جمعه, ۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 10 May, 2024
مجله ویستا


کهگیلویه (دهدشت) ، استان کهکلویه‌وبویراحمد


مركز این شهرستان شهر دهدشت است كه در قسمت دشت كهگیلویه (زیركوه) واقع شده و از دو قسمت جداگانه تشكیل شده است. قست قدیمی شهر مخروبه شده و به دهدشت كهنه معروف است. قسمت جدید آن، فضایی نیمه شهری و نیمه روستایی است كه با توجه به وضع زندگی و شكل ظاهری فعالیت‌های مردم و نمای ساختمان‌ها، وجه روستایی آن جلوه بیشتری دارد.
كهگیلویه در زمانهای قدیم جزء ‌لرستان بزرگ بوده است. استرابون - جغرافیدان مشهور یونان باستان - كهگیلویه را بخشی از خاك اوكسی‌ها (نام هخامنشی خوزستان) می‌داند. در دوره ساسانیان، قباد ساسانی ارگان (ارجان) را در قسمت دشتی آن بنا نهاد كه «قباد خوره» نامیده می‌شد. مناطق كوهستانی آن را نیز «رم زمیگان» می‌نامیدند.
در دوران بعد از اسلام «قباد خوره» به نام شهر حاكم‌نشین آن ولایت ارگان (ارجان) و مناطق كوهستانی آن «رم زمیگان» به كهگیلویه شهرت یافت. در قرن‌های بعدی كه شهر ارگان ویران گردید و افشارها و لرها سراسر آن را تصرف كردند، تمامی این خطه كهگیلویه و قسمت كوهستانی آن، «پشتكوه» و قسمت دشتی آن، «زیركوه» نامیده شدند. كهگیلویه از سه كلمه «كوه»، «گیل» و «اویه» تركیب یافته است. كلمه «او» پسوند مالكیت است. بنابراین معنای این نام «منطقه كوهستانی گیل» است.