پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


برنامه‌ اجرایی‌ غذا و تغذیه‌ کشور گامی‌ در جهت‌ فقرزدایی‌ تغذیه‌ای‌


برنامه‌ اجرایی‌ غذا و تغذیه‌ کشور گامی‌ در جهت‌ فقرزدایی‌ تغذیه‌ای‌
در حال‌ حاضر، گروههایی‌ از جمعیت‌ دچار سوءتغذیه‌ هستند. مسائل‌ ناشی‌ از کم‌ غذایی‌، عبارتند از بدی‌ تغذیه‌ انرژی‌ - پروتئین‌ در کودکان‌، کم‌ خونی‌ و بیماری‌ ناشی‌ ازکمبود ید. بخشی‌ از جمعیت‌ نیز از مشکلات‌ ناشی‌ از اضافه‌ مصرف‌ یا مصرف‌ رژیم‌ غذایی‌نامتعادل‌ - چاقی‌، بیماری‌ قند و بیماریهای‌ قلب‌ و عروق‌ - رنج‌ می‌برند. برخی‌ از علل‌پدیدآورنده‌ و عوامل‌ مساعدکننده‌ برای‌ پیدایش‌ بدی‌ تغذیه‌، عبارتند از کمبود مواد غذایی‌،آگاهیهای‌ تغذیه‌ای‌ پایین‌ مردم‌ و بیماریهای‌ عفونی‌ و انگلی‌. برنامه‌هایی‌ که‌ هم‌ اکنون‌ سازمانها ووزارتخانه‌های‌ مختلف‌، مانند وزارت‌ کشاورزی‌، و وزارت‌ بهداشت‌، درمان‌ و آموزش‌ پزشکی‌برای‌ بهبود وضع‌ غذا و تغذیه‌ جامعه‌ دارند، اولا در تمام‌ موارد مطابق‌ با نیازهای‌ واقعی‌ نیست‌،و ثانیا هماهنگیهای‌ لازم‌ بین‌ آنها وجود ندارد. بسیاری‌ از کشورهای‌ دیگر جهان‌ نیز دست‌ به‌ گریبان‌ بدی‌ تغذیه‌ هستند. در دسامبر ۱۹۹۲(آذر ۱۳۷۱) کنفرانس‌ بین‌المللی‌ تغذیه‌ به‌ همت‌ سازمان‌ بهداشت‌ جهانی‌ و سازمان‌ خواربار وکشاورزی‌ و با شرکت‌ نمایندگان‌ ۱۶۰ کشور در سطح‌ وزیران‌ بهداشت‌ و درمان‌ و کشاورزی‌برگزار شد، که‌ هدف‌ آن‌ جلب‌ توجه‌ دولتها به‌ مشکل‌ بدی‌ تغذیه‌ بود. در قطعنامه‌ کنفرانس‌،دولتها رسما خود را متعهد کردند برنامه‌ای‌ کشوری‌ برای‌ بهبود وضع‌ تغذیه‌، تدوین‌ و اجرا کنند.دولت‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌ نیز براساس‌ این‌ تعهد اقدام‌ به‌ تدوین‌ پبرنامه‌ اجرایی‌ غذا و تغذیه‌کشورپ کرد. نمایندگان‌ بخشها، وزارتخانه‌ها و سازمانهای‌ مختلف‌، با هماهنگی‌ پانستیتوتحقیقات‌ تغذیه‌ای‌ و صنایع‌ غذایی‌ کشورپ، فعالانه‌ در این‌ کار شرکت‌ کردند. این‌ برنامه‌ به‌ پایان‌رسیده‌ و برای‌ اظهارنظر و تصویب‌ نهایی‌ به‌ وزارتخانه‌های‌ ذی‌ ربط داده‌ شده‌ است‌. هدفهای‌ کلی‌ برنامه‌، عبارتند از
۱) ارتقای‌ امنیت‌ غذایی‌ خانوار،
۲) بهبود وضع‌ تغذیه‌مردم‌، با تأکید خاص‌ بر گروههای‌ آسیب‌پذیر (زنان‌ و کودکان‌). برخی‌ از هدفهای‌ ویژه‌ بدین‌قرارند:
۱) افزایش‌ تولید و بهبود دسترسی‌ به‌ مواد غذایی‌
۲) کاهش‌ شیوع‌ بدی‌ تغذیه‌ درکودکان‌
۳) کاهش‌ شیوع‌ کم‌ خونی‌ و بیماری‌ ناشی‌ از کمبود ید
۴) بهبود کیفیت‌ بهداشتی‌ موادغذایی‌
۵) تقویت‌ نظام‌ اطلاع‌ رسانی‌ غذا و تغذیه‌. سیاستها و راهبردهای‌ کلی‌
دکترسیدابوالقاسم‌ جزایری‌
منبع : مجله برنامه و بودجه