سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

نوه‌ها، مغز بادام مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها


نوه‌ها، مغز بادام مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها
گمان می‌کنید ارمغان پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها برای نوه‌هایشان چیست؟ یک عشق بی‌شرط و شروط. پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها، مسئول تربیت نوه‌هایشان نیستند، با این‌حال این‌کار را با گذشت و فداکاری بدون هیچ چشمداشتی انجام می‌دهند. از سوی دیگر، آنها راه نجاتی برای فرزندانشان نیز هستند. گاهی نقش دایه را بازی می‌کنند و گاهی به‌کارهای عقب‌افتاده والدین بچه‌ها، می‌رسند.
● آیا رابطه مادربزرگ‌ها، پدربزرگ‌ها و نوه‌ها، بالا و پائین هم دارد؟
بله، هماهنگی این رابطه بسته به سن دو طرف تغییر می‌کند. یک سن طلائی وجود دارد که در آن هم نوه و هم مادربزرگ و پدربزرگ به هم گرایش پیدا می‌کنند. کودکان زیر ۱۲ سال کنجکاوند، دوست دارند بازی کنند، حرف بزنند و بازی کنند و مادربزرگ و پدربزرگ بین ۶۰ تا ۷۰ سال هنوز سرپایند و از سرگرم شدن با نوه‌هایشان لذت می‌برند. فراموش نکنید برای آنکه یک رابطه همیشه قوی باقی بماند باید ابتکار به خرج داد. درست است که گاهی فاصله میان نسل‌ها باعث می‌شود تفاوت‌های فرهنگی، زبانی و اخلاقی خلق شود ولی با این‌حال گاهی با این تلاش می‌توان رابطه را حفظ کرد.
● آیا این احتمال وجود دارد که پدربزرگ و مادربزرگ‌ها، بیش از حد وقتشان را صرف نوه‌ها کنند؟
بله! باید حد تعادل را رعایت کرد. پدربزرگ و مادربزرگ شدن یک شوک احساسی است. خیلی خوب است که بتوانیم احساس برقرار کردن یک رابطه جدید را تجربه کنید اما باید مواظب باشید در تربیتی که پدر و مادر برای فرزندشان انتخاب کرده‌اند، دخالت نکنید و بیش از حد نوه‌ها را لوس، بار نیاوریم. باید قبول کنیم که پدر و مادر، واسطه‌ای بین نوه و مادربزرگ و پدربزرگ هستند.
پس باید به آنها احترام بگذاریم. لازم نیست پدربزرگ و مادربزرگ‌ها در دعوای والدین و فرزندانشان دخالت کنند. اجازه دهید نوه راهی داشته باشد تا با متوسل شدن به شما بتواند از والدینش طلب بخشایش کند.
● رابطه نوه با پدربزرگ و مادربزرگش به چه عواملی بستگی دارد؟
رابطه والدین با پدربزرگ و مادربزرگ، سن، وضعیت جسمی و روحی و عده نوه‌ها از جمله عواملی‌اند که بر رابطه پدربزرگ و مادربزرگ با نوه‌ها تأثیر می‌گذارد. مسلماً رفتار پدربزرگ و مادربزرگ با اولین نوه و پنجمین نوه یکسان نیست. این موضوع که والدین، چندمین فرزند خانواده باشند و اینکه خواسته یا ناخواسته به دنیا آمده باشند، همگی روی رابطه مادربزرگ و پدربزرگ با نوه تأثیر می‌گذارد.
● آیا پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها، هویت نوه‌هایشان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند؟
البته آنها نقش مهمی در شکل گرفتن هویت بچه‌ها بازی می‌کنند. نوه‌ها همیشه از والدینشان و به‌ویژه مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها می‌خواهند برایشان قصه بگویند. نوجوانان بیش از هر گروه سنی دیگری به مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها وابسته‌اند. نوجوانی سنی است که افراد برای ریشه‌های خود و پذیرفتن باورها به سراغ تاریخچه خانوادگی می‌روند و در این میان، مادربزرگ و پدربزرگ‌ها مرجع خوبی هستند. البته توجه داشته باشید که رابطه یک نوجوان با پدربزرگ و مادربزرگش چندان صمیمی نیست. مطمئناً او ترجیح می‌دهد همراه با دوستانش به سینما برود تا با پدربزرگ و مادربزرگ.
● پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها باید از انجام دادن چه رفتارهائی خودداری کنند؟
هرگز نباید والدین را در مقابل کودک مورد مؤاخذه قرار داد و از آنها انتقاد کرد. این‌کار از نظر روانی بر شخصیت و روان کودک تأثیر می‌گذارد. فراموش نکنید، همیشه حق با مادربزرگ و پدربزرگ نیست. در صورتی‌که توان جسمی برای نگهداری از نوه‌هایتان را ندارید، به‌راحتی به والدین جواب رد بدهید. گاهی والدین متوجه نیستند که سن و سالی از پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها گذشته و آنها خسته‌اند.
● چند توصیه برای مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها:
▪ سرمایه‌گذاری کنید: پدربزرگ و مادربزرگ خوب بودن هیچ رمز و رازی ندارد، تنها باید وقت خود را صرف نوه‌هایتان کنید. اما مواظب باشید خیلی سر خود را شلوغ نکنید.
با انتقادهای تند نیز کاری نکنید که فرزندان و نوه‌هایتان از شما فاصله بگیرند. همیشه انتقادهای سازنده و بی‌طرف انجام دهید.
▪ سلامت باشید: نوه‌ها، مادربزرگ‌هائی را دوست دارند که با آنها به گردش بروند. شما مرتباً ورزش کنید و تعادل غذائی را حفظ کنید.
▪ رقابت را نگه‌دارید: فراموش نکنید بچه‌ها، دو مادربزرگ و دو پدربزرگ دارند. هرگز تلاش نکنید خود را رقیب خود کنید. تفاوت‌هاست که جذابیت می‌آفرینند.
▪ کاردستی بسازید: در دنیای امروز اسباب‌بازی و بازی‌های رایانه‌ای موج می‌زند. اگر یک اسباب‌بازی پلاستیکی برای فرزندتان بخرید او جذب شما نمی‌شود. برعکس اگر یک کاردستی برایش بسازید، تا ابد خاطره خوبی از شما در ذهنش باقی می‌ماند.
▪ کمی مد روز شوید: سعی نکنید تمام روزتان را با بافتنی و باغبانی پر کنید. به نوه‌هایتان sms بفرستید، میل بزنید و با آنها چت کنید!
▪ گوش شنوا داشته باشید: نوه‌ها به‌دنبال گوش شنوائی هستند تا صحبت آنها را بشنوند، ولی قضاوت نکنید. پس به صحبت‌های آنها گوش کنید و در کمال آرامش و غیرمستقیم آنها را نصیحت کنید. آنها معمولاً مواردی را با شما درمیان می‌گذارند که با والدینشان مطرح نمی‌کنند. پس سعی کنید همیشه در دسترس باشید.
منبع : ماهنامه کودک