جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


اوپک در تلاش برای تثبیت بازار


اوپک در تلاش برای تثبیت بازار
با توجه به نظر موافق اکثر اعضای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) با کاهش تولید، پیشاپیش می توان پیش بینی کرد که اوپک احتمالا در اجلاس ۲۳ آذر در ابوجا حداقل نیم میلیون بشکه در روز از تولید خود خواهد كاست.
اظهارات النعیمی، وزیر نفت عربستان، بزرگ ترین صادر کننده نفت جهان، در اجلاس " اوآپک" در قاهره در اوایل هفته جاری مبنی بر بالا بودن ذخایر نفت امریکا، این گمان را تقویت می کند که عربستان معتقد است ذخایر نفت تجاری امریکا که هم اکنون در سطح بسیار بالایی است ، بازار نفت را از حالت تعادل خارج کرده است. به گفته النعیمی ۱۰۰ میلیون بشکه نفت مازاد در کشورهای صنعتی جهان وجود دارد.
با اعلام این نظر از سوی عربستان می توان تصور كرد که مقدمات لازم برای کاهش بیشتر تولید اوپک در اجلاس آتی فراهم شده و این سازمان در صدد است بازار نفت را که با مازاد عرضه روبه رو است، به حالت تعادل برگرداند.
این اقدام در نهایت زنگ خطری برای امریکا، بزرگترین مصرف کننده نفت جهان خواهد بود. گواه این امر نیز اظهارات ساموئل بادمن، وزیر انرژی امریکا است.
وی در واكنش به اظهارت برخی مقامات اوپك گفته است که بازار نفت برای تامین تقاضای جهانی نیازمند نفت اوپک است و علی رغم اینکه عده ای از وزیران نفت این سازمان نگران کاهش تقاضای جهانی نفت در سه ماهه دوم سال جاری هستند، معتقد است که تقاضا برای نفت اوپك كاهش نخواهد یافت.
وی اظهار داشته که در سه ماهه دوم سال آینده، شرکت های پالایشی امریکا برای تولید بنزین در فصل تابستان که مسافرت ها زیاد می شود، نیازمند نفت اوپک هستند.
درهرحال تصور می رود تصمیم اوپک در خصوص کاهش بیشتر تولید با توجه به سطح بهای نفت در بازار و میزان ذخایر نفتی اتخاذ شود. اوپک در اجلاس ابوجا داده ها را بررسی و با توجه به عوامل بنیادین بازار نفت و میزان عرضه و تقاضا در مورد سقف تولید تصمیم می گیرد.
گای کاروسو، رییس اداره اطلاعات انرژی امریکا نیز اعلام کرده که تاثیر کامل کاهش تولید قبلی اوپک در ماه اكتبر، بر میزان ذخایر نفتی امریکا هنوز مشخص نشده است.
لازم به ذکر است که اوپک ماه گذشته با توجه به کاهش ۲۵ درصدی بهای نفت از نقطه اوج افزایش قیمت ها در اواسط ژوئیه که به ۴۰/۷۸ دلار در هر بشکه رسیده بود، تصمیم گرفت تولید خود را ۲/۱ میلیون بشکه در روز کاهش دهد که نخستین کاهش رسمی تولید این سازمان در خلال دو سال گذشته بوده است.
اما در حالی که اعضای اوپک در مورد ضرورت کاهش تولید این سازمان اتفاق نظر دارند، برخی تحلیل‌گران معتقدند در صورتی که بهای نفت در حدود ۶۰ دلار هر بشكه باقی بماند، بعید است اعضای اوپک در اجلاس ماه دسامبر تولید خود را کاهش دهند.
نکته قابل توجه این كه با وجود تصمیم اوپك مبنی بر کاهش تولید اوپك به میزان ۲/۱ میلیون بشکه‌ای در روز در مهر ماه گذشته بهای نفت در مواردی روند نزولی طی می‌کند و این خود بدان معناست که کاهش مجدد سقف تولید کشورهای صادرکننده نفت در اجلاس ۲۳ آذر ضروری است.
شاید به همین دلیل است كه ادموند داکورو، رئیس اوپک نیز اظهار داشته که بسیاری از کشورهای عضو اوپک معتقدند که با وجود کاهش ۲/۱ میلیون بشکه در روز از سقف تولید این سازمان، بازار نفت همچنان در وضع بسیار نگران‌کننده‌ای به سرمی‌برد و در نتیجه کاهش مجدد تولید اوپک، ضروری می نماید.
داکورو در رابطه با کاهش ۲/۱ میلیون بشکه‌ در روز تولید اوپک و تداوم روند نزولی بهای نفت نیز گفته است که اوپک با اعمال کاهش سقف تولید تا حد زیادی به هدف خود که همانا جلوگیری از کاهش شدید قیمت‌ها و بازگرداندن ثبات به بازار نفت بود، دست یافته است.
از سوی دیگر شمار زیادی از تحلیل گران ، کاهش رشد اقتصاد جهانی، پیش بینی کاهش رشد تقاضای جهانی نفت، افزایش ذخایر نفتی کشورهای صنعتی، و در نهایت افزایش عرضه نفت از سوی تولیدکنندگان غیرعضو اوپک را علت کاهش بهای نفت می دانند.
همین گوناگونی عوامل دخیل در بازار نفت است كه پیش بینی تصمیم اوپك در نشست ابوجا را دشوار می سازد.به این ترتیب در حالی كه تنها كمتر از ۱۰ روز به برگزاری نشست ابوجا باقی است اوپك با ارزیابی دقیق تاثیر عوامل گذرا و پایدار بر بازار نفت است كه می تواند بیش از پیش بازار را در نیل به ثبات یاری كند.
جمیله گلكاران
منبع : شبکه اطلاع رسانی شانا