سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا


به خود نبازیم!


پیش از شروع اجلاس زنگنه اعلام كرد كه در صورت عدم انتخاب نامزد ایران برای پست دبیركلی، ایران واكنش متناسب و موثر نشان خواهد داد.در این شرایط به نظر می رسد آرایش عناصر قدرت از بیرون و درون كشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است و هر مهره ای در حد خود می تواند عامل تقویت یا تضعیف جبهه ایران شود.بنابراین نقش مجلس و نمایندگان را نمی توان نادیده گرفت و موضع منسجم و هماهنگ آنها در رابطه با این موضوع و تاكید بر عكس العمل مناسب را می توان از جمله ابزارهایی دانست كه به شدت تاثیرگذار خواهد بود و حتی می تواند قدرت چانه زنی ایران را بسیار افزایش دهد. در این شرایط موضع گیری های سرد و حتی انفعالی نمایندگان كه بر سرهر موضوع كوچك داخلی طوفان به پا می كنند، بسیار تاسف آور خواهد بود.نمایندگان كه حتی با ترس در مورد ابعاد مختلف بحث خروج ایران از اوپك سخن می گویند و به راحتی می پذیرند كه یك كشور ضعف تحت الحمایه همچون كویت، بحث های احمقانه ای همچون دبیركلی عرب یا دبیركلی فارس را مطرح كند و با مباحث غیرفنی و غیراقتصادی و نامتعارف ایران را از این حق محروم سازد.در صورت تحقق خواست این كشور كوچك، آنچه پیش از هرموضوعی باید به آن پرداخت آن است كه در این شرایط ما به خودمان باخته ایم.

حسن مرادی ناگزیر به پذیرش رای دیگران هستیم!
این در حالی است كه حسن مرادی، عضو كمیسیون انرژی مجلس هفتم نظری خاص خود دارد. او بیشتر به مصاحبه و تعامل می اندیشد و ایران را ناگزیر از پذیرش رای می داند. چراكه رای یك رای عمومی است و تمامی اعضای اوپك به اتفاق در رابطه با آن نظر داده اند. بنابراین ایران نمی تواند با رای برخورد كرده و در مقابل آن ایستادگی كند بلكه باید سرتسلیم فرود آورده و به دنبال تعامل بیشتر با دیگر كشورهای عضو باشد.وی این گونه ادامه می دهد كه این رای، رای امروز و دیروز اعضای اوپك نیست بلكه این موضوع زمینه ای نسبتاً طولانی دارد كه باید ریشه یابی شود البته این بدان معنا نیست كه زیربار حرف زور رفته و تسلیم محض شویم. بلكه باید با ریشه یابی دقیق تر، در نشست های بعدی با قدرت بیشتری حاضر شویم.حسن مرادی سازمان های بین المللی را دارای لابی هایی می داند كه براساس آن، كشورها تعدادی افراد خاص را تعیین كرده و برای پذیرش مسئولیت آماده می كنند و اوپك هم از این روابط مستثنی نیست. در این سازمان نیز بنا به مصالح خود سازمان، گروه های خاصی تشكیل می شود و افراد خاصی را آماده می كنند.
وی بهترین اقدام و شایسته ترین گزینه را جهت ایستادگی در برابر این لابی ها، حضور كلان ایران در سازمان های بین المللی عنوان می كند و حضور كشورش را در سازمان های ملل متحد و انرژی اتمی كم رنگ و ضعیف می انگارد.از دید او ایران باید هرچه بیشتر و پیشتر مهره های مطلع و با تجربه پرورش دهد. مهره هایی كه در عرصه های بین المللی در زمینه حقوق و اقتصاد، انرژی و روابط بین المللی سرآمد باشند و مفاهیم را در بعد جهانی دریابند. پرورش اشخاصی با تجربه طولانی در زمینه های تولید و فروش نفت باید كه تا فرصت بعد كه باز نوبت به ایران می رسد زمان از دست ندهیم و مهره هایی توانمند و توانمندتر به مجامع بین المللی عرضه كنیم.
عضو كمیسیون انرژی مجلس مشكل عمده در به اجماع نرسیدن رای اعضای اوپك در مورد ایران را توجه نداشتن ایران به ایجاد لابی های موثر و كارساز بیان كرده و مشكل دیگر را متاثر از مشتریان خارجی اوپك ذكر می كند چراكه آنان به دنبال اشخاصی برای دبیركلی هستند كه موضوع طرفدارانه تری نسبت به آنها داشته باشد.حسن مرادی همچنین خروج ایران از اوپك را به صلاح نمی داند و به این امر تاكید می كند كه ما در ارتباط با این كشورها و سازمان دارای مصالحی هستیم پس باید به دنبال تعامل هرچه بیشتر با آنها باشیم و تنها از طریق تزریق یك مهره موثر و خاص به این مهم دست می یابیم.

