سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

اوباما:ایران حضور برنز در مذاکره ژنو را جدی بگیرد


اوباما:ایران حضور برنز در مذاکره ژنو را جدی بگیرد
کاندیدای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تصمیم جورج بوش رئیس جمهوری آمریکا برای اعزام نماینده به مذاکرات هسته ای ایران را تحسین کرد و آن را یک اقدام قابل توجه دانست و خواستار آن شده که تهران هم این اقدام را جدی بگیرد.با اجازه رئیس جمهوری آمریکا آخرین نشست دبیرشورای عالی امنیت ملی ایران با مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ژنو به منظور پاسخگویی تهران به بسته پیشنهادی گروه ۱+۵ برای نخستین بار با حضور نفر سوم وزارت امور خارجه آمریکا برگزار شد. حضور ویلیام برنز معاون وزارت امور خارجه آمریکا در مذاکرات ژنو به نوعی بالاترین حضور یک مقام ارشد آمریکایی در مذاکرات با ایران محسوب می شد.
این اولین بار بود واشنگتن که از سال ۱۹۸۰ روابط دیپلماتیک با تهران را قطع کرده است، در مذاکرات با هدف متقاعدکردن تهران به تعلیق غنی سازی اورانیوم در ازای دریافت مشوق ها شرکت می کرد. پیش ازاین تنها سفرای ایران و آمریکا دو بار برای بحث درباره امنیت عراق در بغداد دیدار کرده بودند. رایس و متکی نیز سال گذشته هر دو به طور همزمان در یک کنفرانس منطقه ای در مصر در یک اتاق حضور داشتند اما با یکدیگر ملاقات نکردند. در نشست ژنو ابتدا قرار بود ملاقاتی با حضور سولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مقام هایی از چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه و آلمان برای شنیدن واکنش ایران به پیشنهاد میانجیان بین المللی برای حل و فصل مناقشه هسته ای ایران در ماه گذشته برای تعلیق غنی سازی اورانیوم در ازای اعطای یک رشته امتیازات صورت گیرد. چندین منبع دیپلماتیک به خبرگزاری ها اعلام کردند قدرت های عمده جهان از چندی قبل واشنگتن را تحت فشار قرار داده بودند تا به گفت وگوها با ایران ملحق شود به این امید که گره گشا باشد. بر این اساس، بوش توصیه رایس را در نشستی که پشت درهای بسته و با حضور دیک چنی معاون رئیس جمهوری، استفن هادلی مشاور امنیت ملی، جاشوآ بولتون و برنز روسای دفتر کاخ سفید برگزار شد، پذیرفت.
این اقدام منتقدان محافظه کار دولت را خشمگین کرد، آنها چنین چیزی را نشانه دیگری از اهرم های مهار در کاخ سفید دانستند. همچنین در حالی کاخ سفید از حضور برنز در مذاکرات ژنو استقبال کرد که پیش از این واشنگتن هرگونه ورود به مذاکرات هسته ای ایران را به پذیرش تعلیق غنی سازی اورانیوم از سوی تهران مشروط کرده بود. از این روی پذیرش واشنگتن برای اعزام نماینده به مذاکرات ژنو به نوعی چرخش رویکرد کاخ سفید در قبال ایران تعبیر شد. این در حالی است که واشنگتن سعی داشت با افزایش چنین تحلیل هایی هرگونه تغییر در سیاست کاخ سفید در قبال ایران را تکذیب کند و اعزام نماینده به مذاکرات هسته ای ایران را صرفاً یک تغییر تاکتیک بداند. درهمین حال باراک اوباما که بخت اصلی حزب دموکرات درانتخابات ریاست جمهوری پیش رو درآمریکاست با وجود اختلافات فراوان با رئیس جمهوری آمریکا درباره ایران با یافتن نقطه مشترکی تازه به تحسین جورج بوش پرداخت. اوباما در گفت وگو با رویترز تصمیم جورج بوش رئیس جمهور آمریکا برای فرستادن ویلیام برنز معاون امور سیاسی وزیر امور خارجه آمریکا به مذاکرات ژنو را تحسین کرده و گفت:« برنز شخص بسیار جدی است و ایرانی ها باید این حرکت را بسیار جدی بگیرند.» اوباما که نماینده ایالت ایلینوی در مجلس سنای آمریکاست پیش از این بارها اعلام کرده بود در صورت پیروزی در رقابت انتخاباتی گفت وگوی بدون پیش شرط با ایران، سوریه، کوبا و ونزوئلا را در دستور کار خود قرار خواهد داد. به همین علت با انتقاد شدید سناتور جان مک کین، نامزد بالقوه جمهوریخواهان روبه رو شده است. اوباما در ادامه گفت وگوی خود با رویترز با تکرار اتهامات غرب مبنی بر نظامی بودن برنامه هسته ای ایران گفت:« من مایلم دولت بوش در همکاری با کشورهای اروپایی با هدف متقاعد کردن ایران به عقب کشیدن از برنامه هسته ای تسلیحاتی اش موفق شود.»اوباما که درخصوص گفت وگوی بدون پیش شرط با ایران اختلاف نظر جدی با جورج بوش دارد، هفته گذشته در تور یک هفته ای خود به خاورمیانه و اروپا این اختلاف نظر را درباره برنامه هسته ای ایران کاهش داد و پس از دیدار با نیکولا سارکوزی رئیس جمهوری فرانسه با ارائه پیامی روشن اعلام کرد: «تهران نباید برای حل مناقشه هسته ای خود با غرب منتظر انتخاب رئیس جمهوری بعدی آمریکا بماند.» این اظهارات در حالی از سوی اوباما مطرح شد که برخی از ناظران سیاسی کماکان در خصوص انعطاف احتمالی طرف های غربی در قبال مسائل هسته ای تهران به فرض تغییر رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا ابراز امیدواری می کنند. این اظهارات موجب شد برخی کارشناسان اعلام کنند در واشنگتن اختلاف نظر چشمگیری در رویکرد به مسائل هسته ای تهران وجود ندارد.
با این وجود از نگاه مقامات ایرانی، باراک اوباما همچنان ایده آل ترین نامزد ریاست جمهوری به سبب موضع گیری های ملایمش در قبال ایران محسوب می شود. - شرط های ایران برای مذاکره با اوباما در همین حال هفته نامه نیوزویک در گزارشی با اشاره به اظهارات اوباما نامزد دموکرات های ریاست جمهوری آمریکا مبنی بر مذاکرات بدون پیش شرط با ایران پس از پیروزی در انتخابات با استناد به مصاحبه خود با سه مقام ایرانی نوشت: «ایران هم پیش شرط هایی برای مذاکره با آمریکا دارد.» نیوزویک در این گزارش نوشت: «فرض کنید اوباما پاییز امسال رئیس جمهوری آمریکا شود و به قول خویش برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران عمل کند اما واکنش تهران چه خواهد بود.» این هفته نامه افزود: «مصاحبه های اخیر با سه مقام ایرانی نشان می دهد تهران پیش شرط هایی برای این مذاکره دارد و اول از همه از آمریکا خواهد خواست به سیاست خصمانه خود علیه ایران خاتمه دهد.» نیوزویک نوشت: «هر سه مقام ایرانی بر این قول اوباما تاکید داشتند که جدول زمانی برای خروج کامل آمریکا از عراق تدوین شود. دیگر اقدامات بر خلاف وعده های انتخاباتی اوباما است و برای واشنگتن جنجال برانگیز خواهد بود.» علاء الدین بروجری رئیس کمیسیون امور خارجی و دفاعی مجلس ایران که نیوزویک وی را از دوستان محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران خواند به این هفته نامه گفت: «علائمی به ما درباره مذاکرات پیش از ورود اوباما به کاخ سفید ارائه می شود. آنها پیام هایی از طریق سفرای دوست ارائه کرده اند. اکنون توپ در زمین واشنگتن است. این آمریکا بوده که ارتباط با ما را قطع کرده است.» بروجردی ادامه داد: «اوباما برای ایجاد تغییر واقعی در این فضا باید تلاش های کنونی سازمان سیا برای سرنگونی نظام جمهوری اسلامی را متوقف سازد، دارایی های مسدود شده ایران در بانک های آمریکایی از سال ۱۹۷۹ را آزاد کند، به تحریم های بانکی خاتمه داده و فروش قطعات هواپیماهای مسافربری را آزاد کند.» بروجردی تصریح کرد: هر یک از این اقدامات در کنار تدوین جدول زمانی خروج از عراق می تواند برای آغاز گفت وگو کافی باشد. به نوشته این هفته نامه اهمیت خروج نظامیان آمریکا از عراق مورد تاکید«علیرضا شیخ عطار» معاون اول وزیر امور خارجه ایران نیز بود. وی گفت: «اینکه سه ماه باشد یا هشت ماه یا بیشتر مهم است که آمریکا نیت جدی خود را برای ترک تدریجی عراق نشان دهد.» وی در پاسخ به این سوال که تقویت نیروی هوایی عراق خطری برای ایران است یا خیر، تاکید کرد: «خیر، در صورتی که عراق دولتی دموکراتیک و مستقل داشته باشد. اکثریت عراقی ها طرفدار ایران هستند.»
«حسین شریعتمداری» مدیر مسوول روزنامه کیهان نیز درباره اوباما گفت: «هر که جانشین بوش شود بهتر خواهد بود. من رد نمی کنم اوباما خواهان رویکرد تازه با ایران باشد اما باید ببینیم او صادق است یا اینکه توسط همان صهیونیست هایی اداره می شود که پشت پرده بوش را کنترل می کنند. حتی اگر اوباما خواهان گفت وگو باشد آیا ما نیز خواهان گفت وگو با وی هستیم؟»
منبع : روزنامه سرمایه