دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

۲۴ آبان ـ ۱۵ نوامبر ـ نویسنده کتاب مهم " تجاوز به ناکینگ " درگذشت


نهم نوامبر ۲۰۰۴پلیس كالیفرنیا جسد بانو آیریس چانگ نویسنده ۳۶ ساله كتاب پر سر و صدای « تجاوز به نانكینگ » را كه با یك گلوله كشته شده بود در اتومبیلش در لاس گاتوس یافت و پس از به دست آوردن نامه ای از او در خانه اش در منطقه سن حوزه اعلام كرد كه خودكشی كرده است. متن نامه منتشر نشده است. پلیس به نقل از «برت داگلاس» شوهر « آیریس » گفته است كه آیریس پس از نوشتن نامه چند بار آن را خوانده و ادیت و دوباره نویسی كرده بود!.
آیریس چینی تبار در شهر پرینستون ایالت نیوجرزی آمریكا به دنیا آمده بود و از یك دانشگاه ایلی نوی لیسانس روزنامه نگاری و از دانشگاه جانزهاپكینز فوق لیسانس كتاب نویسی ( رایتینگ ) گرفته بود. پدر او یك پزشك و مادرش استاد دانشگاه بود. آیریس پس از مدتی خبرنگاری برای اسوشیتدپرس و روزنامه شیكاگو تریبیون تصمیم به نوشتن كتابهای مستند و غیر تخیلی گرفت. او گفته بود: تهیه خبر طبق دستور سردبیر است، نه خواست خبرنگار و تنظیم و انتشار آن نیز توسط دبیر مربوط صورت می گیرد بنا براین، همه آن قلم و استنباط خبرنگار از رویداد نیست، و این چنین روزنامه نگاری او را اقناع نمی كند. یك روزنامه نگار وقتی می تواند آن چه را كه در دل و مغز دارد به رشته تحریر درآورد كه خودش ناشر روزنامه باشد و چون او استطاعت داشتن یك روزنامه ندارد؛ لذا كتاب نویسی را حرفه خود قرار می دهد و كتابها را آن طور می نویسد كه هركدام یك تاریخ و یك روزنامه محدود به یك موضوع باشند.
آیریس این مطلب را پیش از ظهور روزنامه های اینترنتی ( آن لاین ) كه انتشار آنها هزینه زیاد ندارد و یك نفره هستند بیان داشته بود. نخستین كتاب آیریس كه مادر یك پسر است « نخ هایی كه كرم ابریشم می تند » عنوان داشت و شرح ناراضی شدن دكتر « تسین هسو شن » دانشمند چینی تبار آمریكایی از عملیات ترس آور و سوء ظن زای معروف به مكارتیسم( ضد كمونیستی ) در آمریكا بود كه بالاخره به بازگشت « تسین » به چین و ساختن موشك قاره پیما برای كشور پدری اش انجامید و قدرت اتمی ــ موشكی چین به وجود آمد. كتاب معروف دیگر او « چینیان در آمریكا » بود كه بمانند سایر تالیفات آیریس، سبك تاریخ نگاری ژورنالیستی دارد. وی در این تالیف از خشونت سفید پوستان با نخستین مهاجران چینی و اخراج گروهی آنان از غرب آمریكا و كانادا و رواج ترس «خطر زرد» در آمریكای شمالی، تا وفاداری چینیان در هر نقطه ای كه باشند به فرهنگ خود را شرح داده است.
تالیف پر سر و صدای آیریس كه بر زبان ماندارین چینی مسلط بود كتاب « تجاوز به نانكینگ ( نانجینگ ) » است كه نتیجه بررسی در محل، خواندن اسناد و مصاحبه با سالخوردگان شاهد عینی ماجرا بود. این كتاب كه نخستین چاپ آن به زبان انگلیسی نیم میلیون فروش داشت به چند زبان دیگر ترجمه شده و شرح تصرف شهر نانكینگ پایتخت وقت چین به دست نیروهای ژاپنی در سال ۱۹۳۷ و قتل ۳۰۰ هزار غیر نظامی و تجاوز به ۸۰ هزار زن از ساكنان شهر در طول اشغال آن توسط ژاپنی هاست.
آیریس هدف خود از انتشار این كتاب را چنین شرح داده است: دست هایی در كار بوده كه نخواسته و یا نگذاشته است كه هالوكاست چینی ها به گوش جهانیان برسد. به نظراو فاجعه نانكینگ قابل مقایسه با آن چه را كه هیتلر با یهودیان كرد نیست. ژاپنی ها با شمشیر روده های مردم نانكینگ را بدون داشتن كوچكترین گناه و دلیل درآوردند، مردان را اخته كردند، سینه زنان را بریدند، جوانان را به دیوار میخ كردند، هركس را خواستند تا كمر در خاك كردند و سپس سگهای گرسنه را به جانشان افكندند تا آنها را قطعه ــ قطعه كنند، مقامات شهر را به دو اتومبیل در خلاف جهت یكدیگر بستند و از هم دریدند، مادر و پدرها را كشتند و كباب كردند و فرزندان آنان را وادار به خوردن این كباب كردند و .... چرا این همه خشونت و عمل خلاف انسانی را انجام دادند؟!.
چرا سعی شده بود كه این فاجعه انسانی بی سابقه، به همان صورتی كه اتفاق افتاده بود در تاریخ بشر ذكر نشود تا عبرت آموز باشد؟!، چه دستهایی در كار بوده ؟ و ....
این كتاب چنان چینیان را به خشم آورده كه از زمان انتشار كتاب مانع تحكیم پیوند چین و ژاپن شده و ادعای غرامت و عذرخواهی رسمی از دولت ژاپن كرده اند و تولیدات ژاپنی از چشم آنان افتاده و یكی از عوامل شكست اقتصادی ژاپن بوده است. بانو آیریس در حال نوشتن كتابی در باره خشونت ژاپنی ها در فیلیپین با افراد یك واحد زرهی آمریكایی بود كه در آغاز جنگ دو كشور به اسارت آنان درآمده بود كه درگذشت.
تنها دلیل به دست آمده درباره خودكشی این مولف این است كه بانو آیریس از پزشك خود خواسته بود كه برایش داروی ضد افسردگی بنویسد.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید