دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

انواع چربی‌ها و روغن‌ها


انواع چربی‌ها و روغن‌ها
چربی‌های خوراکی دسته‌ای از ترکیبا هستند که از سه عنصر کربن، اکسیژن و هیدروژن تشکیل شده و در طیف وسیعی از غذاها اعم از محصولات حیوانی و دانه‌ها و مغزها و سبزیجات یافت می‌شوند.
تفاوت‌های فاحشی در میزان و نوع چربی‌های خوراکی که باید در یک رژیم غذائی موجود باشد وجود دارد. هر گرم چربی دارای ۹ کیلو کالری انرژی می‌باشد که این میزان در مورد قندها و پروتئین‌ها ۴ کیلو کالری به‌ازاء هر گرم است. مصرف چربی‌ها به جذب ویتامین‌های محلول در چربی مانند ویتامین A، ویتامین E، ویتامین D، ویتامین K و همچنین مواد مغذی محلول در چربی کمک می‌کند.
چربی موجب بهبود طعم و مزه غذا و همچنین بروز احساس سیری می‌شود. چربی‌های خوراکی همچنین موجب رسیدن مقادیر کافی اسیدهای چرب ضروری به بدن می‌شوند. بدن قادر به ساخت اسیدهای چرب ضروری نیست اما این ترکیبات برای انجام بسیاری از واکنش‌های بیوشیمیائی لازم‌اند.
نکته‌ای که نباید از نظر دور داشت این است که مصرف بیش از اندازه چربی‌های مضر می‌تواند موجب افزایش خطر ابتلاء به چاقی و ناراحتی قلبی و سرطان گردد به همین دلیل دانشمندان و متخصصین تغذیه افراد را به کاهش میزان دریافت روغن‌های اشباع شده و اسیدهای ترانس و کاهش کلی میزان چربی دریافتی در برنامه غذائی‌شان تشویق می‌نمایند.
● چربی‌های خوراکی به چهار دسته تقسیم می‌شوند.
۱) چربی‌های دارای یک پیوند دوگانه یا Mufa که مخفف Monounsaturated fatty Acid است.
۲) چربی‌های دارای چند پیوند دوگانه یا pufa که مخفف عبارت Poly unsaturated fatty Acid می‌باشد.
۳) اسیدهای چرب ترانس یا هیدروژنه
۴) چربی‌های اشباع
یک برنامه غذائی خوب رژیم غذائی است که حاوی مقادیر بیشتری از چربی‌های گروه یک و دو و میزان کمتری از چربی‌های گروه ۳ و ۴ باشد.
البته نکته‌ای که نباید از نظر دور داشت این است که اگر چه غذاهای مختلف را براساس میزان بیشترین نوع چربی موجود در ترکیبات‌شان تقسیم‌بندی می‌کنند اما اکثر غذاها حاوی مقادیر مختلفی در تمام گروه‌های فوق می‌باشند. لذا در انتخاب غذاها باید بیشتر غذاهائی را برگزید که حاوی مقادیر بیشتری از چربی‌های گروه یک و دو باشد.
منبع : مجله دانش ورزش


همچنین مشاهده کنید