چهارشنبه, ۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 15 May, 2024
مجله ویستا

چهره های ضدعرب درحلقه مدیران اوباما


چهره های ضدعرب درحلقه مدیران اوباما
دوران حضور ۱۵ روزه اوباما در جایگاه رهبر آینده امریکا یک رویداد مهم به ثبت رسانده است و آن اظهارات پدر فردی است که اوباما او را مطمئن ترین دوست و دست راست خویش خوانده و حساس ترین پست کابینه یعنی ریاست ستاد کاخ سفید را به او واگذار کرده است.
این جنجال پس از آن به راه افتاد که پدر «رام امانوئل» سیاستمدار یهودی تبار امریکا، بنیامین امانوئل که سابقاً عضو گروه تروریستی ایرگون در بیت المقدس بوده در مصاحبه ای با روزنامه معاریو سخنانی تحقیرآمیز علیه اعراب بر زبان آورد و گفت : پسرش در ریاست ستاد کاخ سفید از همه نفوذ خویش بر اوباما برای حمایت از اسرائیل بهره خواهد جست. پدر دستیار اوباما در این مصاحبه با بیان ابعاد دوستی پسرش با یهودیان تصریح کرد: « او (امانوئل) یک عرب نیست که زمین کاخ سفید را تمیز کند او مرد ما یهودیان در کاخ سفید خواهد بود.»
بیان چنین سخنانی در اولین روزهای انتخاب اوباما به ریاست جمهوری یک شوک بزرگ برای جهان عرب بود. ادبیات او از بالاترین بار تحقیر تاریخی اعراب برخوردار است. به همین دلیل پس از انتشار این خبر، رئیس آینده ستاد کاخ سفید بلافاصله از سازمان ها و کشورهای عربی عذرخواهی کرد. اما این موضوع یک تصادف و اشتباه لفظی نبود که با پوزش محافل خاورمیانه که به انتظار وعده تغییر رئیس جدید کاخ سفید نشسته اند به آسانی از کنار آن عبور کنند.
منبع طرح این دیدگاه عرب ستیزانه در اولین روزهای عصر اوباما پدر امانوئل و کسی است که در پروژه تأسیس رژیم اشغالگر قدس مشارکت داشته و جزو هسته های تندروهای صهیونیست بوده که در ۱۹۴۷ در غصب اراضی فلسطینیان ایفای نقش کرده است. به همین دلیل اغلب کارشناسان عربی این اتفاق را علامتی خطرناک از گرایش آینده سیاست خارجی دولت اوباما خوانده اند.به گونه ای که اسامه الشریف از مفسران اردنی تبار «عرب نیوز» با یادآوری این که سیاستمداران عرب به خوبی از موقعیت کلیدی پدر و پسر امانوئل در لابی افسانه ای یهودیان امریکا آگاهی دارند، اعلام کرد : امانوئل اولین اسمی بود که نامش از آستین اوباما برای کلیدی ترین منصب که پس از معاون ریاست جمهوری است بیرون آمد. او یادآوری کرد که این گزینش جشن زودگذر میلیون ها عرب را در شادمانی به خاطر پیروزی اوباما ناتمام گذاشت. یا آنکه یکی از کارشناسان عرب به سران عرب گوشزد کردند که آنها نمی توانند شناسنامه مشاور اول اوباما( امانوئل ) که به زبان عبری صحبت می کند و کلمه «اسرائیل» را در اسم کوچک خود دارد تغییر دهند.
واقعیت این است که انتخابات اخیر امریکا ، بیش از هر دوره دیگر به میدان رقابت لابی یهودیان با گروه های پرنفوذ اعراب در غرب تبدیل شد ‎/ شاید برای اولین بار بود که در اثر تجربه تلخ هشت سال دوره جنگ طلبی جناح بوش، دولت های ثروتمند عرب آشکارا برای انتخاب فردی از جناح رقیب جمهوریخواهان امید بستند. اما اکنون در پایان این رقابت به نظر می آید، لابی یهودیان همچنان دست برتر را دارند.
در تیم مدیران کاخ سفید، حضور چهره هایی که تبار خانوادگی یا خاستگاه فکری متعلق به یهودیان دارند اتفاقی غیر منتظره نیست ، اما در حال حاضر این ارتباطات به چند جهت می تواند نقطه آغاز سیاست های جدید باشد، اول این که رام امانوئل طبق گفته خود اوباما مطمئن ترین مشاور او است و همان نقشی را برای رئیس جمهور جدید دارد که رایس برای بوش داشت. البته چنان که رسانه های امریکا نوشته اند امانوئل این نقش کلیدی را در کل تشکیلات حزب دموکرات دارد چنان که در جریان انتخابات هفتم نوامبر ۲۰۰۶ کنگره که به سقوط حزب جمهوریخواه منجر شد ، از امانوئل به عنوان تئوریسین و برنامه ریز دموکرات ها نام برده می شد امانوئل از شیکاگو برخاسته است. یعنی همان ناحیه ای که زادگاه اوباما و کانون دوستی سیاسی او با سناتور دیروز ایلینویز است.
