سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

۱۰ راهکار ساده برای آموزش قرآن در مدرسه ها


۱۰ راهکار ساده برای آموزش قرآن در مدرسه ها
استفاده از آموزه های علمی مربوط به روش های یاددهی - یادگیری و نیز بهره گیری از تجربه های معلمان علاقه مند، در آموزش بهینه قرآن به دانش آموزان می تواند مؤثر باشد. آنچه در پی می آید ، ۱۰ راهکار تجربی و ساده است که یکی از آموزگاران دبستانی از ناحیه ۵ تبریز برایمان فرستاده اند.
بدون شک زندگی انسان متأثر از تعلیم و تربیت دینی است و این تعلیم و تربیت دینی، نگرش ها و علایق و عادات انسان را متحول می سازد و باعث سازندگی شخصیت می شود و در این میان است که آموزش قرآن در مدارس ابتدایی، مطرح می شود و این آموزش از جمله برنامه هایی است که به همین منظور تدارک دیده شده و چند ساعتی را به خود اختصاص داده است. ولی متأسفانه عدم توفیق اجرای این برنامه ضروری در مدارس به وضوح قابل مشاهده بوده و بسیاری اذعان دارند که وضعیت آموزش قرآن مطلوب نیست.
در این نوشته سعی کرده ایم با ارائه چندین پیشنهاد کاربردی به یاری همکاران خودمان بشتابیم و آنان را در حد توانمان یاری دهیم. ان شاءالله که مؤثر واقع شود.
●پیشنهادها و راه حل ها
۱- استفاده از معلمان آموزش دیده و علاقه مند
فعال کردن معلمانی که مهارت ها و شرایط عاطفی لازم را برای تدریس قرآن در مدارس دارند، یکی از مهمترین عوامل برای حل مشکل مربوطه می تواند باشد. چرا که این معلمان، می توانند با تدریس مناسب و روش های مناسب تر، دانش آموزان را به هدف برسانند.
۲- استفاده از زنگ قرآن، فقط برای آموزش قرآن، نه دروس دیگر
بعضی از معلمان متأسفانه از وقت در نظر گرفته شده برای درس قرآن، برای جبران عقب ماندگی دروس دیگر مثل ریاضی و... استفاده می کنند که این امر، موجب یاد نگرفتن و عدم پیشرفت در درس قرآن توسط دانش آموزان می شود.
۳- تعیین اهدافی صریح و روشن برای آموزش قرآن
اگر آموزگاران از اهداف آموزشی قرآن آگاهی کامل داشته باشند، به همان اندازه در امر یاددهی _ یادگیری قرآن در مدارس موفق تر خواهند بود. برای این منظور لازم است در هر پایه، این اهداف به طور مجزا توسط دست اندرکاران مشخص و تعیین شوند.
۴- مشخص کردن الگویی مشخص برای ارزشیابی از درس قرآن
این الگو اگر در دسترس آموزگاران قرار گیرد، به طور قطع می تواند آنان را در امر سنجش از آموخته های دانش آموزان یاری دهد و آنان را به امر آموزش قرآن علاقه مند سازد.
۵- تجدید نظر در کتاب های آموزش قرآن
اگر مطالب قرآنی به شکل ساده تر و قابل درک و فهم تری به دانش آموزان ارائه شود و محتوا با توجه به اهداف و ویژگی های خاص کودکان هر دوره تحصیلی تعیین شود، به همان اندازه موفق تر خواهیم بود.
۶- تدوین روش های مناسب تدریس
در آموزش قرآن لازم است روش های بهتر و مناسبی توسط مسئولان و افراد مجرب تدوین شود و این روش ها در آموزش های ضمن خدمت به آموزگاران توسط استادان این فن آموزش داده شود.
۷- فعال سازی و فعال شدن خانواده ها
اگر خانواده های ایرانی برای امر آموزش قرآن به فرزندانشان جدیت داشته باشند و در هر زمان مناسبی، قرآن را به کودکانشان آموزش دهند، باعث پیشرفت آموزش قرآن در سطح جامعه خواهیم شد و این می تواند بهترین راهکار باشد.
۸- تربیت راهنمایان تعلیماتی یا به قول دیگر بازرسان آموزش دیده
اگر بازرسان مدارس که برای بازدید مراجعه می کنند، در ارتباط با درس قرآن آموزش های لازم را گذرانده باشند، می توانند به سؤالات معلمان پاسخ داده و ابهامات را برطرف و بر امر تدریس نظارت صحیح داشته باشند.
۹- استفاده از وسایل کمک آموزشی
اگر هر معلمی به همراه کتاب درسی قرآن، از وسایل آموزشی استفاده کند، در امر تدریس موفق خواهد شد و این وسایل می توانند به طور مثال شامل نوار، فیلم ویدئویی، عکس و اسلاید و ... باشد.
۱۰- تشویق مربیان و مسئولان کوشا و علاقه مند و برگزاری مسابقه های مناسب قرآنی
اگر در ارتباط با آموزش قرآن، مسابقه هایی برگزار شود و افراد علاقه مند تشویق شوند و جوایزی در نظر گرفته شود و همچنین مسئولانی که برای قرآن اهمیت خاصی قائلند، مورد تشویق قرار گیرند، بی تأثیر نخواهد بود.

حوریه تقی پور آقبلاغ
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید