شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

بررسی زایمان های چند قلو در مشهد


بررسی زایمان های چند قلو در مشهد
● مقدمه:
از آنجا که عرضه داروهای القاء تخمک گذاری و تکنولوژی‌های مدرن نازایی در سال‌های اخیر باعث افزایش حاملگی‌های چند قلو شده است و از طرفی حاملگی چند قلو یک حاملگی پرخطر بوده باعث افزایش عوارض و مرگ و میر مادر، جنین و نوزاد می‌شود. بررسی شیوع و شناسایی عوامل خطرساز و عوارض ناشی از آن، در پیشگیری و درمان به موقع و مناسب کمک زیادی خواهد کرد.
هدف مطالعه حاضر تعیین میزان شیوع زایمانهای چندقلو و عوارض مادری، جنینی و نوزادی دریک دوره ۵ ساله (۱۳۷۹-۱۳۷۵) در یکی از بیمارستانهای دانشگاهی مشهد بود.
این پژوهش یک مطالعه توصیفی میباشد که در آن در مجموع ۱۹۹۵۹ زایمان انجام شده به مدت ۵ سال (۱۳۷۹-۱۳۷۵ ) در یکی از بیمارستان¬های دانشگاهی مشهد تحت بررسی قرار گرفت و از این تعداد، زایمان¬های دوقلو و سه قلو به طور جداگانه و اطلاعات لازم با در نظر گرفتن متغیرهای مورد بررسی، استخراج و پس از کدگذاری، جمع¬آوری و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
از مجموع ۱۹۹۵۹ زایمان انجام شده در طی پنج سال شیوع دوقلویی ۶.۷ و سه قلویی ۰.۱۵ در هزار تولد بود. شایعترین سن مادران ۲۰ تا ۲۹ سال و کمترین آن ۱۵ تا ۱۹ سال بود و با افزایش زایمان¬ها و سن در سنین بالای ۲۹ سال میزان چندقلویی کاهش می¬یافت. عوارض مادری شامل زایمان زودرس ۴۱.۶ درصد، پره اکلامپسی ۱۱ درصد، خونریزی ۱۰.۲ درصد عفونت ادراری ۴.۳ درصد و دکولمان جفت ۱.۴ درصد بود. عوارض جنینی و نوزادی در ۷۰ درصد موارد دیده شد و شامل زایمان قبل از ترم (۴۲.۵ درصد)، ناهنجاری¬های جنینی (۷.۹ درصد)، مرده زایی (۶.۱ درصد) و مرگ و میر چندقلویی (۱۳ درصد) بود. از نظر وزن اکثر نوزادان وزن تولد خیلی کم VLBW) ۷.۳۴ )درصد داشتند. شیوع دو قلویی و سه قلویی در این مطالعه مشابه ژاپن و آمریکای شمالی و نصف آمریکا و انگلیس بود. با افزایش سن مادران وزن نوزادان هم زیاد می‌شود و با افزایش سن حاملگی افزایش وزن نوزادان و کاهش مرگ و میر چند قلویی نیز مشاهده شد به طوری که میزان وزن نوزاد و مرگ و میرحوالی تولد در چند قلوها با سن مادر و سن حاملگی در زمان تولد ارتباط معنی¬داری داشت (P>۰.۵۰).
عبدالکریم حامدی
فریده اخلاقی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید