شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


دودی های تقلبی


دودی های تقلبی
نیمه نخست سال با شدت گرفتن گرما و نور آفتاب، بازار عینك های آفتابی رونقی تازه می گیرد.
طی سال های اخیر اغلب مصرف كنندگان عینك های آفتابی متوجه این موضوع شده اند كه این نوع عینك ها فقط برای داشتن ظاهری جذاب تر و تنها برای مصارف تزئینی به كار نمی روند. هشدارهای پزشكی و بیان مضرات اشعه آفتاب برای عدسی و عینبیه چشم ها، دقت مصرف كنندگان را برای انتخاب نوع عینك های آفتابی بالا برده است. هر چند هنوز هم تولیدات بی كیفیت و ارزان قیمت خاور دور به وسیله دستفروشان و برخی مغازه ها خرید و فروش می شود.
بهرام ساجدی یكی از فروشندگان عینك های آفتابی در مورد تاثیر این تولیدات بر بازار عینك های استاندارد و غیرمضر می گوید: چندی پیش با اوج گیری خرید و فروش عینك های غیراستاندارد، مشكلات عدیده ای برای مصرف كنندگان پیش آمد كه منجر به جمع آوری حدود سیصد محل غیرمجاز فروش این عینك ها از سوی مسئولان شد. هر چند چنین اقداماتی در سطح و زمانی محدود و به صورت مقطعی برنامه ریزی و اجرا می شوند، باز هم بازار عینك های آفتابی مجاز و استاندارد ظرف این مدت نفسی تازه می كشد.
با این وجود، پس از آن همان طور كه در كلیه مناطق و معابر شهر مشهود است در حال حاضر بازار عمده عینك های آفتابی در دست دستفروش ها و بوتیك های غیرحرفه ای است.
وی در مورد نوع و قیمت عینك های آفتابی می افزاید: پیش از این ویژگی عینك های آفتابی به تیرگی شیشه ها یا طلق های عینك ها و نوع فریم ها ختم می شد اما در حال حاضر پیشرفت های علمی، عینك های پلاریزه را به بازار عرضه كرده است. این نوع عینك ها كه در قیمت های گوناگون از ۱۴ تا ۸۰۰ هزار تومان یافت می شوند، دارای قابلیت جلوگیری از اشعه ماوراءبنفش در حد قابل قبولی هستند.
اما انواع تقلبی این كالا نیز به وفور در بازار با برچسب های (UV۴۰۰) به صورت غیرقانونی و قاچاق یافت می شود، در حالی كه شناسایی اصلی از غیراصلی نیاز به دستگاه های خاصی دارد كه بیشتر در اختیار فروشندگان حرفه ای است.
وی خاطر نشان می كند: برای آزمایش این نوع عینك ها روش های ساده تری نیز وجود دارد. برای نمونه امواج انواع كنترل ها و ریموت ها از این نوع عینك ها عبور نمی كند بنابراین چنانچه كنترل تلویزیون یا ضبط را پشت شیشه یا طلق آنها بگیریم كنترل نباید روی دستگاه مورد نظر تاثیر بگذارد. چنانچه امواج از شیشه عبور كرده و دستگاه واكنش نشان دهد، عینك مذكور فاقد قابلیت ضداشعه است.
***در مقابل عینك های ارزان قیمت و غیراستاندارد، برخی افراد نیز به گمان تناسب قیمت با استاندارد عینك ها مبالغ هنگفتی برای دورماندن از صدمات ناشی از اشعه مضر آفتاب می پردازند در حالی كه استانداردهای عینك برای تمامی انواع عینك ها به روشنی تعریف شده و حدود معینی را شامل می شود؛ به طوری كه عینك های آفتابی تا حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان (البته نه در تمامی انواع) می توانند همه استانداردها را داشته باشند.
سایر متغیرهایی كه برای افزایش قیمت این كالا از سوی شركت های سازنده مدنظر قرار می گیرند شامل مواردی همچون مارك، تنوع فریم ها، به كاربردن سنگ های قیمتی در فریم ها و انطباق آخرین مدل ها و مدهای روز بازار است. چنین متغیرهایی گاه قیمت یك عینك آفتابی را تا یك میلیون تومان افزایش می دهد.
هم اكنون بیشتر محصولات خارجی بازار عینك ایران را كشورهایی همچون ایتالیا، فرانسه، آلمان، كره جنوبی و چین تامین می كنند. در این میان برندهای ایتالیایی به دلیل دارابودن بهترین و مشهورترین مارك ها و محصولات چینی به دلیل ارزان بودن با استقبال بیشتری روبه رو هستند.
برخی از نام های معروف برندهایی را تشكیل می دهند كه اگر چه نیازهای بخش مرفه و متمول جامعه را پوشش می دهند اما در تولیداتشان، برای طبقه متوسط نیز برنامه ریزی هایی دارند. اما همین بخش اخیر مبتلا به بیشترین نفوذ محصولات تقلبی نیز هست. برای جلوگیری از واردات چنین محصولاتی، كارشناسان تجهیز مبادی ورودی به دستگاه ها و لوازم آزمایشی عینك ها را توصیه می كنند زیرا تا به حال چنین اقدامی صورت نگرفته است اگر چه بازار تقلبی ها همچنان داغ است كمی دقت در این چشم های شیشه ای بیانگر این موضوع است كه افزایش آگاهی بین مردم، رنگارنگی آنها را كمی كاهش داده است، بدین معنی كه پیش از این انواع شیشه ها و طلق ها با رنگ های كهربایی، آبی، سبز و غیره تنوع و جلوه ای خاص در این بازار بخشیده بود اما در حال حاضر این نوع عینك ها با كاهش تقاضا روبه رو شده اند.
علت این موضوع را باید در عملكرد ناقص شیشه های رنگی جستجو كرد. برای نمونه شیشه های كهربایی رنگ نمی توانند به طور كامل جلوی اشعه ماوراء بنفش را بگیرند. عینك های دارای طلق آبی نیز از این قاعده مستثنی نیستند، بنابراین فقط عینك های دودی رنگ قابلیت جذاب بالای اشعه مضر آفتاب را دارا هستند.
علاوه بر این در خصوص رنگ عینك ها نیز چنانچه از رنگ دودی استفاده نمی كنید، رنگ های خاكستری بیشتر توصیه می شوند.رنگ برنزی هم برای افرادی كه نارسایی رنگ سبز دارند، توصیه می شود. شیشه های سبز رنگ هم برای كسانی كه در تشخیص رنگ قرمز یا سبز مشكل دارند، رنگ مناسبی نیستند.
در مورد نوع جذب اشعه توسط عینك ها نیز ذكر این نكته ضروری است كه بیشتر عینك های آفتابی كه پوشش ضداشعه دارند، جلوی اشعه های ماوراءبنفش نوع B را می گیرند، اما عینك های ارزان تر تنها بخشی از اشعه های نوع A را دفع می كنند. تشخیص چنین قابلیت هایی نیز فقط توسط پزشك میسر است.
مهدیا گل محمدی
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید