پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

سکستان (sex) ذات السدس ، سکستانت


سکستان (sex) ذات السدس ، سکستانت
▪زمان رسیدن به نصف النهار : ۱۶ فروردین ؛
مساحت : ۳۱۴ درجه مربع
نام این صورت فلکی نسبتاً جدید، به افتخار یوهانس هولیوس ستاره شناس آلمانی، لهستانی ، که توانست با یک دستگاه سکستان (سدس) از آسمان اولین نقشه دقیق و مشروح کره ماه را تهیه کند، به اسم سکستان نامگذاری شد. همسر هولیوس توانست سه سال بعد از فوت شوهرش در سال ۱۶۹۰ کاتالوگ و اطلس ۱۵۶۴ ستاره ای را به عنوان دستیار او در رصدهایش منتشر کند.
هولیوس در این کاتالوگ و اطلس توانست برای بعضی از صور فلکی که تا آن موقع شکل رسمی نگرفته بودند و به عنوان مکآن های «فاقد شکل » محسوب می شدند، صورت فلکی جدید تعریف نماید. از شکل های ناشناخته قبلی، امروز، به طور رسمی هفت صورت فلکی به همراه سکستان صاحب نام شده اند. سکستان صاحب نام شده اند. سکستان یک صورت فلکی محو و گمنام و کمتر جالب توجه است که در جنوب اسد و دقیقاً در شرق ستاره ی آلفای مار آبی (فرد شجاع) قرار گرفته است.
▪ستاره ها
هیچ یک از ستاره های سکستان درخشنده تر از قدر پنجم نمی باشند.
▪اجرام عمقی آسمان
در سکستان تعدادی کهکشان وجود دارد که اغلب ضعیف تر از قدر ۱۲ هستند.
● سنبله (Vir) دوشیزه
زمان رسیدن به نصف النهار : ۴ خرداد ؛
مساحت : ۱۲۹۴ درجه مربع
سنبله تنها چهره زنانه در منطقه البروج بوده و یکی از قدیمی ترین و مشخص ترین صورت های فلکی آسمان است، ضمن این که نام تعدادی از خدایان اساطیری مؤنث از جمله ایشتر(۱) ، ایزیس(۲) [رب النوع مصری] ، دمتر(۳)[ رب النوع مادر زمین] ، آتنا(۴) [دختر زئوس و متیس] و آرتمیس(۵)[خواهران آپولون] را در خود دارد. سنبله یک صورت فلکی عظیم و دومین صورت فلکی در آسمان از نظر بزرگی است. خورشید در عبور سالانه خود در دایرهٔ البروج، بیشترین زمان را در این صورت می گذراند. تنها ستاره درخشان سنبله ، سماک اعزل است که به طور مشخص و مجزا می توان آن را تشخیص داد .
▪ ستاره ها
آلفای سنبله به نام سماک اعزل در لاتین به معنای «خوشه گندم » آمده که در دست دوشیزه ای است. طیف آن از نوع BIV قدر ۰/۱ و فاصله آن ۲۲۰ سال نوری است . سماک اعزل دارای یک همدم بسیار کم نور است.
▪اجرام عمقی آسمان
در داخل این صورت فلکی خوشه کهکشانی سنبله قرار دارد که خوشه وسطی آن ابر خوشه سنبله است و خوشه کهکشانی ما هم که جزء «گروه محلی» محسوب می شود، یکی از اعضای آن است. خوشه سنبله شاید شامل ۳۰۰۰ کهکشان، در فاصله ۵۰ میلیون سال نوری تا زمین است. برای مشاهده اغلب این کهکشان ها نیاز به تلسکوپ متوسط است. درخشان ترین آن ها M۴۹ به صورت کهکشان بیضوی با قدر M ۱۰۴ , ۸ یک کهکشان مارپیچ قدر هشتم است.
● سوسمار (Lac) مارمولک – بزمجه
زمان رسیدن به نصف النهار : ۱۸ مهر؛
مساحت : ۲۰۱ درجه مربع
صورت فلکی سوسمار یک صورت فلکی نسبتاً جدید است که در سال ۱۶۸۷ به وسیله ستاره شناس آلمانی، یوهانس هولیوس برای پرکردن منطقه خالی بین دجاجه و آندرومدا، معرفی شده است. او این بخش را سوسمار و یا سمندر آبی نامید. بر خلاف اندازه کوچکش، به لحاظ قرار گرفتن در لبه نوار کهکشان راه شیری، دارای اجرام عمقی بسیاری از نوع خوشه های باز می باشد.
▪ستاره ها
همه ستارگانش از قدر چهارم یا ضعیف ترند.
▪ اجرام عمقی آسمان
NGC ۷۲۰۹ در لبه غربی سوسمار در مرز دجاجه قرار گرفته و تشکیل یک خوشه باز ۵۰ ستاره ای با قدر بین ۹ تا ۱۲ را می دهد. منطقه مورد پوشش آن به قطر ۲۰ دقیقه قوسی و به فاصله ۲۹۰۰ سال نوری از ما است. NGC ۷۲۴۳ هم خوشه ای باز با قدر ۹ و دارای ۴۰ ستاره است که در غرب آلفای سوسمار با قطر ۲۰ دقیقه قوسی و ۲۸۰۰ سال نوری، قرار گرفته است.
●سهم (sge) تیر، پیکان
زمان رسیدن به نصف النهار : ۸ شهریور؛
مساحت : ۸۰ درجه مربع
سهم یا تیر، صورتی است که از دوران کلاسیک شناخته شده بوده و شباهت آن به هر نوع تیر و پیکانی است که در اساطیر آمده باشد. گفته اند که این همان تیری است که عقاب زئوس را کشته ، یعنی پیکانی که به وسیله جائی یا هرکول به طرف مرغان ستومفالیسی(۶) در اساطیر یونان، مرغانی آدم خوار در کنار دریاچه ستومفالوس در آرکادیا) پرتاب گشته و یا یکی از تیرهایی است که آپولو توانست سیکلوپها(۷) (عفریتهای عظیم یک چشم، در اساطیر یونان) را با آن بکشد. همچنین گفته شده که این صورت به شکل تیر کوپید(۸)(رب النوع عشق) است.
سهم ، سومین صورت فلکی کوچک در منطقه ای کمرنگ از آسمان است که شامل تعداد کمی ستاره کم فروغ و چند جرم جالب، در عمق آسمان می گردد.
▪ستاره ها
آلفای سهم گاهی به نام شم خوانده شده که در عربی معادل «تیر» است. طیف این ستاره از نوع Go II ، با قدر ۴/۴ و فاصله ۶۲۰ سال نوری می باشد.
▪اجرام عمقی آسمان
اجرام عمقی آسمانM۷۱ یک خوشه کروی قدر هشتم است که در بین دلتا و گامای سهم قرار گرفته است.
۱- Ishtar
۲- Isis
۳- Demeter
۴- Athena
۵-Artemis
۶-Stymphalian
۷-Cyclops
۸-Cupid
منبع : واحد مرکزی خبر