پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


برخی کارکردهای نوین وبلاگ‌ها


برخی کارکردهای نوین وبلاگ‌ها
● دسترسی به مخاطب بیشتر
وبلاگ وسیله‌ای برای دسترسی به مخاطب بیشتر است. برخلاف نشریات علمی و تحقیقاتی که مخاطبانی خاص دارند، وبلاگ امکان دسترسی به مخاطبانی متفاوت و بیش از یک گروه خاص از متخصصان را فراهم می‌کند و نویسنده را از نقطه‌نظرهای مختلف آگاه کرده و موجب غنی شدن دانش و اطلاعات می‌شود. از آنجا که بسیاری از علوم چند رشته‌ای بوده و با رشته‌های مشابه خود پیوندهایی دارند، این قابلیت باعث نزدیک‌تر شدن اندیشمندان علوم مختلف با یکدیگر شده و می‌تواند بینشهای جدید ایجاد کند.
وبلاگ وسیله‌ای برای ارتباط محقق امروزه با دنیای خارج است.
● بازخورد سریع
وبلاگ به شما امکان می‌دهد تا بازخورد افکار و اندیشه‌های خود را بسرعت دریافت کرده و ارتباط متفاوتی با مخاطبان نوشته‌های خود برقرار کنید. برخلاف مقالات دانشگاهی سنتی که زمان طولانی تا انتشار و دریافت نقد و نظرهای دیگران شما را در انتظار می‌گذارند و چه‌بسا دیگر موضوع برای خود شما نیز کهنه شده باشد، وبلاگ‌نویسی به شما امکان می‌دهد تا لحظه‌به‌لحظه افکار و نظرات خود را در معرض نقادی قرار داده و بنابراین موجبات پویایی اندیشه‌های شما را فراهم می‌آورند. وبلاگ‌ها برای اشتراک اندیشه‌ها نوشته می‌شوند و نه صرفا برای نشان دادن آن‌ها. صاحب وبلاگ سیبستان می‌نویسد: «کتاب نوشتن دربستن است به روی خود به مدت یک سال و دوسال و گاه هفت و هشت سال. و در تنهایی با خود گفتگو کردن است. وبلاگ نوشتن، گفتگو با جمع است و نوشتن در حضور جمع. آرامشی است در حضور دیگران. این بکلی یک ویژگی جدید است. وانگهی چون وبلاگ از یک نظر «با دیگران» نوشته می‌شود همیشه درک به روزتری از خواننده به نویسنده می‌دهد. بسیار کتاب‌ها هست که نویسنده برای دریافت نقد و نظری و واکنشی باید ماه‌ها صبوری کند و گاه به دلایلی که می‌دانی و می‌دانیم نویسنده هرگز نقدی بر اثر خود نمی‌بیند. اما وبلاگ محل دایمی نقد است. این نیز کاملا تازه است.»(۳)
امکان نظر دادن بصورت ناشناس سبب می‌شود تا افراد به راحتی و بدور از ملاحظات شخصی نظر خود را ارائه دهند.
● حفاظت از اندیشه‌ها
وبلاگ حافظ اندیشه‌ها و افکار شماست. در بسیاری از مواقع افکاری بسوی ما می‌آیند که نمی‌دانیم چگونه آن‌ها را منتشر کرده و دیگران را در آن سهیم نماییم. گاهی این افکار در قالب کتاب و مقاله نمی‌گنجد چرا که آن‌قدر وسیع نیست که بشود به آن متنی این چنینی اختصاص داد و جای دادن آن در نوشته‌ای دیگر نیز بخاطر عدم همگونی با کل موضوع نیز امکان ندارد(۴). بسیاری از اندیشه‌ها به همین دلایل فوق هرگز منتشر نمی‌شوند. امکان نوشتن فوری وبلاگ‌ها افراد را قادر می‌سازد تا فارغ از اسلوب‌های نگارش علمی و صرف وقت برای یک نوشته شسته و رفته ، افکار خود را بسرعت منتشر نموده و بنابراین ثبت و ضبط نمایند. در وبلاگ می‌توانید خلاصه مذاکرات علمی خود با دیگران را نیز منعکس نموده و بدین‌ترتیب از فراموش شدن آن‌ها جلوگیری نمایید. وبلاگ‌ها موجبات جریان دائمی افکار را فراهم می‌آورند.
● دسترسی دائمی
با اتصال به اینترنت، در هر لحظه و هر مکان می‌توانید به وبلاگ خود دسترسی داشته و نگران از دست رفتن منابع و اطلاعات پژوهشی خود در فایل‌ها و دیسک‌های کامپیوتری نباشید. نگارنده فهرست منابع مورد استفاده پایان‌نامه خود را در یک وبلاگ قرار داده است تا هم در وقت افرادی که در این زمینه خاص تحقیق می‌کنند صرفه‌جویی نماید و هم اینکه همیشه به آنان دسترسی داشته باشد. وبلاگ به شما اجازه می‌دهد تا فارغ از مکان فیزیکی خود مطالب مورد نظر خود را منتشر کنید. نیاز نیست که حتما در محل کار خود باشید تا بتوانید مثلا گزارش کنفرانسی را که هم اینک حضور دارید منعکس سازید.
