پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

جامعه اطلاعاتی جهانی و ضرورت پیوستن به آن


جامعه اطلاعاتی جهانی و ضرورت پیوستن به آن
از گذشته تاكنون تحولات و تغییرات در جهان آثار مختلفی بر زندگی انسان گذاشته و آن را متاثر از خود ساخته است.
این كه آثار یك اتفاق چه موقع به سراغ من یا شما می آیند و زندگی مان را تحت تاثیر خود قرار می دهند مساله ای است كه شاید تخمین دقیق آن بسیار مشكل باشد اما عنایت به دو نكته حائز اهمیت است یكی این كه هر زمان كه باشد چه دور و چه نزدیك در هر حال فرار از آن ممكن نیست پس بنا به گفته پیشینیان، علاج واقعه قبل از وقوع باید كرد.
دیگر اینكه جهان امروز عنوان عصر ارتباطات و اطلاعات را به دوش می كشد كه این عنوان ساختاری نوین را برای زندگی بشری و حیات آن رقم زده كه بر همین اساس لحظه ای درنگ به مثابه شكافی به مقیاس چند سال نوری است.
بنابراین با نگاهی عمیق و دقیق به گفته ها و خبرها درمی یابیم كه جهان امروز در حال تبدیل شدن به دهكده ای دیجیتالی بر پایه ارتباطات دوسویه است كه دو نقطه بسیار دور را در كمترین زمان همسایه یكدیگر می سازد و روابط فرامرزی را تعریف می كند. اهالی این دهكده همان مردمان جهان هستند كه در تعریف جدید جامعه جهانی اطلاعات نامیده می شوند جامعه ای كه فناوری اطلاعات و ارتباطات مواد اولیه آن است.
در این میان سفینه فناوری راهی را می رود كه سرنشینان خود یعنی جامعه اطلاعاتی را به سرعت به نقطه ای دور برده و اغلب نیازهای او را در نانو زمانی برطرف می سازد. تصور كنید شهری با ماهیت حقیقی در این جهان با جلوه مجازی در همان شرایط بنا می شود افراد جامعه به مثابه شهروندانی با شخصیت مجازی در قالب شهروندان الكترونیكی برای زندگی الكترونیكی در این فضا تربیت می شوند تا از خدمات دولت الكترونیكی خود همچون تجارت الكترونیكی برای خرید و فروش روزمره و بانكداری الكترونیكی برای انجام تراكنش های معاملاتی لازم وابسته به آن استفاده كنند.
این جامعه آمادگی الكترونیكی لازم را برای شرایط جدید زندگی دارا می شود و این درست زمانی است كه شهرهای مختلف مجازی به یكدیگر متصل و دهكده جهانی را ایجاد می كنند. زمانی كه این مقاله را می خوانید جامعه اطلاعاتی جهانی تجربه های ۵ساله خود را بررسی می كند تا با ترمیم شكاف های دیجیتالی موجود به آرمان هایی چون برابری شرایط غنی و فقیر و دسترسی آزاد به اطلاعات جهانی در كوتاه ترین زمان دست یابد.
این ها از جمله اهداف سران كشورهای جهان در لوای تشكیل جامعه اطلاعاتی جهانی به شمار می روند. با این تفاصیل تحولات پیرامون شما امروز بزرگ ترین مدل خود را به معرض نمایش گذاشته است.
این اتفاق بزرگ با عظیم ترین صداها همراه شد اما آیا شما آن را شنیدید اجلاس های جهانی سران كشورهای جهان در باره جامعه اطلاعاتی. ضرورت پرداختن به مساله جامعه اطلاعاتی از آن جهت بسیار مهم است كه تمامی عرصه های زندگی بشری را تحت تاثیر خود دارد و دوری از آن موجب غفلت و نابودی و درك آن تنها با یك كلیك امكان پذیر است. كلیك یا تلنگر همان عملی است كه اشاره شما به صفحه كلید كامپیوتر آن را تعریف می كند كه انجام آن گشایش پنجره ای مملو از اطلاعات جدید از سراسر جهان را باعث می شود. دور ماندن از مساله جامعه اطلاعاتی و تنبلی برای حركت در این راستا شریان حیاتی بشر را به زودی قطع كرده و علایم حیاتی را محو می سازد.
در آغاز هزاره سوم دیگر نمی توان بر مبنای اطلاعات سوخته به زندگی ادامه داد چرا كه مبنای سیستم های خدماتی سنتی كم كم به صفر و یك تبدیل شده و شما هرگز نمی توانید با ماشین به جدال و مباحثه بپردازید مگر آنكه زبان آن را به خوبی بدانید تا مشكل خود را برطرف سازید. در مجموع درك مفاهیم جامعه اطلاعاتی و شهروندی الكترونیكی امروز از ضروریات زندگی شهری و زندگی در عصر اطلاعات است و پذیرش بلادرنگ جامعه اطلاعاتی و آمادگی برای ورود به این مجمع جهانی و سازگاری با شرایط حاكم بر آن طبق مصالح هر كشور و مبانی ادبیات بومی از آن ضروری ترمی باشد.
فریما سادات میری
منبع : روزنامه جوان