جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


اشتغال و فرصت های شغلی در امارات متحده عربی


اشتغال و فرصت های شغلی در امارات متحده عربی
● مقدمه:
امارات متحده عربی واقع در نوار ساحلی دریای عمان و خلیج فارس که مشتمل بر هفت امارت: ابوظبی- دبی- شارجه- ام القیوان- رأس الخیمه و فجیره و عجمان می‌باشد در سال ۱۹۷۱ تأسیس و در سال ۱۹۷۲ کشور فدرال امارات متحده عربی نامیده شد. کشف نفت در سال ۱۹۶۶ صنعت اقتصادی این کشور را به طرز وسیعی دگرگون و شکوفا کرد و منابع غنی هیدروکربن موجب رشد بی‌سابقه اقتصادی در این کشور شد. وسعت جغرافیایی امارات متحده عربی حدود ۸۳۰۰۰ کیلومتر مربع است.
شهر دبی سواحلی به طول ۷۲ کیلومتر داشته و حدود ۳۸۸۵ کیلومتر مربع از خاک امارات متحده عربی را به خود اختصاص داده است. این امارت با داشتن فرودگاه های بسیار مجهز و منحصر به فرد در چهار راهی از غرب و شرق و اروپا قرار دارد. فرودگاه دبی یکی از شلوغ ترین فرودگاه های دنیاست که به دلیل تعدد پروازهای بین المللی و اروپایی و نظم خاص آن و اهمیت تجاری آن موفق به دریافت چندین جایزه بین‌المللی خطوط پروازی شده است.
امارات متحده عربی در شمال شرقی شبه جزیره عربستان واقع شده است و از شمال به خلیج فارس، از غرب به قطر و عربستان سعودی، از جنوب به عمان و عربستان سعودی و از شرق به دریای عمان و کشور عمان منتهی می شود. امارات متحده عربی از هفت شیخ نشین تشکیل شده است که عبارتند از: ابوظبی، دوبی، شارجه، راس الخیمه، فیجیره، ام القوین و عجمان . این کشورشامل حدود ۲۰۰ جزیره است . ابوظبی بزرگترین شیخ نشین است و پس از آن دوبی مقام دوم را دارد.
بخش اعظم این سرزمین از صحرا تشکیل شده است و گاهی واحه هایی در آن یافت می شود. با این وجود دو رشته کوه نیز در این کشور وجود دارد. سواحل این کشور، که اکثر جمعیت در آن ساکنند، عمدتا پوشیده از نمکزار است .
امارات متحده عربی آب وهوایی گرمسیری دارد، تابستان های آن داغ و مرطوب و زمستان های آن ملایم است . بارندگی در این کشور نادر است و اغلب در ماه های زمستان اتفاق می افتد. درپایان زمستان و نیز در طول زمستان وقوع طوفان شن معمول است . متوسط درجه حرارت در ماه ژانویه ۳۳ درجه سانتی گراد (F۹۱) و در ماه ژوئیه ۱۷ درجه سانتی گراد (F۶۲) است .
هزینه زندگی به ویژه مسکن در این کشور بیش از دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس است و کالاهای وارداتی نیز گرانند. با این وجود حقوق های پرداختی به اتباع غربی نیز بالاست و این گروه از افراد عموما از سطح زندگی بالایی برخوردارند.
کلیه اتباع خارجی که می خواهند در امارات متحده عربی کار کنند، نیاز به مجوز کار دارند که تنها پس از آن که فرد مجوز اقامت قانونی خود را به دست آورد، قابل دریافت است. پس از کسب مجوز اقامت قانونی، در صورتی که تقاضای شما مورد تایید و حمایت کارفرمایتان قرار بگیرد، صدور مجوز کار خود به خود انجام خواهد شد.
برای زندگی در امارات متحده عربی ابتدا باید روادید بگیرید. کارفرمای شما باید حمایت مالی از شما را به عهده بگیرد و چندین مدرک به مقامات ارائه نماید که عبارتند از : مدرک نشان دهنده صلاحیت های علمی و شغلی شما که به تایید وزارت امور خارجه کشور رسیده باشد و یک گواهی پزشکی . پس از اینکه روادید گرفتید و وارد کشور امارات شدید، باید از وزارت بهداشت این کشور کارت بهداشت دریافت کنید. سپس اداره مهاجرت تاییدیه اقامت شما را صادر خواهد نمود. البته بدانید که روال کار طولانی است، خصوصا اگر بخواهید همسر و کودکان خود را نیز همراه خود ببرید.
● روادید:
کلیه اتباع خارجی به غیر از اتباع دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس برای ورود به امارات به روادید نیاز دارند. روادید را باید قبل از سفر، از کنسولگری یا سفارت امارات در ایران دریافت کنید، برای دریافت کلیه انواع روادید، یک نفر شهروند اماراتی - که می تواند کارفرما یا یکی از اعضای خانواده باشد- باید حمایت مالی از متقاضی را به عهده بگیرد و اگر بیش از زمان تعیین شده در این کشور بمانید، مجازات ها و جریمه‌هایی در نظر گرفته خواهد شد. زنان مجرد ممکن است برای اخذ روادیدی امارات دچار مشکل شوند.
