دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


امروز سه شنبه ۳۱ اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ


امروز سه شنبه ۳۱ اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ
امروز سه شنبه ۳۱ اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ برابر با ۱۴ جمادی الاول سال ۱۴۲۹ هجری قمری و ۲۰ می سال ۲۰۰۸ میلادی
● ۱۷ سال پیش درچنین روزی - ۳۱اردیبهشت ماه سال۱۳۷۰هجری شمسی:
ارتش بعثی عراق اماکن مقدس و متبرک شهرهای نجف و کربلا را هدف گلوله های خود قرارداد. دراین حادثه مرقَد مطهّرسیّد الشّهداء حسین بن علی(ع) و همچنین بارگاه حضرت ابوالفضل(ع) درکربلا به شدت آسیب دید؛ و عده ای اززایران آن بزرگوارن به شهادت رسیدند. دراین رویداد تلخ بخش مرکزی شهرکربلا شاهد جنگی تمام عیارمیان گارد رژیم بعثی عراق و مردم بود. گفتنی است که مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای به مناسبت این حادثه تلخ عزای عمومی اعلام کردند.
● ۲۷ سال پیش درچنین روزی - ۳۱اردیبهشت ماه سال۱۳۶۰هجری شمسی:
سه عملیات شوش، امام علی(ع) و حضرت مهدی(عج) بطورهمزمان درمحورهای شوش، غرب سوسنگرد و ارتفاعات الله اکبرآغازشد. این عملیات با رشادتهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی و نیروهای نامنظم تحت فرماندهی شهید چمران انجام گرفت. درمجموع سه عملیات قوای ظفرمند اسلام بیش از۲۲کیلومترپیشروی کرد و بیش از۷۰دستگاه تانک و نفربرنیزمنهدم شد. همچنین بسیاری ازارتفاعات منطقه سوسنگرد ازلوث وجود دشمن پاک شد.
● ۹۷۹ سال پیش درچنین روزی - ۱۴ جمادی الاول سال ۴۵۰ هجری قمری :
« ابو سعیدعبیدالله بن جبرائیل» از پزشکان برجسته اسلامی دیده از جهان فرو بست . او از مردم میا فارقین بود و در همان شهر نیز سکونت داشت . عبیدالله بن جبرائیل علاوه بر پزشکی در داروسازی هم از دانش و مهارتی بسزا برخوردار بود ، و از دانشمندان نامی قرن پنجم هجری بشمار می‏رفت . او در این زمینه تألیفاتی چند دارد که از آن میان «مناقب الاطباء ؛ الروضة فی الطب ؛ و الخاص فی علم الخواص» را ذکر کرد .
● ۱۱۷ سال پیش درچنین روزی - ۱۴ جمادی الاول سال ۱۳۱۲هجری قمری :
مرحوم ، حاج ملا اسماعیل سبزواری از محدثان و واعظان مشهور قرن ۱۳هجری در تهران در گذشت و در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) بخاک سپرده شد . او در زادگاهش سبزوار تحصیلات مقدماتی را به پایان رساند و سپس حکمت و فلسفه را نزد مرحوم ، حاج ملا هادی سبزواری فیلسوف نامی آغاز کرد . گویند پس از فوت استادش او تنها کسی بود که توانایی تدریس اسفار را داشت . وی بعد‏ها برای تکمیل تحصیلات علوم دینی به عتبات رفت و مدت ۳سال فقه و اصول را آموخت ، و پس از نیل به درجه اجتهاد عازم تهران شد و تا پایان عمر غیر از چند سال که به علت مبارزه با روحانی نمایان به تبریز تبعید شده بود ، در تهران اقامت داشت . از میان آنچه که از این دانشمند گرامی بچاپ رسیده می‏توان مجمع النورین ؛ جامع النورین ؛ و نوادرالآثار را نام برد .
● ۱۰۳ سال پیش درچنین روزی - ۱۴جمادی الاول سال ۱۳۲۶هجری قمری :
میرزا عبدالغفار تهرانی ملقب به نجم الدوله از مشاهیر ریاضی و از مفاخر علمی ـ ادبی ایران در گذشت و در تهران به خاک سپرده شد . میرزا عبدالغفار از همان ابتدای تحصیل استعداد و علاقه‏اش را به ریاضیات آشکار کرد . نخستین استاد او در این علم پدرش میرزا علی محمد اصفهانی تهرانی بود ، سپس ریاضیات را در دارالفنون تکمیل نمود . از این پس این عالم گرانقدر به تحقیق و مطالعه در ریاضی پرداخت و سالها معلم ریاضیات دارالفنون بود . ازتألیفات نجم الدوله بدایة الجبر؛ بدایة الحساب ؛ اصول هندسه ؛ و اصول علم جغرافیا از همه مهمترند .
● ۹۵ سال پیش درچنین روزی - ۱۴جمادی الاول سال ۱۳۳۴هجری قمری :