ثانیاً ارتباطات مشاور اول اوباما با تل آویو بیش از مدیران یهودی گرای دولت های سابق است، چنان که امانوئل انکار نکرده است که با حمله عراق به کویت و شروع جنگ خلیج فارس، به نیروهای ذخیره ارتش اسرائیلی پیوست و در دوره ای حتی در جبهه شمالی سرزمین های اشغالی خدمت کرد و پس از جنگ نیز بلافاصله به کاخ سفید برگشت و مسئول کمیته مالی مبارزات انتخاباتی کلینتون و سپس ۸سال دستیار او شد.
در گرماگرم بحث بر سر مواضع پدر رئیس آینده کاخ سفید خبری تازه از ستاد اوباما به رسانه ها درز کرد که این گمانه را درباره برتری تیم حامیان اسرائیل قویتر کرد و آن انتخاب «ران کلین » دیگر سیاستمدار یهودی تبار امریکا به منصب ریاست ستاد معاون رئیس جمهوری امریکا است. کلین نیز همانند امانوئل یکی از پست های کلیدی کاخ سفید را تسخیر کرده است. منصبی که پیش از این در دوره بوش و دیک چنی در اختیار مردان جنجالی مثل کارل روو یا اسکوتر لیبی بود. این پست های دفتری به این دلیل کانون های تأثیرگذاری در تصمیمات مهم امریکاست که ارتباطات اصلی درون دولت با نهادها و مراکز قدرت بیرون را سازماندهی می کند. بواسطه این نقش مهم بود که اغلب تئوریسین های نومحافظه کاران در دولت بوش در همین پست ها مستقر شدند و پرونده جنجالی ترین تصمیم ها مثل شنود مکالمات شهروندان یا قانونی کردن شکنجه مظنونان تروریسم و.‎/‎/ را طراحی و اجرا کردند.
پس از تیم ستادی کاخ سفید ، نقش اصلی را در دیپلماسی آینده امریکا ، وزیر خارجه او خواهد داشت. براساس قانون اساسی امریکا، وزیر خارجه چهارمین فرد پرقدرت و مهم پس از رئیس جمهور و معاونان او است ، وزیر خارجه یکی از پست های کابینه است که لابی یهودیان برای جلب حمایت او تلاش می کنند.
اغلب تحلیلگران امریکایی در چند روز اخیر بر این نکته تأکید کرده اند که اوباما وزرای خارجه خویش را از میان کسانی برخواهد گزید که اعتماد متحدان خارجی آن بویژه اسرائیل را جلب کنند. همه گزینه هایی که تاکنون برای پست ریاست دیپلماسی مطرح شده اند در مواضع گذشته خویش به صراحت بر حفظ پیمان استراتژیک امریکا و اسرائیل تأکید ورزیده اند.
چنان که نیویورک تایمز در گزارشی بیان کرده در فهرست نامزدان این منصب سناتور دموکرات جان کری است که نامزد ریاست جمهوری در سال ۲۰۰۴ بود. بیل ریچاردسون فرماندار نیومکزیکو ، ریچارد هولبروک نماینده سابق امریکا در سازمان ملل، سناتور چاک هاگل که همانند جان کری یک کهنه سرباز جنگ ویتنام است برای این منصب مطرح شده اند اما نام هیلاری کلینتون در روزهای اخیر بیش از همه به گوش می رسد که مواضع او در طرفداری از اسرائیل و علیه ایران باعث اعتراض حتی برخی دموکرات ها در مبارزات انتخاباتی شد. خانم کلینتون در یکی از برنامه های تلویزیونی در پاسخ به این سؤال که اگر ایران با قدرت هسته ای مقابل اسرائیل قدعلم کند، او به عنوان رئیس جمهور چه کاری انجام خواهد داد ، گفته بود: من می خواهم ایرانیان بدانند که اگر من رئیس جمهور باشم، ما به ایران حمله خواهیم کرد. این خط مشی هیلاری را آن روز همه ناظران بسیار افراطی تر از کاندولیزا رایس خواندند.
از این موارد و شواهد به روشنی می توان دریافت که نخبگان و لابی یهود در هسته مرکزی هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه حضوری قدرتمند دارند. به همین دلیل سران تل آویو پیشاپیش گفته بودند که چندان تفاوتی نمی کند نامزدان دو حزب کاخ سفید را در دست بگیرند.
شبکه های خبری امریکا، نگاه مدیران حوزه ریاست جمهوری امریکا را در خصوص رژیم صهیونیستی مهم ترین مسئله برای یهودی های امریکا در انتخابات ریاست جمهوری این کشور دانسته اند.
سران هر دو حزب در انتخابات ریاست جمهوری امریکا با حضور در سرزمین های اشغالی برای تجدید میثاق دوستی گام برداشتند و هر دو نامزد با رفتن به نشست لابی یهودیان (آیپک) بر حمایت امریکا از اسرائیل تأکید کردند.
نکته حائز اهمیت پاسخ رهبران دو حزب به مسئله مشترک رسانه های امریکا است. اوباما نیز همانند مک کین آنگاه که بحث از انتخاب میان اعراب و اسرائیل شد به وضوح بر ترجیح منافع اسرائیل تأکید ورزید و در همین راستا قول داد با اعمال تحریم های شدیدتر بر سوریه و ایران قدرت اسرائیل را تثبیت کند.
محمد نوری
منبع : روزنامه ایران