نادران: دلیلی برای خروج از اوپك وجود ندارد.
الیاس نادران عضو كمیسیون انرژی مجلس كه بیشتر به عنوان یك عنصر اصول گرا شناخته می شود و اظهارنظرهای تند او این روزها خریداران فراوانی دارد نیز تا حدی با حسن مرادی هم عقیده است. او نیز به تعامل بیشتر ایران با دیگر كشورهای عضو اوپك تاكید دارد و حتی با انتخاب نشدن ایران به دبیر كلی اوپك دلیلی برای خروج از این سازمان نمی بیند. چراكه در این صورت باید از سازمان ملل نیز خارج شود و آن را تحریم كند.وی می گوید: درست است كه دبیركلی این دور حق ایران است و دبیركل نیز با اجماع آرای اعضا تعیین می شود اما شاید رقیب ایران، كویت، با قدرت بیشتری ظاهر شده است تا بتواند آرا را كسب نماید.اما آیا به حقیقت ایران شایستگی كسب این مقام را نداشت؟ ایران حتی اگر قرار است از اوپك خارج نشود، می تواند سازمان را به این امر تهدید كرده و حق قانونی خویش را مطالبه كند. اما سكوت نه.

دلایل عمدتاً سیاسی است
مسئولان جمهوری اسلانی بابد تلاش خود را در انتخاب نماینده ایران برای سمت دبیركلی اوپك متمركز سازند.این جمله ای است كه محسن یحیوی یك عضو دیگر كمیسیون انرژی مجلس در رابطه با دلایل عدم انتخاب نماینده معرفی شده از سوی ایران برای حضور در سمت دبیركل سازمان كشورهای تولیدكننده نفت اوپك، گفت و افزود: مدت هاست كه كاندیدای معرفی شده از سوی ایران بنا به دلایلی كه عمدتاً سیاسی هستند، مورد پذیرش قرار نمی گیرد كه این مسئله عزم راسخ تر مسئولان نظام را می طلبد. وی افزود: برخی از كشورها ترجیح می دهند كه این سمت به طور قطع در اختیار ایران نباشد، كه در این صورت باید به لحاظ عدم كوتاه آمدن در برابر این خواسته در جهت تمكین نظر اجمالی آنها حركت كنیم. ما به دلیل نیازی كه برای كسب این سمت داریم، باید شدیداً با اجماع اعضا در خصوص كاندیداهای دیگر مخالفت كنیم، در صورتی كه عدم انتخاب نماینده ما به دلیل تشكیك در صلاحیت های وی باشد، آن را سریعاً با جایگزینی نیروی متخصص دیگر برطرف نماییم. عضو كمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی، با بیان این كه ما باید در راستای امكان استفاه از حق وتو برای انتخاب كاندیدای خود حركت كنیم، خاطرنشان كرد: تمامی تلاش مسئولان جمهوری اسلامی باید در جهت انتخاب نماینده ایران متمركز شود.

لابی آمریكا در عدم انتخاب نماینده ایران موثر است
رئیس كمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی می گوید: لابی های آمریكا در عدم انتخاب نماینده ایران برای حضور در سمت دبیركلی اوپك موثر بوده است.كمال دانشیار در رابطه با رقابت نماینده ایران برای كسب كرسی ریاست سازمان كشورهای تولیدكننده نفت (اوپك) امكان عدم پیروزی وی در این رقابت، گفت: ایران با توجه به نقشی كه در فرآیند تولید نفت و گاز جهان دارد و یكی از كشورهای ذی حق در این زمینه است؛ اما به علت توطئه های ایالات متحده نمی تواند به كرسی دبیركلی این سازمان دست یابد.وی می افزاید: لابی اعضای این سازمان نقش تعیین كننده ای در این گزینش دارند، چراكه تعیین دبیركل اوپك به لحاظ آرا كلیه اعضای این سازمان، به دست می آید كه نامزد معرفی شده از سوی ایران تاكنون نتوانسته به این مهم دست یابد.نماینده بندرماهشهر، با ذكر این پیشنهاد كه بیاییم قانون معمول در سازمان ملل را در رابطه با این سازمان نیز اجرا كنیم، تصریح كرد: كسب كرسی دبیركلی اوپك، باید به صورت ادواری میان اعضا آن در گردش باشد.

منبع: صبح اقتصاد، نسیم محمدی، شنبه 28 شهریور
منبع : نمایشگاه بین‌المللی