دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

۱۹ ژوئیه ۲۰۰۴ ـ جمهوری اسلامی در ژوئن ۲۰۰۴ رو به رو با سه مسئله بود


۱۹ ژوئیه ۲۰۰۴ ـ جمهوری اسلامی در ژوئن ۲۰۰۴ رو به رو با سه مسئله بود
جورج بوش رئیس جمهوری ایالات متحده ۱۹ ژوئیه ۲۰۰۴ با اشاره به گزارش کمیسیون بررسی رویداد ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ گفته بود که دولت آمریکا باید تحقیق کند که آیا ایران در این رویداد دست داشته و یا نداشته است.
وی گفته بود که ما در حال کند و کاو هستیم تا ببینیم که آیا ایران در آن رویداد دخالت داشته است یا نه.
وی افزوده بود: من از دیر زمان نگران این موضوع بوده و نگرانی خود را از این بابت بیان داشته ام.
بوش در این روز یک بار دیگر جمهوری اسلامی را متهم کرد که از تروریست ها حمایت می کند و در تلاش برای تهیه اسلحه هسته ای است.
رئیس جمهوری آمریکا این مطالب را یک روز پس از آن گفت که «مکلالین» کفیل « سی.آی.ا » گفته بود که این سازمان می دانسته که برخی از تروریستهای عامل رویداد ۱۱ سپتامبر از خاک ایران عبور کرده بودند ولی دلیل و سندی در دست نیست که نشان دهد دولت ایران از این اقدام آنان حمایت کرده باشد.
همزمان، واشنگتن تایمز گزارش «مطالعه درباره ایران» را که بیل گیتز (مدیر اسبق «سیا») و زبیگنیو برزینسکی(مشاور ویژه کارتر رئیس جمهور اسبق، زاده لهستان، دشمن شماره یک شوروی سابق، حامی مجاهدین افغان و گروههای اسلامی دیگر برضد شوروی، و مبتکر قرار دادن اسلام در برابر کمونیسم در خاور میانه در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰) آن را تهیه کرده بودند منتشر ساخت که بیل گیتز ( که بعدا وزیر دفاع آمریکا شد) درباره آن در نشست شورای روابط خارجی گفته بود: اگر کوشش برای آغاز مذاکره با ایران که با آمریکا در مسائل عراق و افغانستان منافع مشترک دارند به نتیجه مطلوب برسد؛ که خیلی خوب، و چنانچه شکست بخورد؛ در این صورت لازم است که آمریکا با شرکاء اروپایی خود به صورت جمعی وارد عمل شوند و ایران را تحت تحریم و فشار مشترک بگذارند.
در همین جلسه، برزینسکی تردید کرده بود که حمله محدود اسرائیل به مراکز فعالیت های اتمی ایران بتواند نتیجه بخش باشد.
از سوی دیگر، در این روز برخی رسانه ها اروپایی نوشته بودند:
در حالی که آمریکا به تحقیق درباره احتمال روابط ایران با القاعده پرداخته، و این دولت (ایران) همچنین درگیر جدال با کمیسیون بین المللی انرژی اتمی، و نیز متهم به نداشتن رکورد خوب در رعایت حقوق بشر است، نارضایی دو دولت کانادا و هلند هم با ایران به دلیل عدم امکان شرکت سفیرانشان در جلسه محاکمه متهم به قتل زهرا کاظمی بیشتر شده است. سفیر کانادا به دلیل تابعیت کانادایی داشتن زهرای ۵۴ ساله و سفیر هلند به خاطر داشتن ریاست نوبتی اتحادیه اروپا خواسته بودند در جلسه محاکمه حضور داشته باشند و «فیلیپ مکینون» سفیر کانادا پس از دو ساعت معطلی در محوطه خارج از جلسه محاکمه، آنجا را ترک کرد. دولت کانادا به حالت اعتراض، مکینون را به اوتاوا احضار کرده بود که خروج او از تهران به خاطر آغاز محاکمه موقتا به تاخیر افتاده بود.
اظهارات ۱۹ ژوئیه سخنگوی رئیس قوه مجریه ایران نیز در اروپا و آمریکا چنین تعبیر شده است که رئیس جمهور ایران (خاتمی) نیز از جریان محاکمه که با توجه به اهمیت قضیه، نسبتا کوتاه بود چندان راضی نبوده است.
در این میان، تجمع کارکنان روزنامه های وابسته به جناح اصلاح طلب در محل انجمن صنفی و امضای یک اعلامیه با دهها امضاء و انتشار آن در جراید مربوط، مزید بر علت شده بود و احتمال داده می شد که در اروپا و آمریکا از این عمل روزنامه نگاران به عنوان تاییدیه تازه بر عدم رعایت حقوق بشر در جمهوری اسلامی استفاده شود. این گروه در پی توقیف انتشار روزنامه «وقایع اتفاقیه»، و نیز قطع انتشار داوطلبانه و موقت روزنامه جمهوریت دست به امضای اعلامیه و اجتماع زده بودند. این دو روزنامه هردو جدیدالتاسیس بودند. قوه قضائیه جمهوری اسلامی اعلام کرده بود که «وقایع اتفاقیه» را تا تکمیل تحقیق رسیدگی قضایی، طبق قانون مطبوعات بسته است، زیرا که عملا به جای یک روزنامه قبلا توقیف شده از آن استفاده می شد و دارنده پروانه انتشار آن به این وضعیت اعتراف و از کنترل روزنامه اش توسط افراد دیگر ابراز عدم رضایت کرده است.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید