شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

الجزایر، غول نظامی شمال آفریقا


الجزایر، غول نظامی شمال آفریقا
الجزایر در آستانه تبدیل شدن به اولین خریدار اسلحه از روسیه قرار دارد و تنها چین را پیش روی خود می بیند. این دو كشور توافق هایی برای خرید و فروش تسلیحات در سال گذشته امضا كردند و اكنون درباره توافق های دیگر مذاكره می كنند.
با این توافق ها رقم كل تجارت اسلحه میان دو كشور ممكن است از مرز ۱۰ میلیارد یورو فراتر رود كه یك ركورد محسوب می شود. عبدالعزیز بوتفلیقه، رییس جمهوری الجزایر، گذشته از مدر نیزه كردن ارتش این كشور، در جستجوی دستیابی به برتری منطقه ای است كه درآمدهای عظیم نفت و گاز برای این كشور فراهم می آورد.
تولید ناخالص داخلی الجزایر دو برابر مراكش است. تنها، گروههای تندرو در الجزایر هستند كه كمی از طمع این كشور برای تحكیم یافتن به عنوان قدرتی منطقه ای می كاهد.در دیدار ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، ا ز الجزایر ، دو كشور قراردادهای فروش اسلحه را به ارزش هفده میلیارد و پانصد میلیون دلار در سال ۲۰۰۶ امضا كردند. علاوه بر این ، الجزایر در ماه مارس مسكو را برای خریدتسلیحات به قیمت ۷ میلیارد دلار، دعوت كرد.
اگر روسیه پیروز از این مناقصه بیرون آید، قراردادهای تسلیحاتی اش با الجزایر از هم اكنون تا سال ۲۰۱۰ به چهارده میلیارد و پانصد میلیون دلار افزایش خواهد یافت. همچنین از فهرست تقاضاهای چین (۱۰ میلیارد یورو) فراتر خواهد رفت. سال گذشته الجزایر از هند (۶ میلیارد دلار) و ونزوئلا (۳ میلیارد دلار) پیش افتاد.در سال ۲۰۰۶ قراردادهای امضا شده خرید از جمله ۶۲ هواپیمای شكاری سوخو ۳۰ ام كی آی و میگ ۲۹ ، ۱۶ هواپیمای آموزشی ، ۱۸۵ تانك تی ـ ۹۰ اس و دو زیردریایی را شامل می شد.
قرار دادهایی كه اكنون مورد بحث هستند، به خرید شكاری ها و تانك های بیشتر ، بالگردهای mi-۲۸n ، یك یا دو ناو جنگی و برای اولین بار یك ناو هلی كوپتربر ، مربوط می شود. به لطف بالا رفتن قیمت نفت و گاز ، الجزایر از ذخایر ارزی بی سابقه ای برخوردار است (۷۸ میلیارد دلار) ، اما كاملا از این ذخایر برای خرید اسلحه استفاده نخواهد كرد. روسیه نیز وعده داده است كه بدهی الجزایر را در زمان اتحاد جماهیر شوروی ببخشد.
همچنین روسیه قصد دارد در این كشور سرمایه گذاری كند.این تجارت گسترده اسلحه تنها یكی از بخشهای همكاری تنگاتنگ است كه بعد از سفر پوتین در سال گذشته به الجزایر آغاز شده است. این همكاری پیش از هر چیز در زمینه انرژی است. وزرای انرژی دو كشور، ویكتور كریچنكو و شكیب خلیل در ماه ژانویه یك یادداشت تفاهم امضا كردند.
روسیه، از طریق شركت گازپروم اولین صادركننده گاز به اتحادیه اروپایی است و الجزایر در مقام سوم جای دارد.اما حضور روسیه به حوزه نفت و گاز اهمیت بیشتری خواهد داد. كریچنكو طی سفر خود به الجزایر در ژانویه، اعلام كرد كه با همتای خود توافق كرده است كه تماسها میان متخصصان دو كشور برای مطالعه امكان همكاری در زمینه انرژی هسته ای صلح آمیز ، آغاز شود. الجزایر در آستانه آغاز دوباره برنامه هسته ای خود است كه از سالها پیش متوقف شده است. دولت این كشور لایحه ای را درباره استفاده صلح آمیز از انرژی اتمی در مدت كمی به تصویب خواهد رساند.
این مسابقه تسلیحاتی الجزایر، در مراكش نگرانیهایی را بوجود آورده است. مراكش در اواخر سال گذشته قراردادهایی را به سه شركت اسپانیایی (اورووسا، ایوكو و رودان پلی شیپس) در حدود ۲۰۰ میلیون یورو كه در مسابقه با هزینه نظامی الجزایر مبلغی بسیار ناچیز است ـ برای خرید ۱۲۰۰ ماشین با قابلیت بالای تاكتیكی، كامیون و ۱۰ كشتی گشتی برای مراقبت از سواحل خود، امضا كرد.زمانیكه خرید همه این اسلحه ها پایان یابد، ارتش خلق الجزایر در شمال آفریقا مجهزترین ارتش خواهد بود.
مسوولان مراكشی با نگرانی از خود می پرسند كه همسایه آنها چه نیازی دارد كه نیروهای مسلح خود را تا این حد مدرنیزه كند. چرا كه مبارزه با تروریستها در الجزایر كه اخیراً جان ۱۵ نفر را در این كشور گرفت، نه نیازی به شكاری بمب افكن دارد نه كشتی هلی كوپتر بر.
ترجمه: مهدی صفری
منبع : روزنامه ابرار