چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

آیا نواز شریف به قدرت باز خواهد گشت؟


آیا نواز شریف به قدرت باز خواهد گشت؟
نوازشریف،نخست وزیر اسبق پاکستان در حالی که از استعفای پرویز مشرف احساس خرسندی می کند به شدت ازآینده سیاسی خود نگران است. نوازشریف سعی دارد به هر نحو ممکن ریاست جمهوری پاکستان بحران زده رابر عهده گرفته و انتقام خود را از پرویز مشرف بگیرد.این در حالی است که پس از ترور بی نظیر بوتو در ایالت راولپندی پاکستان،حزب مردم به اصلی ترین کانون تصمیم گیری در معادلات سیاسی اسلام آاد تبدیل شده است.بر این اساس اقبال عمومی درخصوص ریاست جمهوری نوازشریف وجود ندارد.اخیرا نمایندگان نواز شریف بانمایندگان دیگراحزاب دیدار نموده و در خصوص آینده سیاسی پاکستان رایزنیهایی انجام داده اند.آنچه مسلم است اینکه آصف علی زرداری و دیگر افرادتعیین کننده معادلات سیاسی پاکستان علاقه ای به حضور نواز شریف در راس قدرت ندارند،اما خواهان تعیین نقشی مهم برای وی هستند.
از سوی دیگر،نواز شریف هنوز حاضر به تعامل مثبت و سازنده با زرداری و دیگر مقامات پاکستانی نشده است.حمایت احزاب بزرگ پاکستانی از زرداری برای نواز شریف قابل هضم نیست و همین مسئله می تواند سبب بروز چالشهایی میان وی و دیگر مقامات پاکستانی شود.آنچه مسلم است اینکه نوازشریف دهه گذشته حیات سیاسی خود را با بحران سپری نموده است و نمی خواهداین بحران تداوم داشته باشد.در عین حال نوازشریف قصددارد انتقام خود را از رئیس جمهور مستعفی پاکستان بگیرد. سخنگوی نخست وزیر اسبق پاکستان اخیرااعلام نموده است که نقض قانون اساسی و کودتا علیه نواز شریف از جمله اتهاماتی است که پرویز مشرف را به پای میز محاکمه می کشاند. به عقیده صدیق الفارق، قصه بازگشت قضات و در راس آنان “ چودری “ رئیس دیوان عالی پاکستان استراتژی به شمار می رود که نمی توان هرگز از آن چشم پوشید.شریف ، مشرف را به علت حبس وی و برادرش شهبار بخشیده است اما مسائل دیگری ازجمله نقض قانون اساسی و کودتا علیه دولت قانونی شریف وجود دارد که مورد بررسی قرار می گیرد. لازم به ذکر است که پیروزی نوازشریف درانتخابات میان دوره ای مجلس پاکستان قدرت مانور سیاسی وی رانسبت به گذشته افزایش داده است.اظهارات تند نوازشریف پس از ترور بی نظیر بوتو سبب تقویت اتحاد گروههای مخالف مشرف علیه رئیس جمهور مستعفی پاکستان شد.درآن زمان نواز شریف اعلام نمود: “ مشرف به تنهایی مسئول بی نظمی در پاکستان است. طی هشت سال گذشته وی با پشتکار در جهت از بین بردن موسسات، تغییر قانون اساسی،از بین بردن قوه قضاییه و بستن دهان رسانه ها تلاش کرد. امروز پاکستان یک کشور نظامی است که در آن یک نخست وزیر پیشین می تواند در روز روشن هدف شلیک قرار گیرد. اینها تاریک ترین روزها در تاریخ پاکستان است و چنین روزهایی نتیجه دیکتاتوری است. سرخوردگی بسیار زیادی وجود دارد.
در همه تبلیغات انتخاباتی که من سخنرانی کرده ام، مردم یک سوال ساده را پرسیده اند و آن اینکه جنایتکاران به خاطر نقض قانون تنبیه می شوند، زیرا افرادی که قانون اساسی را تغییرمی دهند نباید تنبیه شوند؟ افرادی که بی نظیر بوتو را کشتند؛ نیروهای تاریکی و قدرت طلبی هستند. آنها کسانی هستند که تفنگ را به استدلال ترجیح می دهند.” در هر صورت استعفای پرویزمشرف و احتمال پناهندگی سیاسی وی به یکی از کشورهای اروپایی یا عربستان سعودی زمینه را برای بازگشت نوازشریف به قدرت فراهم نموده است.در عین حال نمی توان از نوازشریف به عنوان رئیس جمهور بعدی پاکستان یاد نمود زیرا دراین خصوص همگرایی میان احزاب مخالف مشرف وجود ندارد.نواز شریف اگر محاسبات سیاسی دقیق وواقع بینانه ای انجام دهد،می تواند درآینده سیاسی پاکستان به عنوان فردی تاثیرگذارایفای نقش نماید.
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید