شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

آزمایش بزرگ روحانیت


آزمایش بزرگ روحانیت
در تاریخ ایران دو حادثه بسیار بزرگ وجود دارد که از سایر حوادث مهم تر اثرگذارتر و ماندگارتر هستند. اول اصل ورود اسلام به ایران و دوم پیروزی انقلاب اسلامی که به تاسیس نظام جمهوری اسلامی منجر شد.
حوادث مهمی از قبیل نهضت تنباکو انقلاب مشروطیت و نهضت ملی در دوران معاصر و برپائی نهضت های دینی محلی در نقاطی از ایران و جنبش های کوچک و بزرگ علیه حکومت های جائر در قرون گذشته نیز قابل توجه و مهم هستند لکن واقعیت اینست که هیچیک از آنها قابل مقایسه با آن دو واقعه مهم نیستند. اسلام با ورود خود به ایران به مردم این کشور هویت خداجوئی داد و ایران را از شرک و آلودگی های ناشی از آن پاک کرد. ایرانیان نیز با اسلام همراهی کردند و هوش و استعداد ذاتی خود را به خدمت این دین الهی در آوردند و ایران اسلامی را به پایگاه بزرگ علم آزادیخواهی و مدنیت دینی تبدیل کردند.
در دوران معاصر نهضت بیدارگری از ایران شروع شد که خاستگاه آن اسلام بود. در برابر اسلامی که از طریق نهضت تنباکو و انقلاب مشروطیت معرفی می شد افکار عمومی منطقه و همه ملت های آزادیخواه متوجه این واقعیت شدند که اگر بخواهند در برابر استکبار و قدرت های استعماری بایستند باید بر تعالیم اسلام تکیه کنند. مکتب الحادی مارکسیسم که در اواخر قرن گذشته توانست بخش عمده ای از شرق را تحت سیطره خود در آورد و دو حکومت بزرگ اتحاد جماهیر شوروی و چین کمونیست را تاسیس کند و اروپای شرقی را نیز تحت سیطره خود قرار دهد و تا قاره آمریکا پیش برود و حاکمیت کوبا را در اختیار بگیرد با شعار فریبنده « دین افیون توده هاست » تلاش کرد ادیان الهی را خانه نشین کند. از میان ادیان الهی تنها اسلام بود که توانست باطل السحر این شعار سیاسی دارای پشتوانه حکومتی شود حکومتی که حدود یک سوم جهان را در بر میگرفت .
با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران شعار « دین افیون توده هاست » بطور کامل رنگ باخته و باطل شد. این انقلاب به رهبری یک روحانی عالی مقام که مرجع تقلید بود و با شعار « الله اکبر » که بیانگر روح خداپرستی است در ایران یعنی در مرزهای جنوبی اتحاد جماهیر شوروی که پایگاه اصلی کمونیسم و ماتریالیسم بود به پیروزی رسید. روشن ترین مفهوم این پیروزی بی پایه بودن شعار محوری ماتریالیسم و پایگاه حکومتی آن اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی بود.
همین پیروزی بود که توانست زمینه را برای عقب نشینی ارتش سرخ شوروی از افغانستان فراهم کند فروپاشی شوروی را تسریع نماید و سایر حکومت های کمونیستی را به رقیق کردن شعارهای تند ماتریالیستی و کمونیستی شان وادار سازد. امروز اگر از شعار « دین افیون توده هاست » در هیچیک از مراکز حکومتی کمونیستی خبری نیست و بسیاری از ملت هائی که ۷۰ سال تحت سلطه ماتریالیسم بودند و اصول الحاد به آنها القا می شد اکنون به اسلام باز گشته اند و اسلام را دین مبارزه با استعمار و استبداد میدانند این به برکت انقلابی است که با شعار « الله اکبر » و به رهبری امام خمینی در ایران پیروز شد. این انقلاب علاوه بر آنکه ملت ایران را از یوغ استبداد ستم شاهی نجات داد و به استقلال و آزادی رساند به ملت های دیگر نیز آموخت که اگر روی پای خود بایستند می توانند با بزرگترین قدرت های استکباری مقابله کنند و پیروز شوند.
انقلاب اسلامی ایران علاوه بر این ها چهره شفاف اسلام را که مکتبی است مردمی ظلم ستیز عدالت خواه علم پرور و آزادیبخش به جهانیان نشان داد. بدین ترتیب این انقلاب با محوریت سه عنصر اساسی به پیروزی رسید
اسلام
مردم
روحانیت