شهر اصفهان به تصرف قوای روسیه درآمد . در زمان جنگ جهانی اول در ایامی که ایران توسط نیروهای روسی ، انگلیسی و آلمانی اشغال شده بود ، سپاهیان روسیه خود را به مرکز ایران رسانده ، شهر اصفهان را که مرکز فعالیتهای سیاسی ـ نظامی آلمان بود ، تصرف کردند در این هنگام آلمانی ها هنوز در جنوب ایران قدرت داشتند از این رو دولت انگلستان برای حفظ صنایع نفتی که نهایت استفاده را از آن می‏برد ، و برای رفع شورش‏های ضد انگلیسی هئیت نظامی به فرماندهی ژنرال سر پرسی سایکس به جنوب ایران فرستاد . سایکس نیز بدون جلب رضایت دولت ایران دسته تفنگداران جنوب ایران را برای سرکوبی ساکنان مظلوم این منطقه تشکیل داد ، و شهر‏های کرمان ، شیراز و یزد را تصرف کرد . قابل توجه است پس از این درگیریها ، محمد ولی خان سپهدارتنکابنی پس از تصدی مقام نخست وزیری ، کنترل مالیه و نظام ایران را به انگلیسی‏ها سپرد . در کمیسیونی که مأمور اجرای این کار بود علاوه بر ۲تن نماینده دولت ایران ، روس و انگلیس نیز هر کدام یک نماینده داشتند . این کار در گیری میان مردم ایران و روس‏ها و انگلیسی‏ها را شدت بخشید . سر انجام در پایان جنگ جهانی اول دولت انگلیس پلیس جنوب را به ایران واگذار کرد .
● ۱۴۴ سال پیش درچنین روزی - ۱۴ مرداد سال ۱۲۸۵ هجری قمری:
مظفرالدین شاه قاجار فرمان مشروطیت را صادر کرد.انقلاب مشروطه نخستین حرکت جدید ایران بود براندازی حکومت استبدادی و تشکیل دولت مشروطه انجامید.عوامل مذهبی,سیاسی,فرهنگی و اقتصادی مهمترین عوامل شکل دهنده این جنبش بودند.در این میان هدایت و رهبری روحانیان متعهد و مبارز از جمله مهمترین علل پیروزی در برقرار کردن مشروطه در ایران محسوب میشود ؛وآیات و عظام سید محمد طباطبایی و سیدعبدالله بهبهانی و هم چنین شیخ فصل الله نوری به مدد نفوذ کلامشان رهبری جنبش مشروطیت را بدست گرفتند.نخستین اقدامات برای دستیابی به مشروطیت در زمان فتحعلیشاه قاجار آغاز شدودر دوران دیگر حاکمان بی کفایت قاجار شدت یافت زیرا حاکمان قاجار با واگذار کردن امتیازات متعدد به بیگانگان کشور ایران را هرروز بیش از پیش در اختیار بیگانه قرار میداند.صدور فرمان مشروطه نقطه عطفی در تاریخ ملت ایران است و بیانگر این مطلب که در سایه رهبری روحانیان و وحدت مردم میتوان به اهداف عالی و انسانی دست یافت.پس از صدور فرمان مشروطیت و برگزاری انتخابات,مجلس گشایش یابت و قانون اساسی اساسی تهیه,تدوین و تصویب شد.گفتنی است که پس از انحراف نهضت مشروطه علما به مخالفتت با آن برخاستند و از آن کناره گرفتند.
● ۲۰۹ سال پیش درچنین روزی - ۲۰ماه می سال۱۷۹۹میلادی:
انوره دوبالزاک رمان نویس فرانسوی متولد شد. این نویسنده قرن ۱۸میلادی دراغلب آثارخود اوضاع اجتماعی زمان خویش را بسیاردقیق به تصویرکشیده است. مجموعه آثاربالزاک «کمدی انسانی نام دارد و نخستین اثراو رساله اراده است همچنین بابا گوریو و چرم ساغری» مهمترین آثاراو بشمارمی روند.
● ۱۰۶ سال پیش درچنین روزی - ۲۰ماه می سال۱۹۰۲میلادی:
سرزمین کوبا به مثابه یک جمهوری مستقل تحت الحمایه اِمریکا قرارگرفت و کلیه قوای اِمریکا ازخاک این کشورخارج شدند.استقلال کوبا برپایه قانون اساسی جدید این کشوربدست آمد. دراین قانون ماده ای گنجانده شده بود که به دولت امریکا حق می داد برای حفظ جان و مال اتباع خود درامورکوبا مداخله کند. برطبق همین قانون، امریکا پایگاههای نظامی دریا درخاک کوبا مستقرکرد. اما ازسال ۱۹۵۹میلادی با روی کارآمدن فیدل کاسترو نفوذ امریکا درکوبا به تدریج ازمیان رفت.
● ۴۵ سال پیش درچنین روزی - ۲۰ماه می سال۱۹۶۳میلادی:
کنفرانس تاریخی سران کشورهای اِفریقایی درشهرآدیس آبابا پایتخت اتیوپی تشکیل شد. دراین کنفرانس رهبران ۳۱کشورافریقایی شرکت داشتند. هدف ازتشکیل این کنفرانس ایجاد منشوری کلی برای سازمان کشورهای افرقایی بود. ریاست و رهبری این کنفرانس را هایل ثلاثی امپراتوروقت اتیوپی به عهده داشت.
● ۲۰۲ سال پیش درچنین روزی - ۲۰ماه می سال۱۸۰۶میلادی:
جان اِستوارت میل فیلسوف و اقتصاددان انگلیسی بدنیا آمد. میل معتقد بود که درعلوم باید ازروش تجربی بهره جست. استوارت میل مؤسس مکتب اصالت سود دراقتصاد است. ازمشهورترین آثاراین اقتصاددان انگلیسی کتابهای« علم اقتصاد، فلسفه اثباتی و اصول اقتصاد سیاسی درزمینه منطق اقتصاد کلاسیک لیبرالی و تحلیل آن» را می توان نام برد.
منبع : سایت خبری ایران


همچنین مشاهده کنید