● بازار کار در امارات متحده عربی:
بر اساس اطلاعاتی که از سوی منابع رسمی وزارت کار امارات منتشر گردیده است، سالیانه بیش از ۲۰۰ هزار روادید کار برای متقاضیان از سایر کشورها برای ورود به امارات متحده عربی صادر می گردد. ظاهراً اکثریت درخواست صدور روادیدی کار توسط تعداد معدودی از شرکت های معتبر تامین نیروی انسانی انجام می گیرد. از طرف دیگر، در امارات متحده قریب به ۳۶۷ هزار شرکت به ثبت رسیده که بیش از ۵۰ درصد از آنها فعالیت غیر واقعی داشته و بخشی از اهداف تاسیس آنها اخذ روادید کار در ازای دریافت مبالغ خاص برای برای اتباع خارجی است. نزدیک به ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر نیروی کار غیر قانونی در امارات متحده عربی فعالیت دارند. این عده یا به صورت غیر مجاز و یا به صورت مجاز به این کشور وارد شده و سپس بر اثر اختلاف با کارفرما و یا عدم دریافت دستمزد مبادرت به ترک محل کار خود نموده و از کشور خارج نگردیده و به صورت غیر قانونی در امارات به کار ادامه داده اند.
طبق مقررات امارات، به کسانی که به مقیمین غیر قانونی، کار ارجاع نمایند از ۳ تا ۱۰ هزار دلار، جریمه تعلق می گیرد و ممکن است به ۳ تا ۴ سال حبس نیز محکوم شوند. دولت امارات یکبار برای غلبه بر مشکل کارگران غیر مجاز در سال ۱۹۹۶ مبادرت به صدور عفو عمومی چهار ماهه برای خروج مقیمین غیر قانونی از کشور نموده است. مجددا در سال ۲۰۰۲ عفو عمومی دیگری اعلام گردید که نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر از آن برای خروج قانونی از کشور استفاده نمودند. حضور نیروی کار خارجی در امارات به گونه ای است که ترکیب جمعیت این کشور را کاملا متفاوت از دیگر کشورها نموده است. به طوری که از حدود ۴۸۸/۳ میلیون نفر جمعیت این کشور حدود ۶۰۸/۲ میلیون نفر را خارجیان تشکیل می دهند.
در امارات متحدة عربی آژانس های کاریابی متعددی وجود دارد که اجازة استخدام و به کارگیری نیروی کار خارجی را دارند . این آژانس ها مشمول شرایط خاصی هستند، آنها حق ندارند جهت پیدا نمودن کار برای کارگران مبلغی را از آنها دریافت نمایند. این آژانس ها دستمزد را از کارفرمایانی که درخواست نیروی کار خارجی داشتند، دریافت می کنند . این دستمزد با توافق آژانس و کارفرمایی که دارای مجوزهای کار از طرف وزارت کار جهت درخواست نیروی کار خارجی است تعیین می گردد .
با توجه به امضای توافق نامه اخیر همکاری های کنسولی بین جمهوری اسلامی ایران و امارات متحده عربی مبنی بر ایجاد تسهیلات لازم برای صدور روادید کار اتباع ایرانی و حل مشکلات ایرانیان، زمینه قانونی اعزام نیروی کار به این کشور فراهم آمده و کارجویان متقاضی کار در این کشور می توانند یا با مراجعه به دفاتر کاریابی های بین المللی دارای مجوز از سوی وزارت کار و امور اجتماعی و یا به صورت شخصی به آن کشور اعزام شده و در آن جا مشغول به کار شوند.
یکی از کـــم هزینه ترین و مناسب ترین روش های یافتن کار در امارات و کشورهای حوزه خلیج فارس برای قشر تحصیلکرده و متخصص، ثبت مشخصات و ایجاد CV (RESUME) در سایت های کاریابی اینترنتی است که هم اکنون بسیار رایج شده و در امارات نیز قدم های مثبتی در این زمینه برداشته شده است.
شما می توانید به یکی از سایت های زیر مراجعه نموده و مشخصات کامل و دقیق وتجربیات کاری خود را به زبان انگلیسی در آن وارد نمایید. www.bayt.com یا www.nadia-me.com ضمنا یکی از سایت‌های فعال و پر سابقه کاریابی در امارات عربی متحده که از سال ۱۹۸۴ تا‌کنون در زمینه جایابی و معرفی فرصت های شغلی در این کشور و دیگر کشورهای عربی فعالیت می کند و متشکل از شبکه هایی از کاریابی هاست، سایت اینترنتی www.jobsindubai.com می‌باشد که دفاتر کاریابی‌های بین‌المللی و کارجویان محترم می‌توانند با برقراری ارتباط با این شرکت زمینه اعزام نیروی کار به این کشور و سایر کشورهای عربی را فراهم آورند.
همچنین می توانید با مراجعه به سایت روزنامه های گلف نیوز و خلیج تایمز (روزنامه های انگلیسی زبان امارات) با آدرس های www.gulfnews.com و ww.khaleejtimes.com با کارفرمایان متقاضی نیروی کار تماس بگیرید.
شعبان آزادی کناری
کارشناس خبره مسوول مطالعات بازار کار جهانی
وزارت کار و امور اجتماعی
منبع : روزنامه تفاهم