پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

امریکا ایران هسته ای را به رسمیت شناخته است


امریکا ایران هسته ای را به رسمیت شناخته است
روزنامه انگلیسی زبان "دیلی استار" چاپ لبنان در مقاله ای به قلم " رامی خوری" ، به مناسبت درخواست امریکا برای پیوستن به مذاکرات ۱+۵ با ایران ، ضمن شجاعانه و واقع بینانه قلمداد کردن این اقدام ، ایران را نیز به واکنش مثبت فرا خوانده است تا راه برای "تغییر تمامی خاورمیانه" هموار گردد.
مقاله را بخوانید:
تصمیم دولت اوباما برای ملحق شدن به مذاکرات بین المللی با ایران بر سر برنامه انرژی هسته ای این کشور یک نقطه عطف تاریخی و یا دارای اهمیت بسیار است و قطعا یکی از مهم ترین نقاط عطف دیپلماتیک در زمان ما می باشد.
این اولین بار در تاریخ اخیر است که یک کشور در حال توسعه، کشوری که از سوی دولت قبلی آمریکا، به عنوان بخشی از "محور شرارت" نامیده شد، رییس جمهور کنونی در واشنگتن را وادار کرد کاری را بکند که به نظر می رسد تغییر عقیده تحقیرآمیز و کم و بیش اعتراف به شکست در برابر مقاومت و پافشاری ایران باشد.
این تغییر عقیده ناشی از این حقیقت می باشد که واشنگتن اکنون موافق است حتی اگر ایران به غنی سازی اورانیوم ادامه دهد ، با آن مذاکره کند. قبلا، گروه ۱+۵ بدون نتیجه با ایران مذاکره کردند در حالی که دولت بوش اصرار می ورزید تهران باید قبل از شروع مذاکرات برنامه غنی سازی خود را متوقف کند. این امر منجر به صدور تحریم های شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران گردید.
این امر نشانه ی ضعف ایالات متحده نیست بلکه نشانه ای از درایت و واقع گرایی است و به خاطر آن باید مورد ستایش قرار گیرد. دولت اوباما به اندازه کافی معقول بوده و تشخیص داده است که سیاست سلطه جویانه بوش به دلایل زیاد شکست خورده است. ایالات متحده مشغول به نبرد علیه دشمنی مصمم بود که در آن شکست می خورد. دولت اوباما در تغییر سیاست خود شجاعت و اعتماد به نفس به خرج داد بدون آن که احساس کند ایالات متحده تحقیر شده و یا در چشم جهانیان خوار گردیده است. دقیقا خلاف آن در حال وقوع است: ایالات متحده به خاطر رفتار معقولانه در عوض رفتاری احمقانه و نادرست ، آن گونه که دولت بوش و وزیر بیفکر آن کاندولیزا رایس انجام داد، بیشتر مورد احترام واقع خواهد شد.
قطعا حائز اهمیت است که این مذاکرات موفق شود زیرا پایین آوردن درجه حرارت بین آمریکا و ایران و اجازه دادن به تهران که از روابط عادی با قدرت های مهم غربی برخوردار شود ، تنها و مهم ترین راه برای پیشرفت در بسیاری از دیگر مناقشات منطقه ای و نقاط تشنج در دنیای عرب و منطقه آسیای جنوبی می باشد. اکنون دو چیز به نظر می رسد که از اولویت برخوردارند .
اول این که ایران حرکت آمریکا را مقابله به مثل کند. رهبر عالی ایران، آیت اله علی خامنه ای و رییس جمهور محمود احمدی نژاد هر دو در هفته های اخیر گفته اند که ایران از گفت و گو با آمریکا استقبال خواهد کرد مشروط بر آن که این گفت و گوها در چارچوب جدیت ، اعتماد و معامله به مثل انجام پذیرد. آنها گفتند که ایران با حسن نیت عمل خواهد کرد اگر آمریکا نیز چنین کند. تصمیم آمریکا برای کنار گذاشتن سیاست قدیمی شکست خورده خود و ملحق شدن به مذاکرات یک حرکت عملی است که باید با حرکتی با همان قدرت و قوت از سوی ایران ،پاسخ داده شود.
این حرکت می تواند در ارتباط با مسئله غیر هسته ای مانند توسعه ی روابط بیشتر بین دو ملت باشد در رابطه با مسائلی مانند اجازه دادن به بازرسان برای بازرسی از تأسیسات هسته ای و پاسخ دادن به برخی سؤالات در باره برنامه به اصطلاح تسلیحات هسته ای آن باشد ؛ یا حتی در باره حرکتی نمادین مانند تعلیق غنی سازی به مدت دو ماه در ۲۰۰۰ سانترفیوژ از ۷۰۰۰ سانتریفیوژ آن – شاید به بهانه آن که آن تعداد از سانتریفیوژها به تمیز کردن یا سرویس نیاز دارند.
هر گونه نشانه ای از درایت، تواضع و شجاعت ،شایسته عملی متقابل است. اکنون زمانی است که ایران پس از وادار کردن به این که موضع آن پذیرفته شود، سال ها کار کرده تا نشان دهد که می تواند با شرایط مساوی به مذاکره بپردازد . اکنون زمان و فرصتی است که ایران نباید موفقیت هایی را که تا به امروز به دست آورده بیهوده تلف کند ولی همچنین نباید از این موفقیت ها سرمست شود یا در مورد قدرت خود مبالغه کند.
دومین چیزی که باید رخ دهد این است که هر دو طرف باید سعی بیشتری به عمل آورند تا هدف از مذاکرات جاری را از نو تعریف کنند. ایران دارای برنامه غنی سازی اورانیوم است بنابراین مانع شدن از کسب مهارت آن در این فنآوری دیگر یک هدف واقع بینانه نیست.

تعلیق تمامی غنی سازی نیز دیگر منطقی به نظر نمی رسد. همان گونه که استیون والت استاد دانشگاه هاروارد و دیگران می گویند، واقع بینانه تر آن است که از توسعه بمب هسته ای ایران جلوگیری به عمل آورد.
وقتی از یک استاد دیگر هاروارد به نام استیون میلر که کارشناس برجسته آمریکایی در زمینه منع اشاعه هسته ای می باشد و چندین بار از ایران بازدید به عمل آورده، پرسیدم که چه انتظاری از چنین رویکردی می توانیم داشته باشیم، وی به سرعت فهرستی از نکاتی را که ایران گفته یا قبول کرده یا به طور جدی مورد بحث قرار خواهد داد و کمک خواهد کرد تا تضمین شود ایران سرمایه هسته ای خود را تسلیحاتی نخواهد کرد، ذکر کرد . این نکات به بارزسی هایی از تأسیسات آن توسط آژانس بین المللی انرژی هسته ای ، سطوح غنی سازی و مقدار آن، تولید مشترک با شرکای غربی، یا همکاری با یک کنسرسیوم منطقه ای متشکل از کشورهایی که از اورانیوم غنی شده برای سوخت هسته ای استفاده می کنند، مربوط می شود.
به عبارتی دیگر میلر گفت "این حاکی از آن است که ترتیباتی وجود دارند که بالقوه برای ایران قابل قبول می باشند و برای تهران استفاده مخفیانه از تأسیاست هسته ای اعلام شده خود برای اهداف تسلیحاتی را کاملا دشوار می سازد."
جرأت و شجاعت از سوی هر دو طرف می تواند یک تعامل دیپلماتیک جدی را آغاز کند، که این نیز به نوبه خود می تواند به موفقیت هایی منجر شود که تمامی خاورمیانه را تغییر خواهد داد.
منبع : پایگاه خبری ـ تحلیلی فرارو