جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

اراذل و اوباش و اخراجی ها


اراذل و اوباش و اخراجی ها
چند روز پیش شبکه دو تلویزیون داشت گزارش تصویری را درباره "طرح برخورد با اراذل و اوباش " نشان می داد و عکس هایی از آدمهایی که روی بدنشان خالکوبی های عجیب و غریب کرده بودند . در ادامه گزارش هم بحث بر سر این بود که اینها آدمهای بی سر و پایی هستند که با عربده کشی و ایجاد مزاحمت برای نوامیس مردم امنیت جامعه را به خطر می اندازند و باید با آنها به صورت قاطع و ضربتی برخورد شود .
بی اختیار به یاد فیلم اخراجیها افتادم و یک پوستر تبلیغاتی فیلم که آن هم نمایانگر خالکوبی های مشابه شخصیت های فیلم بود . در فیلم اخراجی ها هم اصطلاح " اراذل و اوباش " چندین بار شنیده می شود . هم از طرف خود آدمهایی که به این نام خوانده شده اند و هم از طرف بقیه . خود ده نمکی هم ابایی از این موضوع نداشت و بارها اعتراف کرد که آدمهای داستانش اراذل و اوباشی بوده اند که بعد ها در کارخانه آدم سازی جنگ " آدم " شده اند . او تمام سعی و تلاشش را کرد تا در فیلمش از این اراذل و اوباش چهره ای دوست داشتنی و قابل قبول بسازد.
آنها جزو گنده لات های محل بودند اما لات بازی هایشان هیچ گاه در فیلم نشان داده نشد تا به شخصیت جعلی شان آسیبی وارد نشود . خلاف سنگین جاهل های اخراجی ها این بود که در اتوبوس ترانه های غیر مجاز می خواندند، سیگار می کشیدند ، خالکوبی می کردند ، عاشق دختر همسایه می شدند و ....
اخراجی ها فیلمی است که در دفاع و ستایش "این گونه آدم ها " ساخته شده وقرار است آب توبه بر سر شخصیت های جاهل ریخته شود . بیشتر کسانی با اخراجی ها همذات پنداری کردند که خودشان جزو این قشر جامعه بودند و همین ها بودند که فروش رویایی فیلم را رقم زدند .
جوان پایین شهری که به عمرش سینما رفته لذت می برد از اینکه می بیند تصویر خودش را دارد بر پرده نقره ای میبیند . تصویری قلابی و بدلی که به هیچ وجه باور پذیر نیست . شخصیت های اخراجی ها در یک لحظه متحول شدند و مسیر رستگاری را در پیش گرفتند ، اما ما به ازاهای واقعی آنها در جامعه همان هایی هستند که نیروی انتظامی از دستشان عاصی شده و راه چاره را در دستگیری و محاکمه آنها دیده است .
منبع : فیلم نگار