جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ستیز مرگبار در توسکانی


ستیز مرگبار در توسکانی
دوستان و اقوام کریستیانو ساندری برادر گابری یله ساندری، پس از کشته شدن گابری یله در تیراندازی مأموران پلیس به سمت وی و حاکم شدن آشوب و ناامنی بر فوتبال ایتالیا، او را در میان گرفته و به وی دلداری می دهند.
بازگشت خشونت و اوباشگری به فوتبال ایتالیا از مهمترین اخبار ورزش جهان در هفته اخیر بوده است. بر اثر تیراندازی پلیس برای جداکردن هواداران لاتزیو و یوونتوس از یکدیگر، یک هوادار لاتزیو به طور تصادفی کشته شد و این مسأله و تبعات آن سبب گشت ۳ بازی از هفته گذشته پیکارهای کالچو که به هفته دوازدهم این مسابقه ها مربوط می شد، به تعطیلی کشیده شود.
تصاویر این ناآرامی ها و برخورد تماشاگران با یکدیگر و با پلیس ها چنان وسیع و تأثیرگذار بود که اسباب تأسف در ایتالیا و کل جهان شد و سیاستمداران ارشد کشور شامل رومانو پرودی نخست وزیر ایتالیا هم نتوانستند بابت آن ابراز تأسف نکنند. فرد کشته شده که ۲۸ سال و به روایتی دیگر ۲۶ سال سن و گابری یله ساندری نام داشت، در نزدیکی یک پمپ بنزین در شهر آرتزو و در حین برخورد هواداران لاتزیو با تماشاگران یوونتوس کشته شد.
ماجرا ربط مستقیمی به بازی بعدی ۲ تیم نداشت زیرا قرار بود یکشنبه شب هفته پیش لاتزیو با اینترمیلان در هفته دوازدهم «سری A» مسابقه بدهد و حریف یوونتوس هم در این هفته پارما بود. خشم و واکنش ناشی از مرگ ساندری که پلیس ایتالیا آن را یک اشتباه تراژیک خواند به حدی بود که بازی اینتر - لاتزیو کلاً لغو شد، مسابقه میلان با آتالانتا بر اثر شدت و حدت برخورد تماشاگران ۲ تیم که از ماجرای فوق نشأت می گرفت، پس از ۷ دقیقه ناتمام ماند و مقام های مربوطه تصمیم گرفتند بازی رم با کالیاری را که آخرین دیدار این هفته بود و قرار بود دیرتر از سایر مسابقه ها و در پایان یکشنبه شب برگزار شود، به کلی لغو کنند زیرا از عکس العمل تند هواداران این ۲ تیم و نتایج آن بیم داشتند.
● محو باورهای قبلی
مرگ ساندری ۹ ماه بعد از کشته شدن یک مأمور پلیس در بیرون استادیوم کاتانیا در منطقه سیسیلی ایتالیا روی داده است. در پی آن واقعه پلیس ایتالیا بر تلاش خود برای افزایش امنیت پیرامون مسابقه های فوتبال باشگاهی این کشور افزود و به نظر می رسید که تفاوت ها و پیشرفت هایی در این خصوص به وجود آمده باشد، اما واقعه جدید آن باورها و خوشبینی ها را محو کرده است. در آن زمان مسابقه های لیگ ایتالیا یک هفته تعطیل و از باشگاه ها خواسته شد استادیوم های خود را مجهز به تدابیر بهتر و مؤثرتر امنیتی سازند و در همین راستا و تا رسیدن آنان به این هدف در چند هفته شاهد برگزاری رقابت های کالچو در ساعات اولیه بعدازظهر و حتی در استادیوم های خالی از جمعیت بودیم تا این که سرانجام اوضاع به شرایط عادی بازگشت.
● زیر سؤال
همچنین یک نهاد جدید به نام «ناظر ملی بر رویدادهای ورزشی» در ایتالیا تأسیس شد و وظیفه اش سرکوب مواردی بود که به بروز خشونت در استادیوم ها منجر می شد. این نهاد مدعی بود که از طریق اقدام هایش و کارهایی مشابه و به موازات آن (از سوی پلیس و سایر نهادهای ایتالیا) ۷۰ درصد از خشونت های رایج در ورزش این کشور کاسته شده است، اما ماجرای هفته گذشته و مرگ ساندری آن ادعاها را زیر سؤال برده و تردیدهای وسیع جدیدی را ایجاد کرده است.
گفته می شود ساندری در حال سفر به میلان بوده است تا بر بازی تیم محبوبش (لاتزیو) با اینترمیلان نظارت کند اما او و یارانش در میان راه با هواداران یووه در یک پمپ بنزین و اطراف آن ستیزکرده و پلیس که قصد جداسازی آنان از یکدیگر را داشته با تیراندازی خود ساندری را به طور تصادفی کشته و پایه گذار آشوب وسیع عمومی فوق شده است. تیر شلیک شده توسط مأمور پلیس بر گردن ساندری فرود آمده و از قضا در آن زمان این هوادار لاتزیو در اتومبیل نشسته بود.
● چاره ای نبود
وینچنتزو جیاکوبه دادستان محلی می گوید: «چاره ای جز دخالت مأموران پلیس ما نبود، زیرا برخورد طرفداران ۲ تیم داشت به جاهای باریک کشیده می شد، ولی تیراندازی به طور تصادفی موجب مرگ یکی از تماشاگران (ساندری) شد. این اتفاقی است که ما بابت آن متأسفیم، اما خارج از کنترل ما بود.» به جز ۳ مسابقه ای که برشمردیم و یا تعطیل شده و یا نیمه کاره ماندند، ۷ مسابقه دیگر هفته دوازدهم «سریA» برگزار شدند ولی تمامی آنها ۱۰ دقیقه دیرتر از موعد مقرر قبلی و به احترام ساندری با نوارهای سیاه رنگ بر بازوی ورزشکاران و داوران شروع شدند.
با این حال این اقدام نیز باعث کم شدن از تنش ها در محیط نشد و نوعی عصبیت آشکار در حول و حوش مسابقه ها محسوس بود و پیرامون برخی از آنها درگیری هایی ولو غیرگسترده میان تماشاگران روی داد و نقطه اوج آن در شهر برگامو بود. آن جا که قرار بود آتالانتا با میلان دیدار کند، ولی شدت درگیری ها به حدی رسید که پس از گذشت فقط ۷ دقیقه از بازی، ادامه کار ناممکن و بازی توسط داور تعطیل شد. این امر موقعی اجتناب ناپذیر شد که طرفداران آتالانتا پارتیشن های حائل بین محل استقرار طرفداران دو تیم را با ضرباتی شکستند و دیگر سدی بین آنها و زمین مسابقه هم باقی نماند و این بیم وجودداشت که آنها به داخل زمین بریزند و یک آشوب بزرگ روی دهد.
● صحبت های بی اثر
در آن دقایق خطیر برخی بازیگران آتالانتا کوشیدند با صحبت با تماشاگران لجام گسیخته آنها را از تندروی بازدارند و به آرامش وادارند، اما اثری نداشت و فضا چنان ملتهب بود که ماسی میلیانو ساکانی داور مسابقه نفرات هر دو تیم را به رختکن فرستاد و ختم زودهنگام بازی را اعلام کرد. اوضاع در میلان، آن جا که حدود ۵۰۰ تماشاگر به سمت یکی دو پاسگاه پلیس هجوم برده و به سمت آنها سنگ پرت کردند، نیز ناآرام و خطرناک بود. در بیرون استادیوم سن سیرو هم هواداران دو تیم اینتر ولاتزیو اجتماع کرده بودند و علیه پلیس شهر شعار می دادند.
در سیه نا و پیش از شروع مسابقه این تیم با لیوورنو، تماشاگران با شعارهای «جنایتکار» به استقبال مأموران پلیس و امنیتی رفتند و چنین فضایی کم و بیش در سایر استادیوم های محل برگزاری مسابقه ها نیز رؤیت می شد. به این ترتیب مسابقه های هفته گذشته «سری A» تبدیل به نمایشگاهی از ترس و تعلیق شد و در کمتر جایی می شد امنیت و حالت عادی را حس کرد. زیرا خبر مرگ ساندری به همه جا رسیده بود و تماشاگران از این که یکی از همگنان آنها کشته شده بود، احساس خشم و سرگشتگی می کردند.
● ماسک بر چهره
بدتر از همه تصویر تلخ و ترسناکی بوده که از این خشونت و از چهره آشوبگران و تماشاگران معترض در سطح ایتالیا رؤیت شده است.
بسیاری از آنان ماسک و نقاب های مختلف را بر چهره داشتند و در بعضی نقاط چنان خیابان های منتهی به استادیوم ها در اختیار و تسلط شان بود که اجازه عبور و تردد را به مردم عادی و رهگذران نمی دادند و پلیس ها هم از دست آنها آسایش و امنیت نداشتند. آشوبگران ماشین ها و موتوسیکلت رانان «عبوری و رهگذر» را متوقف کرده و از آنها می خواستند محل را ترک گویند و در چنین شرایطی به جای این که پلیس ها و به تبع آن امنیت بر منطقه حکم براند، این اوباش و تماشاگران ناآرام بودند که بر اطراف استادیوم حکمروایی می کردند. این صحنه ها در رم نیز مشاهده شد.
آن جا که قرار بود در آخر شب بازی رم با کالیاری صورت پذیرد، اما به دلیل ترس از مسائل برخاسته از مرگ ساندری طی تیراندازی و ستیز مرگبار منطقه توسکانی، این دیدار اصلاً سر نگرفت. پلیس رم اعتراف کرده است که چند پاسگاه زیرمجموعه این اداره، مورد تهاجم فوتبال دوستان معترض قرار گرفته اند و در یکی دو مورد اتوبوس های عبوری در سطح شهر از مسافران تخلیه شده و از راننده های آنان خواسته شده بود که از محل دور شوند. مسافران این اتوبوس ها نیز با حالت ترس و ارعاب پیاده شده و در جایی پناه گرفته اند.
به گزارش خبرگزاری «آنسا»ی ایتالیا و به تصدیق و تأیید نسبی پلیس ایتالیا، بیش از ۱۰ مأمور این اداره در ناآرامی های روز یکشنبه ۲۰ آبان آسیب دیده و تحت مداوا قرار گرفته اند. کمپانی های تلویزیونی و خبری ایتالیا هم می گویند حداقل دو سه کارمند و تصویربردار این سازمان ها ضمن تهیه گزارش های خبری از این رویدادها، صدمه دیده و مداوا شده اند.
● عذرخواهی
با این حال پلیس ایتالیا بابت آن چه طی وقایع روز یکشنبه در رم و چند شهر دیگر این کشور روی داد، از تماشاگران و بویژه وابستگان ساندری عذرخواهی کرده است. ساندری جوانی بود که مدتی به عنوان مجری برنامه های موسیقی دررادیو کارکرده و متولد شهر رم بود، او امروز دیگر در صحنه نیست و بیم آن می رود که اتفاق منجر به مرگ وی نیز مهار نشده باشد و یک سلسله مسائل و رویدادها این گونه وقایع را به آینده هم بسط بدهد. به همین خاطر و برای پرهیز از تجدید آنچه یکشنبه تحقق یافت و نمونه آن در گذشته هم دیده شده بود، وزیر ورزش و یکی دو سیاستمدار برجسته ایتالیا درخواست کرده اند فوتبال باشگاهی در این کشور تا اطلاع ثانوی تعطیل شود، اما تعطیلی و سکون نیز شاید راه حلی بر موضوع نباشد.
وصال روحانی
منبع: channel۴
منبع : روزنامه ایران