شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

هدیه هسته ای" امریکا به عربستان و سکوت آل سعود در فجایع غزه


هدیه هسته ای" امریکا به عربستان و سکوت آل سعود در فجایع غزه
متاسفانه باید اذعان نمود که اعطای "هدیه هسته ای" امریکا به عربستان همزمان با فجایع رژیم اشغالگر قدس در منطقه غزه ، یکی از مهمترین دلایل سکوت این کشور در برابر جنایات صهیونیستها را آشکار می سازد.
سکوت تامل برانگیز رهبران عربستان در برابر فجایع بی سابقه و نسل کشی رژیم صهیونیستی در منطقه غزه باعث شد تا ساعاتی قبل دکتر محمود احمدی نژاد ، رییس جمهور اسلامی ایران در نامه ای خطاب به ملک عبدالله پادشاه عربستان ، پایان سکوت آن کشور در برابر نسل کشی آشکار صهیونیستها در منطقه غزه را خواستار شود. در این گزارش به تحلیل "سکوت" آل سعود و ارتباط آن با توافقنامه هسته ای امریکا و عربستان می پردازیم:
ـ آنچه که درهفته های اخیرودراوج حمله گسترده اسراییل به نوار غزه، بی سر و صدا و با چشم پوشی های تعمدی از دید محافل سیاسی و رسانه ای غرب و حتی منطقه دور ماند، توافقنامه "حساس" همکاری های هسته ای آمریکا و عربستان سعودی بود.امضای این توافقنامه از آن جهت اهمیت دارد که ایالات متحده آمریکا در ادامه معیارهای دوگانه خود در برخورد با مسائل هسته ای کشورها، از یکسو توقف فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران را با صدور پنج قطعنامه تحریم آمیز و تشدید فشارهای سیاسی، اقتصادی و روانی دنبال می کند و از دیگر سو، یکی پس از دیگری به سراغ کشورهای همسو و متحد خود در خاورمیانه – راهبردی ترین و پرچالش ترین منطقه جهان – رفته و با آنها توافقنامه های بلند مدت هسته ای امضا می کند تا بتواند مواضع آنان را در بزنگاههایی نظیر بحران غزه مدیریت کند.
براساس گزارش های موجود، پس از امضای پر سر و صدای توافقنامه هسته ای آمریکا با هندوستان در اوایل سال ۲۰۰۸میلادی، این بار واشنگتن برخلاف گذشته و در سکوت خبری کامل ، همزمان با حمله اسرائیل به غزه ، توافقنامه هسته ای مهمی را با عربستان به امضا رسانده است.
این درحالیست که روزنامه آمریکایی "وال استریت ژورنال" نیز ، از برنامه امریکا برای امضای توافقنامه هسته ای با امارات متحده عربی در هفته های آتی خبر داد و خاطرنشان کرد که کاخ سفید بر آن است تا از این توافقنامه، به عنوان مدلی برای ترویج انرژی هسته ای صلح آمیز در منطقه استفاده کند.
واشنگتن همچنین علاوه برعربستان و امارات، بر روی توافقنامه های مشابهی با اردن، مصر و بحرین کار می کند.
در این میان، سیاست خصمانه آمریکا در قبال موضوع انرژی صلح آمیز هسته ای کشورمان و همزمان تلاش برای امضای توافقنامه های هسته ای با کشورهای حوزه خلیج فارس حکایت و گواه روشنی از سیاست و برخورد دوگانه واشنگتن در برخورد با این مساله به حساب می آید.
از این منظر است که بسیاری از ناظران آگاه، یکی از اهداف مهم فشارهای سیاسی آمریکا بر ایران و دامن زدن به نگرانی های فزاینده از ناحیه برنامه های هسته ای ایران در میان اعراب منطقه و رواج پدیده "ایران هراسی" در منطقه را کسب سود سرشار اقتصادی می دانند. با این راهبرد پیچیده، ایالات متحده از یکسو سالیانه چند ده میلیارد دلار تسلیحات نظامی به کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی،‌ امارات متحده عربی، قطر، بحرین،‌ کویت و ... می فروشد و از دیگر سو، توافقنامه های پر سود همکاری های هسته ای را با برخی از این کشورها امضا می کند.
به گفته برخی منابع، دولت بوش برنامه ریزی کرده بود تا سند همکاری های هسته ای با امارات متحده عربی را در ماه نوامبر امضا کند، اما دولت امارات به علت مواضع نامشخص اوباما و امکان مواجهه با واکنش منفی کنگره آمریکا تصمیم گرفت که این روند را به آینده موکول کند.