از صبح پیروزی انقلاب اسلامی این هر سه عنصر اساسی مورد تهاجم قدرت های استکباری قرار گرفتند. تبلیغات مسموم علیه اسلام توسط رسانه های غربی تهاجم سنگینی بود که از همان زمان آغاز شد و تا انتشار کتاب موهن و ارتدادی « آیات شیطانی » پیش رفت . مردم ایران با توطئه های رنگارنگ داخلی و جنگ تحمیلی ۸ ساله مواجه شدند که البته مردانه در برابر آن ایستادند و همه سختی ها و محرومیت ها و تحریم ها را تحمل کردند و از این آزمایش سرفراز بیرون آمدند. روحانیت نیز از اولین روزهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با تهاجم شدید تبلیغاتی شایعه پراکنی ها و تهمت ها مواجه شد. هدف این بود که از هر سه عنصر اساسی انقلاب اسلامی انتقام گرفته شود. انتقام گیرندگان قدرت های استکباری و استعماری بودند که با پیروزی انقلاب اسلامی منافع خود را در معرض خطر می دیدند و سر انگشتان داخلی آنها که موجودیت و منافعشان وابسته به بیگانگان بود.
امام خمینی اول کسی بود که مورد تهاجم قرار گرفت و رادیوهای بیگانه و بوقهای داخلی آنها علیه او به شایعه پراکنی و اتهام زنی پرداختند. انواع توطئه ها از ترور تا کودتا برای از میان برداشتن امام ترتیب داده شد ولی به فضل الهی همه آنها خنثی شدند و امام توانست نظام جمهوری اسلامی را تامین و تثبیت کند.
همزمان با تهاجم علیه امام یاران حلقه اول امام مورد تهاجم قرار گرفتند. علاوه بر ترور شخصیت ترور اشخاص نیز شروع شد و آیت الله مطهری در اردیبهشت ۵۸ آیت الله هاشمی رفسنجانی در خرداد ۵۸ آیت الله خامنه ای در ۶ تیر ۶۰ و آیت الله بهشتی در هفتم تیر ۶۰ هدف ترور قرار گرفتند . روحانیون شاخص دیگری همچون آیت الله قدوسی حجت الاسلام باهنر حجت الاسلام هاشمی نژاد و شهدای محراب و بسیاری از افراد موثر روحانیت نیز ترور شدند که عده ای به شهادت رسیدند و بعضی از آنها هم اکنون در میان ما هستند و انقلاب و نظام جمهوری اسلامی از نعمت وجود آنها برخوردار است که حضرت آیت الله خامنه ای در راس آنها قرار دارند.
خسران بزرگی که از ناحیه این ترورها و تهاجمات برانقلاب و نظام جمهوری اسلامی و ملت ایران وارد شد بسیار سنگین بود. هرچند این بنیان مرصوص با اقتدار امام و رهبری معظم انقلاب و روحانیت انقلابی تا امروز پا برجا مانده و تثبیت نیز شده است لکن تردیدی نیست که اگر آن ضایعات را متحمل نمی شدیم اکنون شاهد اقتدار بیشتر این نظام بودیم .
همه لحظات انقلاب و عمر نظام جمهوری اسلامی در ۳۰ سال گذشته تا امروز به لحاظ اینکه تهاجم به روحانیون انقلابی همواره ادامه داشت بسیار حساس بود اما اکنون احساس می شود لحظات و روزهای حساس تری را پشت سر می گذاریم . بررسی تهاجمات ۳۰ سال گذشته کاملا روشن می کند که تهاجم همیشه متوجه روحانیون انقلابی بود نه افراد روحانی بی تفاوت یا کسانی که در مقابل انقلاب قرار داشتند. از میان انقلابی ها نیز تهاجمات همواره متوجه آن دسته از روحانیونی بوده و هست که تاثیر بیشتری داشته و خدمات بیشتری به انقلاب کرده اند و از این پس نیز می توانند در لحظات سخت و ضروری به انقلاب و نظام و ایران کمک های موثر کنند.
درست همین واقعیت است که همه را به هوشیاری دعوت می کند به ویژه روحانیون را که امروز سخت در معرض آزمایش قرار دارند. دشمن از مدت ها قبل درصدد ایجاد تفرقه در روحانیت بود و متاسفانه تا حدودی نیز موفق شده است . با اینحال هنوز دیر نشده و از فرصت می توان استفاده کرد و روحانیت می تواند با انسجام و وحدت کلمه در برابر همه توطئه ها بایستد. تردیدی به خود راه ندهید که آنچه علیه روحانیون انقلابی از هر جناح و تفکر که باشند گفته می شود ساختگی و با هدف ایجاد تفرقه و گرفتن انتقام از روحانیت است . این احتمال وجود دارد که افرادی در این میان از روی ناآگاهی و اطلاعات غلط به این قبیل شایعات دامن بزنند و طبعا عذر آنها خواسته است لکن این واقعیت را نمی توان انکار کرد که امروز روحانیت از هر زمان دیگری بیشتر در معرض تهاجم است و این تهاجم با هدف انتقام گرفتن از انقلاب اسلامی صورت می گیرد. همه باید هوشیار باشیم و بیش از همه روحانیت که باید از این آزمایش بزرگ سربلند بیرون بیاید و به خواست خدا چنین خواهد شد.
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی


همچنین مشاهده کنید