یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا


شرکت سنگ‌آهن گل‌گهر پیشگام در اجرای طرح‌های توسعه


شرکت سنگ‌آهن گل‌گهر پیشگام در اجرای طرح‌های توسعه
شرکت سنگ‌آهن گل‌گهر که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان کنسانتره سنگ‌آهن در ایران است، عملیات تولیدی خود را از سال ۱۳۷۳ با راه اندازی دو خط تغلیظ کنسانتره (با ظرفیت اسمی ۴/۲ میلیون تن) آغاز نمود.
این شرکت بعد از راه‌اندازی کارخانه فرآوری کنسانتره با اضافه نمودن خط سوم تغلیظ کنسانتره و دو خط دانه‌بندی هماتیت و نیز با بهینه‌سازی فرآیند‌های خود طی سال‌های تولید توانست ظرفیت واقعی مجموع تولیدات خود را به بیش از هفت‌میلیون تن در پایان سال ۱۳۸۶ افزایش دهد. در سال ۱۳۷۲ پس از آماده سازی کارخانه فرآوری، استخراج از توده شماره یک (از مجموعه معادن موجود با ذخیره قابل برداشت ۱۸۳‌میلیون تن) آغاز گردید. اکنون پس از گذشت بیش از ۱۴ سال (در پایان آذر ماه ۱۳۸۷) شاهد تولید بیش از ۵۳‌میلیون تن محصول اعم از کنسانتره و دانه بندی از حدود ۹۸‌میلیون تن سنگ استخراج شده از معدن شماره یک بوده‌ایم. هم‌اکنون کنسانتره با سه خط و هماتیت دانه‌بندی شده با دو خط در حال تولید می‌باشد. با اجرای طرح‌های احداث خط چهارم و پنجم تولید کنسانتره سنگ‌آهن ظرفیت واقعی تولید کنسانتره این شرکت به بیش از ۱۰‌میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت.عمده‌ترین مصرف‌کنندگان داخلی کنسانتره تولیدی این شرکت فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و ذوب‌آهن اصفهان می‌باشند و مقداری نیز به کشورهای بحرین و چین صادر می‌گردد. در سال ۱۳۸۶ حدود ۵۵‌درصد تناژ فروش محصولات شرکت جهت دو مشتری داخلی فولاد مبارکه و خوزستان بوده است و مابقی جهت مشتریان خارجی صادر شده است.قابل ذکر است که فرآیند فروش این شرکت در بازار جهانی با کاهش قیمت محصولات در سال جاری، به دلیل تمهیدات انجام شده در جهت تداوم صادرات و توسعه فروش داخلی در شرایط بهینه‌ای قرار دارد و به صورتی می‌باشد که با وجود کاهش ۱۱‌درصدی در تناژ فروش نسبت به دوره مشابه در سال قبل به دلیل محدودیت‌های صادراتی شاهد رشد ۱۹‌درصدی در عملکرد ریالی فروش بوده‌ایم. عملکرد نه ماه فروش شرکت در سال جاری گواه این مطلب می‌باشد.شرکت سنگ‌آهن گل‌گهر با توجه به داشتن معادن غنی از سنگ‌آهن و دیگر پتانسیل‌های موجود اعم از دانش فنی، اعتبارات مالی و موقعیت جغرافیایی بی نظیر از نظر صادرات دریایی محصولات و راه‌های ارتباطی داخلی، قابلیت ایجاد خط زنجیره تولید تا مرحله تولید فولاد را دارا می‌باشد. از اینرو این شرکت در کنار امور تولیدی خود به انجام پروژه‌های صنعتی و طرح‌های توسعه‌ای نیز پرداخته است. این طرح‌ها نقش مهمی را در تحقق چشم‌انداز توسعه فولاد کشور ایفا می‌نمایند.
کلیه این طرح‌ها به شرح زیر با نظارت دقیق شرکت در حال اجرا یا از اهداف پنج ساله شرکت می‌باشند.بدیهی است اجرای این طرح‌ها موجب سودآوری بیشتر از طریق ارزش افزوده محصول تولیدی می‌باشد. مهمترین پروژه در دست احداث کارخانه گندله‌سازی می‌باشد که بر اساس آخرین آمار در پایان آذر ماه سال جاری ۹۵‌درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، ظرفیت تولید این کارخانه ۵‌میلیون تن در سال می‌باشد و از بزرگترین کارخانجات گندله‌سازی کشور خواهد بود. هدف طرح گندله‌سازی تامین مواد اولیه طرح فولادسازی است. جهت راه‌اندازی این کارخانه حدود ۵۰مگاوات برق مورد نیاز می‌باشد که ۳۰مگاوات آن تا کنون به منظور تست و راه‌اندازی کارخانه تحویل شده است. برق اضطراری کارخانه نیز از اجرای پروژه نصب و راه‌اندازی ۳ دستگاه دیزل ژنراتور ۵/۱مگاواتی (اتمام پروژه در آبان ماه سال جاری) با نظارت مدیریت انرژی این شرکت تحقق یافته است.
پیش‌بینی می‌شود در هنگام راه‌اندازی این کارخانه برای ۵۰۰ نفر به طور مستقیم و ۱۵۰۰ نفر به طور غیرمستقیم ایجاد اشتغال شود.قابل ذکر است که با توجه به اینکه گندله سنگ‌آهن ماده اولیه کارخانجات فولادسازی می‌باشد و این شرکت تولید آنرا از سال آینده آغاز خواهد نمود، با احداث یک کارخانه فولادسازی در جوار کارخانه گندله‌سازی (از طرح‌های آتی شرکت) و مصرف گندله تولیدی در فرآیند فولادسازی می‌توان ارزش افزوده محصول نهایی را افزایش داد.
یکی دیگر از طرح‌های این شرکت که به زودی به بهره‌برداری می‌رسد پروژه بازیابی هماتیت و گوگردزدایی از کنسانتره سنگ‌آهن می‌باشد که بنا به آخرین آمارها پیشرفت فیزیکی این پروژه در پایان آذر ماه سال جاری ۸۵‌درصد می‌باشد. طرح مذکور به منظور استفاده بهینه از باطله‌های ایجاد شده توسط کارخانه (از ابتدای تولید تاکنون) و نیز سولفورزدایی بخشی از کنسانتره تولیدی کارخانه تغلیظ اجرا می‌گردد. در این طرح سه خط فرآیند شامل دو خط بازیابی هماتیت از باطله خشک و خط بازیابی هماتیت از باطله‌تر (ظرفیت تولید سالانه۵۵۰،۰۰۰ تن کنسانتره هماتیتی) و یک خط سولفورزدایی از کنسانتره مگنتیتی تولیدی کارخانه فعلی با ظرفیت تولید ۴۶۰،۰۰۰ تن کنسانتره کم سولفور در سال دیده شده است.
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد