پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

۱۹ ژانویه ۱۹۸۰ ـ اخراج روزنامه نگاران آمریکایی از ایران به تصویب شورای انقلاب و بازگشت آنان پس از آغاز ریاست جمهوری خاتمی و چگونگی ترویج واژه " اصلاح طلبان "


در چنین روزی در سال ۱۳۵۸ (ژانویه ۱۹۸۰) به تصویب شورای انقلاب ، روزنامه نگاران آمریکایی از ایران اخراج و دفاتر دو خبرگزاری مریوط ( اسوشییتد پرس و یونایتد پرس ) و رسانه های سراسری آمریکا ( نیویورک تایمز ، واشنگتن پست و ...) در تهران تعطیل شدند. این روزنامه نگاران و دفاتر مورد بحث متهم به مخابره گزینشی اخبار ایران و تحریف رویدادها شده بودند. دفتر اسوشییدپرس در تهران که زیر نظر سردبیری منطقه ای در لندن فعالیت داشت به قبرس منتقل شد و تا زمان ریاست جمهوری خاتمی در آنجا مستقر بود و اخبار ایران را از دست دوم دریافت و مخابره می کرد . بررسی اخبار و انشاء مطالب ، انتخاب واژه ها و سوابقی که بر خبرها اضافه می شود نشان می دهد که این خبرگزاری پس از انتقال مجدد به تهران تا حدی متمایل به هواداران خاتمی شده است . همین خبر گزاری عنوان " اصلاح طلبانreformists " بر هواداران خاتمی گذارد و آن را در سراسر جهان رواج داد. برای مثال : این خبرگزاری در هر خبری در توصیف شورای نگهبان می نویسند unelected body (بنیاد غیر انتخابی ) حال آن که نیمی از اعضای این شورا با رای مجلس برگزیده می شوند.
یونایتد پرس بعدا دچار ورشکستگی مالی شد و یک ثروتمند عرب در یک حراج عمومی در نیویورک آن را خرید و از آن پس دارای فعالیتی محدود است.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز