یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

کشت قارچ صدفی


کشت قارچ صدفی
از آنجایی كه پرورش قارچها معمولاً در محیطی بسته انجام می شود لذا قارچها ی صدفی رامی توان در هر منطقه جغرافیائی و با هر نوع آب و هوایی تولید كرد. قارچها میتوانند اختلاف درجه حرارت ۱۶ تا ۳۰ درجه سانتیگراد را تحمل كنند .
● میزان تولید در مكانی به مساحت ۸۰ متر مربع
در یك مكان سرپوشیده دارای سقف مناسب به مساحت ۸۰ متر مربع بیش از یك تن قارچ تولید میشود كه زمان لازم برای انجام این كار در حدود ۲ ماه بوده و اولین برداشت پس از یك ماه بدست می آید . این جزوه برای تولید قارچ صدفی در سطح محدود ( زیر ۸۰ متر مربع ) نوشته شده بدیهی است جهت تولید در سطح وسیعتر دانش فنی بیشتری مورد نیاز می باشد كه در كلاسهای تخصصی این آموزشگاه بصورت تئوری و عملی ارائه خواهد شد .
● فضای مورد نیاز
برای كشت قارچ صدفی میتوان از یك اتاق ، زیر زمین ، انباری و یا هر مكان خالی دیگر كه دارای سقف باشد استفاده نمود . این مكان باید توانائی نگهداری هوای معتدل را داشته باشد بطوریكه تا حد امكان از اختلاف شدید درجه حرارت محیط جلوگیری شود .
● محیط كشت قارچ صدفی
محیط كشت قارچ صدفی از كاه گندم ، كاه جو ، كاه برنج ، تراشه چوب صنوبر و غیره تهیه میشود . در این كشت از خاك و كود( حیوانی یا شیمیایی) استفاده نمیشود بنابراین هیچگونه آلودگی زیست محیطی ندارد .
● نحوه كشت قارچ صدفی
كاه خرد شده یك شب در آب قرار داده شده تا مرطوب شود سپس مدت ۲ تا ۳ ساعت در آب جوش پاستوریزه میشود. برای این كار میتوان از یك بشكه خالی استفاده كرد . زمان پاستوریزه كردن از وقتی محاسبه می شود كه آب به نقطه جوش رسیده باشد . جهت اطمینان از شروع دمای پاستوریزه (حداقل۷۰ درجه سانتیگراد) بهتر است از دماسنج الكلی استفاده شود . سپس كاه را آبكش كرده آنرا به حال خود رها میكنند تا پس از چند ساعت خنك شود بطوریكه با لمس كردن كاه با پشت دست هیچگونه گرمایی احساس نشود.
● بذر زنی
پس از اینكه كاه كاملاً خنك شد با ۳ تا ۵ درصد بذر قارچ (اسپان) بذر زنی میشود به این منظور برای هر ۱۰ كیلو گرم كاه پاستوریزه شده مقدار ۴۰۰ تا ۵۰۰ گرم بذر قارچ اضافه و مخلوط میشود . مخلوط حاصل درون كیسه های به قطر ۴۵ تا ۵۰ سانتیمتر با ارتفاع ۸۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر ریخته می شود و سطح آن كمی فشرده شده تا رطوبت كاه حفظ گردد . پس از بستن سر كیسه آنرا به محیطی كه از قبل بعنوان سالن كشت در نظر گرفته انتقال داده و از سقف آویزان میشود . میتوان كیسه های كشت شده را روی زمین هم قرارداد .
● كنترل دما و نور
از اولین روز كشت تا مدت ۲۵ الی ۳۰ روز دما روی ۲۴ درجه سانتیگراد نگهداری شده و محیط را تاریك میكنند زیرا تابش نور مستقیم خورشید برای قارچ صدفی مناسب نیست.
پس از اینكه سطح كاه پوشیده از تارهای سفید رنگ و ظریف قارچ صدفی شد سوراخهایی به فاصله ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر و به قطر یك سانتیمتر در اطراف كیسه كشت شده ایجاد و با آب پاشی مداوم كف سالن رطوبت محیط را افزایش می دهند در این زمان دما به ۲۰ درجه سانتیگراد كاهش داده میشود .نور یك لامپ معمولی در این زمان ضروری بوده و باعث افزایش محصول میشود . قارچها پس از یك هفته دیگر قابل برداشت می باشند .
● آبیاری
زمانی كه كیسه كشت پاره میشود چنانچه رطوبت محیط پائین باشد سطح كاه خشك شده و بایستی با مقادیر خیلی كم بصورت اسپری آب پاشی شوند . آبیاری ممكن است روزی ۲یا ۳ بار انجام شود باید توجه داشت كه آبیاری تا ۴۸ ساعت قبل از برداشت قارچها متوقف شود پس از برداشت محصول میتوان آبیاری را ادامه داد .
● میزان تولید
میزان تولید از هر كیسه طی ۴ یا ۵ چین یا بیشتر در حدود ۲ تا ۴ كیلوگرم قارچ تازه می باشد .
منبع : کشاورز تنها


همچنین مشاهده کنید