یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

در غیبت مردم اوضاع بهتر نمی شود


در غیبت مردم اوضاع بهتر نمی شود
حجت الاسلام سیدمحمد خاتمی، رئیس جمهور سابق کشورمان، آخرین دیدگاه ها و مواضع خود را درباره انتخابات آتی اعلام کرد.
رئیس جمهور سابق کشورمان تصریح کرد؛ «جریان اصلاح طلبی باید در اختیار همه بخش های جامعه باشد و مخاطب آن نیز باید خود قدرت و فرود آوردن و در اختیار مردم و چارچوب قانون گذاردن آن باشد.»
● تمایل داشتیم لیست ارائه دهیم
حجت الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی در گفت وگو با ایسنا در تبیین دلایلی که منجر به تمایل مجمع روحانیون مبارز مبنی بر عدم ارائه لیست در انتخابات خبرگان شد با تاکید بر اینکه در مجمع روحانیون مبارز سیاست ها براساس نظرات جمع اتخاذ می شود، گفت؛ تصمیم ها در این تشکل به صورت تحمیلی اتخاذ نمی شوند و درباره موضع عدم شرکت در انتخابات خبرگان نیز مدت ها بحث کردیم و نهایتاً به این نتیجه رسیدیم در این انتخابات لیست ندهیم.
رئیس جمهور سابق کشورمان افزود؛ تمایل داشتیم به لحاظ اهمیت مجلس خبرگان لیست ارائه دهیم تا مجلس خبرگانی که متناسب با معیارهای مردم سالاری مورد نظر امام(ره) است تشکیل شود و واقعاً به وظایفش بپردازد.
● قد و قواره مجلس خبرگان
وی در ادامه اظهاراتش با تاکید بر اینکه بحث من درباره وظایف مجلس خبرگان مفهومی است و به اشخاص مربوط نمی شود، گفت؛ در نظام ما مجلس خبرگان وظیفه نصب، نظارت و سوال کردن را بر عهده دارد و آن رکن نیز پاسخگوست و حیطه وظایف این مجلس تا حدی است که حتی می تواند رهبر را عزل کند، لذا باید مجلس خبرگانی در این قد و قواره ساخت تا به مفهوم واقعی بتواند وظایفش را عملی کند.
رئیس جمهور سابق کشورمان همچنین تصریح کرد؛ به اعتقاد من مجلس خبرگانی که وجود دارد حتی اگر با حسن نیت تنظیم شده باشد از بعد جامع نگر بودن به واسطه غیبت بسیاری متخصصان مستعد از آن جامعیت لازم برخوردار نیست.
● فضای برگزاری انتخابات خبرگان
وی در ادامه با تاکید بر اینکه نماینده مجلس خبرگان رهبری باید در عین اعتقاد به ولایت فقیه وظایفش را بشناسد و انجام دهد، تصریح کرد؛ تمایل داشتیم فضا بازتر بود و همه کسانی که به اصل نظام اعتقاد دارند و حتی به تقویت رهبری تاکید دارند اما نظرهای خاصی دارند شرکت کنند اما این امر محقق نشد که دلیلش هم می تواند هم عدم ثبت نام کاندیداهای مورد نظر ما باشد و هم ردصلاحیت بسیاری از چهره های مورد نظرمان در مرحله بررسی صلاحیت ها را دربرگیرد.
● جهت گیری های مجلس خبرگان آینده
رئیس جمهور سابق کشورمان با تاکید بر اینکه با وضعیتی که فراهم آوردند تقریباً می توانیم جهت گیری و ماهیت کلی خبرگان آینده را در نظر بگیریم، افزود؛ قطعاً چهره هایی هستند که حضورشان در مجلس خبرگان هم ادای دین به آن شخصیت ها است و هم باعث تقویت مجلس خبرگان می شود.
امروز افراد بسیاری وجود دارند که شعار طرفداری از امام و انقلاب را می دهند اما در بحران شانه خالی می کنند. وی در ادامه از آیت الله توسلی به عنوان یکی از این چهره ها نام برد و با طرح این سوال که آیا حضور آیت الله توسلی که امین امام(ره) بود به تقویت مجلس خبرگان نمی انجامد؟ ادامه داد؛ همچنین حضور شخصیتی مانند آیت الله هاشمی رفسنجانی با آن سابقه، آگاهی، تجربه و دلسوزی مفید به حال مجلس خبرگان است، من معتقدم که در بحران ها است که ارزش افراد مشخص می شود.