گفته می شود، این سند شامل چندین شرط خواهد بود. از جمله آنکه، امارات متحده عربی باید تمامی تدابیر لازم برای مسدود سازی جریان مالی و کانال عرضه فناوری های نظامی به ایران را اتخاذ نماید.
● محورهای مهم توافقنامه هسته ای واشنگتن - ریاض
اگرچه هیچ کدام از رسانه های آمریکایی و سعودی به متن کامل و حتی بندهای مهم توافقنامه همکاری های هسته ای آمریکا و عربستان سعودی نپرداخته و سعی کرده اند، محتوای این توافقنامه حساس و مهم بدور از فشارهای مداوم سیاسی و رسانه ای دور بماند اما از جمعبندی گزارش ها و تحلیل های منابع مختلف رسانه ای آمریکا می توان محورهای عمده زیر را در این خصوص ذکر کرد:
- مدت این توافقنامه ۱۰ سال است اما برای دوره های بعدی قابل تمدید می باشد.
- طرفین کمیته فنی مشترک تشکیل داده اند که قرار است در ماه مارس ۲۰۰۹ (اسفندماه ۱۳۸۷) فعالیت خود را برای ترسیم جزییات برنامه های کاری آغاز نماید.
- براساس اعلام منابع سعودی، در این توافقنامه، یازده فن آوری راهبردی مشخص شده است که در اختیار دولت سعودی قرار خواهد گرفت. (به نام این فن آوری ها هیچ اشاره ای نشده است)
- امضای توافقنامه همکاری‌ های هسته‌ای میان آمریکا و عربستان زمینه را برای تامین سوخت نیروگاه‌ های هسته‌ ای ریاض فراهم می‌کند، بدون اینکه عربستان نیازی به غنی سازی اورانیوم داشته باشد.
- با امضای این توافقنامه عربستان می‌تواند اطمینان داشته باشد که به منابع سوخت نیروگاه‌ های هسته ‌ای اش دسترسی دارد و این کشور به الگویی در زمینه عدم گسترش سلاح‌های هسته‌ ای در منطقه تبدیل خواهد شد.
● جمعبندی و ارزیابی:
۱) امضای توافقنامه هسته ای آمریکا و عربستان نمونه دیگری از دامن زدن آمریکا به تشدید رقابت های هسته ای در میان کشورهای منطقه پرچالش خاورمیانه است که به باور بسیاری از تحلیلگران با فعالیت های هسته ای ایران ارتباط دارد.
۲) توافقنامه هسته ای آمریکا با عربستان و امارات در حالی به امضا می رسد که واشنگتن بارها این دو کشور را علیه برنامه های صلح آمیز هسته ای ایران تحریک و آنها را وادار به موضعگیری های علنی و آشکار علیه جمهوری اسلامی کرده است.
۳) به باور بسیاری از تحلیلگران، تلاش و فعالیت آمریکا و فرانسه برای بهره مند کردن رژیم سعودی"غیرمسوولانه" به نظر می رسد که با سیاست های "دوگانه"، "تبعیض آمیز"‌ و "سختگیرانه" آنها در برخورد با برنامه هسته ای ایران هیچگونه همخوانی ندارد. ماه گذشته، "فرانک اشتاین مایر"، وزیر خارجه آلمان در انتقادی آشکارا به سیاست اتمی فرانسه، نسبت به تکثیر و نشر فن آوری هسته ای در جهان هشدار داد. او همچنین تبلیغ انرژی اتمی به عنوان گزینه ای مطلوب برای تامین انرژی در دنیا را نادرست و خطرناک توصیف کرد.
۴)‌ توجه به این مساله نیز مهم است که آمریکا در حالی به دنبال فروش رآکتورهای اتمی خود به عربستان و امارات است که در این کشور از سه دهه پیش تاکنون هیچ نیروگاه اتمی جدیدی ساخته نشده است. در این میان، نیروگاه هایی که فرانسه می خواهد به عرب ها بفروشد، نیز از نوع رآکتورهای اروپایی با فشار آب است. تنها نمونه این محصول مشترک شرکت فرانسوی آروا(Areva) و شرکت آلمانی زیمنس(Siemens) در فنلاند است، که ادامه ساخت آن به دلیل مسایل مربوط به ایمنی نیروگاه تا کنون چندین بار به تعویق افتاده و از همین رو بهره برداری از آن، به جای سال جاری، در سال ۲۰۱۱ آغاز می شود.
۵) باید اذعان نمود که اعطای "هدیه هسته ای" امریکا به عربستان همزمان با فجایع رژیم اشغالگر قدس در منطقه غزه یکی از مهمترین دلایل سکوت این کشور در برابر جنایات صهیونیستها را آشکار کرده است.
علیرضاعبدالله
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی ـ ایرنا