتار بد فرزندتان را تصحیح کنید نیازی نیست که بی ادب باشید. مثلا اگر اسباب بازی دوستش را برداشت با گستاخی و عصبانیت آن را از دستش نکشید، بهتر است همانطور که اسباب بازی در دستانش است با هم به طرف دوست فرزندتان بروید و بگویید «حالا دیگر باید با آن خداحافظی کنیم.»
بچه ها همیشه هنگام خوابیدن دوست دارند مادرانشان برایشان قصه بخوانند.
شما می توانید از او بخواهید که دندانش را مسواک کند تا قصه برایش بخوانید و اگر این کار را انجام نداد به او بگویید قصه بی قصه و چراغ ها را خاموش کنید. پس از چند روز خواهید دید که به چه راحتی مشکل مسواک زدن حل خواهد شد.
بسیاری از مادران به خاطر علاقه بسیار و یا داشتن تنها یک فرزند توانایی گفتن کلمه «نه» را ندارند و هرچه را که فرزندشان از آنها درخواست می کنند به راحتی در اختیارشان قرار می دهند.
آنها با بر زبان آوردن کلمه «نه» احساس ناامنی می کنند. وقتی مادران به طور جدی اما با عشق در موقعیت های مناسب «نه» بگویند، فرزندانشان را تهدید نکرده اند، بلکه حد و مرزهایشان را به آنها گوشزد کرده اند. پس از «نه» گفتن هراس نداشته باشید.
ترجمه؛ آزاده هاشمی
منبع : روزنامه کارگزاران