شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


شیرهایی برای بره ها Lions for Lambs


شیرهایی برای بره ها    Lions for Lambs
▪ کارگردان: رابرت ردفورد.
▪ فیلمنامه: ماتیو مایکل کارناهان.
▪ موسیقی: مارک ایشام.
▪ مدیر فیلمبرداری: فیلیپ روسلو.
▪ تدوین: جو هاتشینگ.
▪ طراح صحنه: جان رولفز.
▪ بازیگران: رابرت ردفورد[پروفسور استفن مالی]، مریل استریپ[جنین راث]، تام کروز[سناتور جاسپر ایروینگ]، مایکل پنیا[ارنست رودریگز]، اندرو گارفیلد[تاد هیز]، پیتر برگ[سرهنگ دوم فالکو]، کوین دان[هاوارد]، درک لوک[ستوان آریان فینچ].
▪ ٨٨ و ٩٢ دقیقه.
▪ محصول ٢٠٠٧ آمریکا.
▪ ژانر: درام، جنگی، مهیج.
آریان و ارنست دو دانشجوی مصمم دانشگاه وست کوست تحت تاثیر استاد خود دکتر استیون مالی تصمیم می گیرند تا معنا و هدفی مهم برای زندگی خود دست و پا کنند. از این رو به ارتش پیوسته و برای جنگ به افغانستان فرستاده می شوند.
در حالی آریان و ارنست بعد از گم شدن در حین عملیات برای زنده ماندن تلاش می کنند همزمان در واشنگتن، خبرنگاری آرمان گرا به نام جنین راث موفق می شود تا برای مصاحبه با سناتور جاسپر ایروینگ-نامزد احتمالی آینده برای ریاست جمهوری- وقت بگیرد.
سناتور در طول مصاحبه از اهداف و نقشه هایش جهت کنترل خاورمیانه سخن می گوید و ایران اتمی را بزرگ ترین تهدید برای امنیت ملی آمریکا می نامد. او برای از میان بردن این خطر دستور طرح و اجرای عملیاتی نظامی را داده است. همان عملیاتی که آریان و ارنست در آن شرکت کرده اند. در کالیفرنیا نیز دکتر مالی سعی دارد از طریق گفت و گو بر دانشجوی دیگری از طبقه مرفه که در جبهه مخالف افرادی چون ارنست و آریان قرار دارد، تاثیر بگذارد...
● چرا باید دید؟
رابرت ردفورد ٧١ ساله از اسطوره های زنده سینمای هالیوود است. مردی که از ابتدای دهه ١٩٦٠ با بازیگری وارد سینما شد و دو دهه بعد با ساختن مردم معمولی کارگردانی و سپس تهیه کنندگی را نیز به کارنامه خود افزود. در میان بازیگرانی که چون او به کارگردانی نیز پرداخته اند، غیر از کلینت ایست وود کمتر کسی پیدا می شود که برای اولین فیلمش اسکار بهترین کارگردانی را دریافت کرده و بعدها بار دیگر نامزد همین جایزه[برای مسابقه حضور ذهن] شده باشد.
ردفورد ٤ سال قبل اسکاری افتخاری نیز برای یک عمر فعالیت هنری خود دریافت کرد، بنیان گذار جشنواره سندنس و حامی فیلمسازان جوان و مستقل در هر جا که زمانی تصویر مرد آمریکایی معترض به سیستم فریبکار بود یا حداقل فریب خورده همین سیستم که می کوشید آن را اصلاح کند. این تصویر بعدها با زندگی شخصی و کارنامه او گره خورد و ردفورد نماد آمریکایی خوب، معتقد به دموکراسی واقعی به دور از میلیتاریسم و اصلاح گری درون سیستم گشت. این طرز نگاه در فیلم هایی که کارگردانی یا تهیه کرد بازتاب یافت و شیرهایی برای بره ها چشمگیر ترین نمونه آن است که در جهت مخالف سیاست های جورج بوش پسر گام برمی دارد.
شیرهایی برای بره ها سوالی اساسی در پیش روی آمریکایی ها و به خصوص دولتمردان آمریکایی و شکل دهندگان این طرز تفکر[استادان دانشگاه یا نویسندگان و روزنامه نگاران] می گذارد: چقدر وجدان خود را راحت می یابید؟
شاید طرح چنین سوالی در قالب فیلمی ٣٥ میلیون دلاری و پر از گفت و گو کاری عقلانی و یا لااقل سودآور به نظر نیاید، اما در پشت این سوال بنیادین سیستمی به چالش طلبیده شده که جورج بوش و سناتور ایروینگ فقط نمایندگان حقیر آن هستند. سناتور ایروینگ در برابر خبرنگاری متعهد که روش های او را غیر انسانی می یابد، سوالی را می پرسد که چکیده طرز تفکر آمریکایی است: می خواهید در جنگ علیه تروریسم برنده بشوید؟ آره یا نه؟
دکتر استیون مالی استاد دانشگاه نیز به نقل از ژنرالی آلمانی به دانشجوی خود می گوید" تا به حال دیده نشده که شیرها توسط گوسفندها هدایت و رهبری شده باشند!"
چنین برخوردهایی دنیای امروز ما را شکل می دهند. دنیایی که هنوز دولتمردانش ایمان دارند که جنگ ادامه منطقی دیپلماسی است!
با این حال فیلم در قالبی نو که در قاچاق و بابل امتحان خود را به خوبی پس داد، در زمان موازی و در سه مکان متفاوت قصه خود را پیش می برد.
البته می تواند برای دوستداران تام کروز و فیلم های اکشن وی مایه سرخوردگی باشد. اما برای کسانی که فیلم ها سیاسی حتی را صرفاً به دلیل مطرح کردن سوال دوست دارند و دنبال می کند، آخرین فیلم ردفورد اثری مهم و قابل اعتنا است.
چون نتیجه ای مشخص یا راه حلی قطعی به تماشاگر عرضه نمی کند. شاید چنین طرز برخوردی برای بسیاری از تماشاگران قانع کننده یا کافی نباشد. حتی همدلی وی با خبرنگاری که از رابطه رسانه ها با سیاست منزجر شده و قصد رها کردن شغل را دارد، به شکلی کامل یا حداقل از نوع دهه هفتادی آن ارضاء کننده به چشم نمی آید. اما بیداری وجدان او نشانه خوبی است. ولی فراموش نکنیم تروریسم مشکل یک کشور به خصوص مانند آمریکا نیست.
بلکه این بلایی است که گریبان همه دنیا را گرفته و بر خلاف همیشه که نور از شرق بود! این بار جهل و تاریکی است که از شرق طلوع کرده است. شخصاً هنگام تماشای فیلم این سوال به ذهنم خطور کرد: کی جنگ تمام خواهد شد؟
فکر می کنم این آرزوی خیلی هاست. می دانم که هنگام برخورد با فیلم های سیاسی-مخصوصاً زمانی که محصول هالیوود باشد- همگی دچار پیشداوری می شویم، اما اجازه ندهید این احساس شما را از تماشای شیرهایی برای بره ها محروم کند!
امیر عزتی
منبع : موج نو


همچنین مشاهده کنید