● تمرین نوشتن
یکی از مهم‌ترین مشکلات دانشجویان تحصیلات تکمیلی نوشتن پایان نامه است. برای برخی آنقدر کابوس پایان نامه هول برانگیز است که عطای مدرک را به لقایش بخشیده و تحصیل خود را نیمه کاره رها می‌کنند. ریشه این مشکل در عدم عادت به نوشتن دانشجویان است که خود ریشه از سیستم آموزشی ما گرفته و بررسی آن مجال بیشتری می‌طلبد ولی بطور خلاصه از آنجا که سیستم آموزشی ما عادت به نوشتن را در دانش آموزان نهادینه نمی‌کند- تنها درسی که دانش‌آموز موظف به نوشتن است انشا است که آن هم جدی گرفته نمی‌شود- در مرحله‌ای که دانشجو مجبور به نوشتن می‌شود فشار عظیمی را متحمل می‌شود. وبلاگ نویسی به دانشجویان تحصیلات تکمیلی کمک می‌‌نماید که از آغاز کار پژوهشی خود مرحله به مرحله تمرین نوشتن نموده و از موکول نمودن نوشتن پایان‌نامه به مراحل پایانی اجتناب نمایند. همان‌طور که صاحب وبلاگ سیبستان می‌نویسد وبلاگ خیلی‌ها را نویسنده کرده است.
● ذخیره و بازیابی دانش و اطلاعات
آرشیو وبلاگ امکان بایگانی مطالب و بازیابی مجدد آن‌ها را بدست می‌دهد و می‌تواند نقش یک بانک اطلاعات را برای وبلاگ‌نویس ایفا کند. بسیاری وبلاگ‌ها لوگوی گوگل را در وبلاگ خود تعبیه نموده‌اند که به خواننده اجازه میدهد تا کل مطالب وبلاگ را برای یک موضوع خاص جستجو نماید.
● پرهیز از دوباره‌کاری
وبلاگ‌ها به افراد کمک می‌کنند تا جایگاه موضوع مورد تحقیق خود را در دنیای پژوهش دریافته و از انجام تحقیق تکراری اجتناب نمایند.
● گردآوری مهم‌ترین، مرتبط‌ترین و روزآمدترین منابع در یکجا
همان‌طور که ذکر شد یکی از مشخصه‌های اصلی وبلاگ‌ها استفاده از لینک در آن‌هاست. معمولا در قسمت‌های کناری- سمت چپ وبلاگ‌های فارسی و سمت راست وبلاگ‌های انگلیسی- وبلاگ‌ها فهرستی از لینک‌ها به وبلاگ‌ها یا وب سایت‌های مرتبط با موضوع وبلاگ دیده می‌شود. به این لیست بلاگ رول می‌گویند. از آنجا که این فهرست معمولا فیلتر شده و شامل بهترین‌هاست، نقطه شروع خوبی برای افرادی است که در آن حوزه خاص تحقیق می‌کنند و آن‌ها را از سرگردانی در اینترنت و صرف وقت برای کاوش و بازیابی منابع معتبر نجات می‌دهد. علاوه بر آن برای خود وبلاگ‌نویس نیز کلید دستیابی به منابعی است که مرتب با آنان سروکار دارد که بجای بوک مارک کردن در کامپیوتر که فقط از طریق همان کامپیوتر قابل دسترسی است همیشه در دسترس است.
لینک‌های درون متنی هم معمولا ارجاع به مطلبی هستند که وبلاگ‌نویس در مورد آن بحث می‌کند. لینک می‌تواند به صفحه‌ای از کتابی در آمازون باشد یا به وبلاگ و وب سایتی دیگر. برخلاف متون سنتی دانشگاهی که ارجاعات آنان براحتی قابل دستیابی نیست، وبلاگ اجازه دسترسی سریع به منبع را فراهم می‌کند.
● روزآمد نمودن دانش و ا طلاعات
استادان و فرهیختگان می‌توانند از طریق وبلاگ خود دانشجویان را در جریان آخرین اطلاعات و تحولات روز مطلع نمایند. در سیستم سنتی آشنایی با علم روز معمولا با تاخیر صورت می‌گیرد. ضعف زبان انگلیسی باعث می‌شود که منابع فارسی تنها منبع دسترسی افراد به اطلاعات باشد و متاسفانه این منابع نیز با تاخیر چاپ می‌شوند و به همین دلیل است که گاهی موضوعی که در دنیای غرب در حال کهنگی است تازه به مشام دانشجویان و تحصیلکردگان ایرانی می‌رسد. علاوه بر آن، فارغ التحصیلانی که جذب بازار کار شده نیز نیاز به روزآمد نمودن دانش خود دارند. وبلاگ‌ها می‌توانند فاصله دانشگاه‌های تهران و شهرستان‌ها را کم نموده و به همه افراد امکان بهره‌مندی از محضر استادان گران‌قدر را فراهم نمایند. دکتر یونس شکرخواه استاد ارتباطات با استفاده از وبلاگ دانشجویانش را در جریان دانش روز قرار داده و به سوالات آنان پاسخ می‌دهد.
منبع : فرهنگ‌سرای‌رسانه