پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

خطر انقراض در اثر تغییرات جوی


خطر انقراض در اثر تغییرات جوی
گرمایش جهانی هم اكنون در حال مختل كردن و برهم زدن نظم حاكم بر جهان زیستی است. تعداد زیادی از گونه ها را تا لبه پرتگاه انقراض رانده و تعدادی دیگر را نیز به آفت هایی خارج از كنترل بدل كرده است.مواردی كه در اینجا ذكر می شود تنها چند مثال از تاثیر گرم شدن زمین بر حیات جانوران و پوشش گیاهی جهان است. اما قطعاً باید در انتظار بدتر از اینها نیز بود.
● درخت QUIVER
نام این درخت عظیم الجثه و زیبا به وسیله مردمان قبیله «سان» آفریقای جنوبی بر روی آن گذاشته شده است. مردمان این قبیله از شاخه های توخالی این درخت به عنوان تیردان استفاده می كنند. دانشمندان دریافته اند كه درختان QUIVER در بخش هایی از دامنه پراكنش خود از بین رفته اند. گونه دیگری از این درخت نیز در مراحل اولیه حركت و تغییر زیستگاه خود به سمت جنوب است چرا كه سعی دارد از درجه حرارتی كه روزبه روز افزایش می یابد، خلاصی یابد.
● موش PINON
این جونده كوچك ساكن جنوب شرقی آمریكا این روزها زندگی خود را به سختی می گذراند. موش هایی كه در جنگل های ارس (درختان همیشه سبز) زندگی می كنند زندگی سختی دارند اما نمونه هایی كه در جنگل های مخروطی واقع در ارتفاعات كالیفرنیا زندگی می كنند وضعیت نسبتاً بهتری دارند. این موش یكی از چندین پستاندار كوچك منطقه است كه طی قرن گذشته محل زندگی خود را از ارتفاع ۳۰۰ متری تا ارتفاع ۱۰۰۰ متری تغییر داده است.
● غاز سینه سرخ
۲۶ گونه پرنده، از جمله غاز سینه سرخ، كه در جنوبگان زاد و ولد می كنند، در نتیجه گرم شدن بیش از حد هوا در معرض خطر قرار گرفته اند. نیمی از این ۲۶ گونه، پرندگان دریایی هستند كه منبع غذایی آنها در نتیجه تغییرات اقلیمی كاهش یافته است. بقیه نیز پرندگانی هستند كه در نزدیكی سواحل دریا زندگی می كنند. زیستگاه این پرندگان در نتیجه بالا آمدن سطح آب دریاها در معرض خطر قرار گرفته است.
● فیل های آفریقایی
گرمایش جهانی نه تنها ممكن است تعداد فیل ها و دامنه پراكنش آنها را در داخل آفریقا تحت تاثیر خود قرار دهد بلكه همچنین ممكن است موجب تغییراتی در رفتار اجتماعی این حیوانات عظیم الجثه شود. فراوانی نسبی- یا كمیاب بودن- غذا سلسله مراتب اجتماعی گله فیل ها را تحت تاثیر خود قرار می دهد. همین مسئله به نوبه خود می تواند روی رفتار جفت گیری و زاد و ولد این حیوانات اثر بگذارد.
● پروانه ها
دانشمندان متوجه شده اند كه دامنه پراكنش تعداد زیادی از پروانه ها تغییر كرده است. به استناد تحقیقی كه بر روی ۳۵ گونه از پروانه های غیرمهاجر صورت گرفته است پروانه ها دامنه پراكنش خود را از شمال آفریقا به شمال اروپا تغییر داده اند. تحقیقات نشان می دهد كه دوسوم از گونه های پروانه ها دامنه پراكنش خود را ۳۰ تا ۲۵۰ كیلومتر به سمت شمال تغییر داده اند. پژوهشگران در ایالات متحده، جابه جایی پروانه موسوم به Ediths checkerspot را مورد بررسی دقیق قرار دادند. دانشمندان معتقدند اگرچه ممكن است پروانه ها بسیار پرطاقت تر از آن چیزی باشند كه تصور می شود اما تعداد زیادی از آنها نمی توانند از پیامدهای تغییرات اقلیمی جان سالم به در ببرند.
● KING PROTEA
این گل، گل ملی آفریقای جنوبی است. این گل در میان اعضای خانواده خود از باشكوه ترین و تماشایی ترین گل ها محسوب می شود. دانشمندان احتمال می دهند كه ممكن است نزدیك به یك سوم از گونه های خانواده Proteaceae تا سال ۲۰۵۰ از بین بروند.
● قورباغه ها
قورباغه ها نزدیك به ۳۵۰ میلیون سال است كه بر روی زمین ورجه و ورجه می كنند، شنا می كنند و یا چهار دست و پا راه می روند. اما آینده آنها چندان هم تضمین شده نیست. انجمن ارزیابی جهانی وضعیت این رده از مهره داران دریافته است كه نزدیك به یك سوم از ۵ هزار و ۷۴۳ گونه شناخته شده قورباغه ها در خطر جدی قرار دارند. تغییرات اقلیمی- چه مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم- در اكثر موارد عامل اصلی از بین رفتن قورباغه ها است. زیستگاه اصلی وزغ طلایی در كاستاریكا به طور كامل از بین رفته و این جانور مجبور شده است زیستگاه خود را تا ارتفاعات گسترش دهد. بیش از دوسوم از ۱۱۰ گونه قورباغه های دلقك رنگارنگ ساكن مركز و جنوب آمریكا از بین رفته اند. دانشمندان معتقدند آنچه كه تعداد زیادی از قورباغه های دلقك را از پای درآورده و همچنین زندگی تعداد زیادی از گونه های دوزیست دیگر را در معرض تهدید قرار داده است، بیماری است كه به وسیله قارچ Batrachochytrium dendrobatidis ایجاد می شود. به نظر می رسد كه تغییرات اقلیمی قورباغه ها را مستعد آلودگی به این قارچ كرده است. آنچه دانشمندان را بیش از همه نگران كرده این است كه در حال حاضر ما در مراحل اولیه گرمایش زمین به سر می بریم. به اعتقاد دانشمندان، تمامی گونه هایی كه منقرض شده اند و همه آنهایی كه در خطر انقراض قرار دارند تنها بخش كوچكی از آن چیزی هستند كه از بین خواهد رفت. طبق برآورد صورت گرفته، تا سال ۲۰۵۰ بیش از یك میلیون گونه از سطح زمین محو خواهند شد.
منبع : روزنامه شرق