جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

خوب بخوابید


برخورداری از یك خواب آرام و كافی نقش فوق العاده ای در ایجاد آرامش و انرژی و رهایی از خستگی‌های روزانه ایفا می‌كند ولی متاسفانه بیش از ۴۰ درصد مردم جهان از این نعمت بدون بهره اند. بی خوابی مشكلی شایع در همه سنین است كه بیش از همه زنان را مورد هدف قرار داده است.
خواب جزء لاینفك یك زندگی سالم است، همان طور كه داشتن رژیم غذایی نامناسب باعث بروز انواع بیماری‌ها می‌شود كم خوابی نیز در طولانی مدت سیستم ایمنی را ضعیف می كند، از میزان ترشح هورمون رشد می‌كاهد و تولید گلبول قرمز توسط مغز استخوان را افزایش می دهد. بی خوابی انواع مختلفی دارد و به ۳ گروه عمده تقسیم می شود: بی خوابی اولیه، مركزی و ثانویه. بی خوابی اولیه به مواردی اطلاق می شود كه فرد در آن با دشواری به خواب می رود و پس از یك خواب عمیق، بیدار و ناخواب می شود. مركزی نوعی بی خوابی است كه در اثر بیدار شدن های متوالی در حین خواب به سراغ فرد می آید. بی خوابی ثانویه نیز كه در نتیجه بیدارشدن های پی در پی حاصل می شود نوعی بیداری زودرس شبانه است كه در بسیاری موارد زندگی معمولی فرد را دچار اختلال می كند.
بی خوابی اولیه كه مبتلایان فراوانی نیز دارد اغلب به دلایل روانی و محیطی بروز می كند. استرس، افسردگی و دلواپسی همگی در بروز این نوع بی خوابی موثر هستند. اغلب این بیماران به دلیل افكار و توهماتی كه در ذهن خود دارند به سختی به خواب می روند و معمولاً نیز به سختی می توانند به ادامه استراحت بپردازند. آنچه باعث بروز بی خوابی ثانویه می شود بروز انواع بیماری های متفاوت است و در حقیقت می توان گفت در این موارد بی خوابی نوعی علامت است كه باید جدی گرفته شود. آپنه شبانه، نارسایی كلیوی، اختلالات گوارشی، یائسگی، كم كاری یا پركاری غده تیروئید، بزرگ شدن پروستات، آنژین صدری و افسردگی بیماری هایی هستند كه بی خوابی شایع ترین علامت آن به شمار می رود.
قرار داشتن در ماه های آخر بارداری یا سیكل قاعدگی و همین طور هواپیمازدگی (Jetlag) از دیگر علت های بروز بی خوابی ثانویه به شمار می روند.
اما چه باید كرد: اگر بی خوابی شما از نوع اولیه است و ناراحتی های روانی نقش مهمی در بروز آن ایفا می كنند، حتماً به روانپزشك مراجعه كنید تا از طریق روان درمانی مشكل تان رفع شود. گذشته از آن انجام برخی تكنیك های ریلكسیشن و نوشیدن دم كرده گیاهان دارویی كمك موثری در بهبود خواب و رفع اختلالات خلق و خوی می كند.
در صورت ابتلا به بی خوابی شكل دوم نیز توصیه می‌شود برای انجام یك چكاپ كامل به پزشك بروید و از پیشرفت بیماری جلوگیری نمایید.
علاوه بر این، چند راه نیز به شما توصیه می‌شود كه به كارگیری آنها كمك بزرگی به رفع بی خوابی می‌كند.
۱- گوشت قرمز را كاهش دهید. گوشت قرمز حاوی نوعی اسیدآمینه به نام تیروسین است كه باعث برهم زدن خلق و خوی و آشوب های فكری می شود.
۲- وعده شام را به غذاهای گیاهی و آمیدها (برنج و ماكارونی) اختصاص دهید.
۳- اگر به شیر آلرژی ندارید، نوشیدن یك لیوان گرم آن را فراموش نكنید.
۴- قبل از خواب حتماً یك عدد موز بخورید. موز دارای مقادیر زیادی سروتونین است. افزایش سروتونین در مغز تاثیرات مشابه مصرف مسكن و آرامبخش دارد. لذا موز به عنوان مسكن طبیعی می تواند عامل موثری در به خواب رفتن شما باشد.
۵- دم كرده بابونه، اسطوخودوس و سنبل الطیب جزء نوشیدنی های خواب آور هستند پس مصرف قهوه را كاهش داده و در عوض از جوشانده های فوق استفاده كنید.
۶- تختخواب محل مطالعه، تماشای تلویزیون و غذا خوردن نیست. برای خواب آرام از تختخواب فقط برای خوابیدن استفاده كنید.
۷- در ساعات قبل از خواب، فعالیت فیزیكی و فكری را كاهش دهید.
۸- اگر كودكتان نمی‌خواهد و البته اجازه نمی‌دهد شما بخوابید به جای استفاده از روش‌های سنتی و تنبیه او را در كنار خود قرار دهید و با صحبت كردن به او اعتماد دهید زیرا در بسیاری موارد به دلیل ترس از تاریكی از خوابیدن خودداری می‌كنند.
۹- وضعیت خوابیدن خود را تغییر دهید. اساتید علم مراقبه توصیه می كنند برای خواب بهتر تختخوابتان را در جهت شرق قرار دهید.
۱۰- در انتخاب بالش توجه كنید. بالش های خیلی نرم و سفت با وارد كردن فشار به عضلات گردن در درازمدت باعث درد ناحیه گردن، كتف و نهایتاً بی خوابی می‌شوند.
منبع : مطالب ارسال شده