● خبرگان منهای هاشمی و روحانی توطئه است
وی همچنین حضور دکتر حسن روحانی را نیز به لحاظ آگاهی و خبرگی اش در مجلس خبرگان مفید دانست و افزود؛ فکر می کنم چنانچه بخواهیم می توانیم حداکثر حدود شش نفر دیگر را پیدا کنیم که در تهران کاندیدا شده اند و صاحبان دیدگاه و مرام نزدیک به بینش امام(ره) و مصلحت جامعه هستند لذا اگر آنها به مجلس خبرگان راه یابند حتی اگر در اقلیت هم قرار گیرند بسیار مؤثر خواهد بود. رئیس جمهور سابق کشورمان در ادامه در واکنش نسبت به اظهاراتی که در این ایام با محتوای لیست منهای هاشمی، روحانی مطرح می شود گفت؛ این یک توطئه است. تلاش این است که این بزرگواران رای نیاورند یا رای آنها بسیار پایین باشد. بر این اساس حتماً برای مقابله با این توطئه باید به صحنه آمد و در انتخابات شرکت کرد.
خاتمی همچنین تلاش برای حاکم شدن تفکرهایی که هماهنگ با معیارهای امام(ره) و روزگار ما نیست را دغدغه انتخابات آتی مجلس خبرگان رهبری برشمرد و گفت؛ اینکه تلاش بشود تفکرهایی که به نظر ما با معیارهای امام(ره) و مؤلفه های روزگار ما و جمهوریت نظامی که به آن افتخار می کنیم همخوانی ندارد حاکم شود یک دغدغه است.
وی در ادامه با یادآوری اینکه همه متولیان و علما دین را می خواستند، براین نکته که دین نگاه اجتماعی دارد تاکید کرد و اظهار داشت؛ این دین در عرصه اجتماعی به صورت جمهوری اسلامی مطرح می شود و نه امارت اسلامی افغانستان و نه خلافت اسلامی مورد نظر بعضی گروه های ظاهرپرست افراطی.
● حضور مردم برای آنها اهمیت ندارد
خاتمی همچنین با اظهار نگرانی نسبت به حضور چهره هایی در انتخابات مجلس خبرگان که در عین قبول نداشتن اصل جمهوریت به صراحت این مساله را اعلام می کنند، گفت؛ برای این طیف طبعاً حضور مردم اهمیتی ندارد بلکه هرگونه تفکر و سلیقه یی را که مخالف خود بدانند حذف می کنند، اگر از راه های قانونی توانستند، عمل می کنند وگرنه از راه تبلیغات یا به هر صورت دیگری عمل خواهند کرد.
وی ادامه داد؛ اینکه اعلام شود مجلس خبرگانی تشکیل شود که چهره هایی که از ارکان نظام هستند در آن نباشند توطئه و انحراف انقلاب از مسیرش نیست؟ نمی تواند به دنبال آن طرح هایی وجود داشته باشد که جمهوری اسلامی از نظر تئوری و عملی از محتوای خود خارج شود؟ هرچند که انگیزه خوانی نمی کنم و تصورم این است که طرح کنندگان این مباحث انگیزه خیر دارند، اما احساس خطر می کنم؛ زیرا زمانی که آتش در جایی می افتد اگر آگاهانه یا ناآگاهانه باشد فرقی نمی کند، آنجا خواهد سوخت.
● صدایی که به جمهوریت اعتقاد ندارند
وی تاکید کرد؛ بر این اساس هر کس دلش برای ایران و سرنوشت آن می سوزد و معتقد به معیارهای امام و ملت بزرگ ایران است باید متوجه این مسائل باشد.
رئیس جمهور سابق کشورمان در ادامه با تاکید بر اینکه طنین صدای گروه هایی که به جمهوریت اعتقاد ندارند در جامعه ما پایین است، افزود؛ در شرایطی که آنها خواهان تشکیل مجلس منهای هاشمی یا روحانی هستند مردم باید تلاش کنند مجلس با حضور این شخصیت ها تشکیل شود.
خاتمی در عین حال روزنه های امید جهت شرکت در انتخابات شورای شهر را بیش از مجلس خبرگان ارزیابی کرد و گفت؛ انتخابات خبرگان بسته تر از شورای شهر است زیرا محدودیتی که در انتخابات خبرگان ایجاد شده فوق العاده سنگین بوده و امکان گزینش را مسدود کرده است.
● ... شورای شهر منطقی تر انجام شد
وی افزود؛ برخلاف انتخابات خبرگان درانتخابات شوراها تنوع کاندیداها بیشتر است زیرا ردصلاحیت های این انتخابات از آنجا که در اختیار شورای محترم نگهبان نبود با معیارهای منطقی تر انجام شد، اگرچه در بعضی جاها سمت گیری هایی شده که در نهایت اصلاح طلبان را مجبور کرد تا در مرکز چند استان لیست ندهند.
● حضور مردم باطل السحر
خاتمی در ادامه با تاکید بر اینکه ائتلاف ایجاد شده در میان نیروهای اصلاح طلب نمی تواند لزوماً به مفهوم پیروزی آنها در انتخابات آتی باشد، گفت؛ اگر حضور مردم در انتخابات وجود داشته باشد این حضور همانند باطل السحری بر همه سازوکارهای محدودکننده این انتخابات عمل می کند.
● در غیبت مردم اوضاع بهتر نمی شود
وی تاکید کرد؛ در این شرایط مردم باید در عرصه حاضر شوند و بدانند که در غیبت آنها وضع بهتر نخواهد شد و در غیبت آنها فقط دست کسانی که اکثریت را نمی پسندند، بازتر می شود.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه سحر موجود فضای بسته یی است که عده یی سعی دارند آن را بر انتخابات حاکم کنند، تصریح کرد؛ حضور پررنگ مردم علاوه بر باطل کردن این سحر باعث می شود دستگاه هایی که با پشتوانه این رای ها بر سر کار می آید و همچنین نظام جمهوری اسلامی از اقتدار بیشتری برخوردار شود.
● شعارهای انتخاباتی
وی همچنین در ارزیابی نسبت به رویکرد مردم نسبت به شعارهای انتخابات اخیر ریاست جمهوری که عده یی معتقدند آنها به شعارهای عوامانه پاسخ مثبت دادند و امکان تکرار این تمایل در انتخابات آتی نیز وجود دارد، اظهار داشت؛ نباید نام این شعارها را شعارهای عوام فریبانه گذاشت باید بگوییم آنها شعارهایی بودند که جامعه آنها را می خواست اینکه شعارهایی مطرح شود که جامعه آنها را می خواهد مثبت است. اما باید توجه داشته باشیم که در جامعه یی که ما این شعارها را خطاب به آن مطرح می کنیم بخش های مختلفی دارد که نخبگان، روشنفکران، کارگران، کشاورزان، توده و اصناف را دربرمی گیرد، لذا شعارهایی که مطرح می کنیم باید به گونه یی انتخاب شوند که معادل خواست مجموعه جامعه بوده و برای حل مشکلات جامعه جهت گیری داشته باشند.
● تدوین گفتمان اصلاح طلبی
رئیس جمهور سابق کشورمان در ادامه با تاکید بر اینکه انتخاب شعارها در صورت عالمانه و برخوردار از قابلیت حل مشکلات جامعه بودن و نفی نکردن مصالح جامعه بلامانع است، تصریح کرد؛ اگر شعاری هرکدام از این سه شرط را نداشته باشد مشکلات بعدی اش خیلی زیاد می شود.
وی افزود؛ اگر شعاری را انتخاب کنیم که به واسطه بد انتخاب شدنش نتوانیم آن را عملی کنیم به احساسات مردم ضربه وارد می شود و زیان خواهیم دید. شاید به همین دلیل بود که پیشنهاد کردم که شعارهای این انتخابات در جهت حل مشکلات مردم باشد، اما به همان میزان که حل مشکلات ترافیکی و آلودگی هوای شهر برای مردم اهمیت دارد باید توجه کنیم که رعایت حقوق آزادی و حرمت مردم نیز نباید در شعارهای انتخاباتی با غفلت مواجه شود.
وی همچنین با تأکید بر اینکه از نظر پشتوانه تئوریک اصلاح طلبان بیشترین پشتوانه مردمی را در مقابل جریان های رقیب و سنت پرستان داشته اند، گفت؛ اگر گفتمان اصلاح طلبی را بتوانیم بالاخره تدوین کنیم خیلی از مشکلات حل می شود.
● مخاطب اصلی اصلاح طلبان
وی که مخاطب اصلاح طلبی را همه جامعه می دانست، تصریح کرد؛ توده های جامعه باید باور کنند که حق دارند و باید در عرصه باشند. همچنین روشنفکران باید متوجه شوند که مقتضای روشنفکری کجاست و نخبگان بخش خصوصی نیز باید نقش خود را درک کنند. وی در ادامه با تاکید بر اینکه جریان اصلاح طلبی در همه قشرهای جامعه جایگاه و پایگاه دارد، گفت؛ مخاطب اصلی جریان اصلاح طلبی نهاد قدرت است تا دچار دیکتاتوری نشود، دچار شعارزدگی نشود و روی کارشناسی دقت کرده و زمینه برای حضور مدیران شایسته را فراهم و ارگان هایی که به مردم سالاری کمک کنند را تقویت کند.
منبع : روزنامه اعتماد